Cocaïne is na XTC de meest gebruikte harddrug in het uitgaansleven. Beiden vallen in Nederland onder de naam ‘partydrugs’. Wellicht gebruik je zelf ook wel eens coke tijdens het uitgaan of bijvoorbeeld om een lange werkdag door te komen. Maar wees je heel bewust van de risico’s, want het gebruik van cocaïne brengt serieuze risico’s met zich mee, bijvoorbeeld de kans op een cocaïneverslaving.
Hoe verslavend is coke?
Om te begrijpen hoe verslavend coke is, is het eerst van belang te begrijpen welk effect coke heeft op je lichaam. Cocaïne is een verslavende drug dat de chemische werking van je hersenen verandert. Het duurt ongeveer vijf minuten tot de drug werkzaam is als je het opsnuift via je neus. Een roes duurt daarna ongeveer 15 tot 30 minuten. Vanwege de korte duur van de roes wordt het vaker op een avond gebruikt.
Bij het gebruik van cocaïne komt er meer dopamine vrij in je hersenen; ongeveer honderdduizend keer zoveel dan na het sporten. Dopamine stimuleert genot en blijdschap, waardoor jij je blij en gelukkig voelt. Het gebruik van cocaïne voelt als een beloning. Wanneer je langere tijd coke gebruikt, gaan je hersenen zelf al meer dopamine aanmaken om in balans te blijven. Het gevolg is dat jij meer cocaïne nodig hebt om het verschil zonder cocaïne te voelen.
Nu je de werking van cocaïne weet is het goed om de volgende vraag te beantwoorden: hoe verslavend is coke? Eén keer coke gebruiken is geen garantie dat je verslaafd raakt aan deze drug, maar wees je wel bewust van de risico’s. Bij ongeveer 10% tot 15% van de bevolking kan eenmalig cocaïne gebruik tot een verslaving leiden.
Symptomen cocaïneverslaving
Wat start als eenmalig gebruik van cocaïne kan dus uitmonden in een cocaïneverslaving. Een verslaving heeft grote impact op je leven en kan ernstige gevolgen hebben. Herken daarom tijdig de kenmerken van een cocaïneverslaving. Een cocaïneverslaving kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemands karakter en gedrag veranderen, maar er zijn ook lichamelijke kenmerken van verslaving. Hieronder hebben we een aantal lichamelijke kenmerken van een cocaïneverslaving voor je op een rij gezet.
- Je valt af
- Je krijgt spontaan bloedneuzen
- Je bent down en voelt je uitgeput als je niet gebruikt
- Je hebt last van gespannen spieren
Er zijn meer lichamelijke en psychische kenmerken van een coke verslaving. Voor een uitgebreide lijst van de kenmerken, verwijzen we je door naar de pagina over de symptomen van een cocaïneverslaving.
Ik gebruikte bijna elke dag.
“Ik gebruikte bijna elke dag van de week en zat in grote financiële problemen door mijn gebruik. Ik liep vaak weg van de afdeling, loog en manipuleerde mensen om aan geld te komen.” – Boris
Behandeling cocaïneverslaving
Ben jij verslaafd aan cocaïne en wil jij stoppen met drugs? Dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken voor jouw cocaïneverslaving. Beginnen met afkicken van cocaïne is namelijk voor veel mensen moeilijk. De ontwenningsverschijnselen kunnen hevig en zelfs levensbedreigend zijn. Gelukkig is er gespecialiseerde verslavingshulp die je kan helpen om te stoppen.
Zoals elk mens uniek is, is ook elke situatie uniek. Bij Changes GGZ begrijpen we heel goed dat het afkicken van cocaïne niet zonder slag of stoot gaat. Daarom ontwikkelen we persoonlijke trajecten, zodat jij de behandelingen krijgt die écht bij je passen. Het kan zijn dat ambulante dagbehandelingen voldoende is, maar een kliniekopname kan ook uitkomst bieden. We bepalen samen met jou welke behandelingen het meest effectief zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Changes GGZ begrijpt dat het afkicken van cocaïne een lastig en mentaal ingewikkeld proces is. Daarom ontwikkelen wij een traject dat past bij jou als persoon en bij jouw vraagstukken. Samen bepalen we de juiste richting en zetten we stappen om jouw behandeling zo effectief mogelijk te maken.