Wanneer ben je alcoholist? De grens tussen structureel drinken en een alcoholverslaving is vaag. Dit komt omdat in ons land het drinken van alcohol sociaal geaccepteerd is en de één gevoeliger is voor de verslavende effecten van alcohol dan de ander. Een goed glas wijn of een lekker biertje hoort erbij. Althans, dat zit zo in onze cultuur. Wanneer ga je over de spreekwoordelijke grens van een verslaving? De grenzen tussen een alcoholist, probleemdrinker, zware drinker of sociale drinker zijn in de praktijk vaag. Vraag je jezelf af of je structureel te veel drinkt? Wij zetten hier alle feiten en kenmerken rondom alcoholisme voor je op een rij.
Wat is een alcoholist?
In Nederland is de zwart/witte definitie van een alcoholist als iemand sterk verlangt naar alcohol. Een belangrijk criteria hierbij, is dat iemand geestelijk en lichamelijk afhankelijk is van alcohol. Je wil minderen, maar dat lukt niet. Vaak ontwikkel je ook gezondheids-, werk of rationele problemen.
Wanneer spreek je over een alcoholverslaving?
Niet iedereen heeft door dat hij of zij een probleem met alcohol heeft. Zoals eerder genoemd is de grens tussen een sociale drinker, zware drinker, probleemdrinker en een alcoholist vaag. Wanneer spreek je van een alcoholverslaving?
In Nederland zijn er 82.400 mensen in de leeftijd tussen 18 en 64 jaar met een alcoholverslaving. Bijna 11% is een probleemdrinker. Zodra het drinken van alcohol niet meer mag maar MOET, dan kun je spreken van een alcoholverslaving.
Alcoholisme kan je typeren als een verslaving aan alcohol, waarbij je structureel te veel drinkt.
Hoeveel drinkt een zware alcoholist?
Wanneer ben je alcoholist? En hoeveel drinkt een zware alcoholist? Om hoeveel glazen alcohol gaat het om tot de categorie zware alcoholist te behoren? Ieder mens is anders en ontwikkelt op een eigen manier een verslaving. De een kan beter tegen alcohol en is minder verslaving gevoelig dan de ander. Als stelregel op de vraag wanneer ben je alcoholist kan je de volgende uitgangspunten nemen (CBS & Trimbos).
Drink je meer dan 2 glazen per dag en laat je minder dan 2 dagen per week de alcohol staan? Dan kan dit duiden op een alcoholprobleem.
Je bent een overmatige drinker wanneer je als man zijnde meer dan 21 glazen per week drinkt en als vrouw meer dan 14. Je bent een zware drinker als je 1 keer of vaker per week 6 of meer glazen drinkt op één dag en als vrouw zijnde meer dan 4 of meer glazen op één dag drinkt (CBS). De Gezondheidsraad raadt aan niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken.
Hoe weet je of je alcoholist bent?
Wanneer iemand van frequent drinken richting alcoholmisbruik gaat, is de kans aanwezig dat alcoholverslaving de volgende stap is. Het is daarom belangrijk om de kenmerken van alcoholisme of een alcohol verslaving te herkennen bij jezelf of bij iemand in je omgeving. Hoe weet je of je alcoholist bent?
Onderstaande symptomen duiden op een mogelijke alcoholische verslaving:
- Je drinkt vaker drank dan je zou willen. Ook de hoeveelheid om het gewenste niveau van intoxicatie te bereiken neemt structureel toe. Je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect.
- Je wilt minderen. Maar het lukt niet.
- Je hebt regelmaat een sterke neiging om naar de fles te grijpen.
- Overmatig alcoholgebruik kan zorgen voor black-outs of geheugenverlies. Het kan zijn dat je gaten in je geheugen hebt van de tijd dat je onder invloed was. Je weet bijvoorbeeld niet meer waar je bent geweest of wat je hebt gedaan.
- Dagelijkse verplichtingen zoals school en werk kom je niet meer na.
- Je sociale leven wordt belemmerd door de drank. De eenzaamheid groeit, waardoor meer behoefte is aan alcohol.
- Alcohol zorgt voor fysiek gevaar voor jezelf en voor anderen.
- Je hebt alcohol nodig om te functioneren in het dagelijks leven.
- Een groot deel van de tijd ben je bezig met alcohol en met de kater na het drinken.
Karakter alcoholist
Het karakter van een mens kan veranderen door een alcoholverslaving. De hersenen worden namelijk door de verslaving aangetast en er kan zelfs hersenbeschadiging door alcohol ontstaan. Dit is van invloed op de gedragingen van iemand.
Lees ook: waarom is verslaving een ziekte?
Wanneer ben je een functionele alcoholist?
Er is niet één type alcoholist. De verslaving uit zich op verschillende manieren en in verschillende gradaties. Zo’n 20% van de alcoholisten is een functionele alcoholist. Dit wil zeggen dat je verslaafd bent aan drank, maar nog wel normaal kan functioneren in de maatschappij. Je werkt nog, onderhoudt je gezin en ziet je familie en vrienden nog gewoon. De functionele alcoholist wordt de verslaving niet altijd zo snel herkend door de omgeving en zit de verslaafde zelf veelal nog in een ontkenningsfase.
Behandeling alcoholisme
Herken jij je in de kenmerken van een alcoholist en wil jij graag je leven veranderen? Stap uit de schaamte en kies voor een toekomst zonder drang naar drank. Een alcoholverslaving kan iedereen overkomen, wel ben jij er zelf verantwoordelijk voor om dit te doorbreken. Het is nooit te laat om hieraan te werken. Een behandeling voor alcoholisme helpt je inzicht te krijgen in je verslaving. Een deel van ons team is bovendien zelf ervaringsdeskundige, waardoor ze snappen waar jij doorheen gaat.
Changes GGZ biedt op verschillende manieren een behandeling voor alcoholverslaving aan. Het belangrijkste vinden we dat je niet alleen afkickt van de drank, maar werkt aan het onderliggende probleem. Door hier inzicht in te krijgen, kan je de oorzaak van jouw verslaving aanpakken en verklein je de kans dat je op termijn terugvalt in oude patronen en drankmisbruik.
We hebben verschillende behandelvormen, waardoor we een behandelplan op maat voor je op kunnen stellen die past bij je situatie. We bieden onze behandelingen ambulant aan (via een individuele of driedaagse dagbehandeling) of via een klinisch traject in Nederland of Zuid-Afrika. Na je behandeling volgt een nazorgtraject waarin je begeleid wordt tijdens de eerste periode na de behandeling. Lees hier meer over onze verslaving behandeling.
Heb jij hulp nodig bij je alcoholgebruik?
Het is nooit te laat om je probleem aan te pakken. We staan voor je klaar. Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt contact met je op om eventuele vragen te beantwoorden en de volgende stappen voor een behandeling met je door te spreken. Samen zorgen we voor blijvend herstel.
Changes GGZ begrijpt dat het afkicken van cocaïne een lastig en mentaal ingewikkeld proces is. Daarom ontwikkelen wij een traject dat past bij jou als persoon en bij jouw vraagstukken. Samen bepalen we de juiste richting en zetten we stappen om jouw behandeling zo effectief mogelijk te maken.