Wanneer ben je verslaafd?

Home » Blog » Wanneer ben je verslaafd?

Waar gaat gezellig een biertje drinken met vrienden, gamen om te ontspannen of een pilletje nemen op een festival over in een verslaving? Waar het onschuldig begint, afleiding kan bieden of je een keer wat wilt experimenteren, kan het zomaar je leven gaan beheersen. Wanneer ben je verslaafd? Misschien vraag je je wel af: Ben ik verslaafd? In dit artikel zullen we de kenmerken van verslaving bespreken.

Wanneer ben je verslaafd: In het kort

Hoe weet je of je verslaafd bent? In het kort ben je verslaafd wanneer je de controle verliest over je gedrag of gebruik, wanneer je constant bezig bent met het verkrijgen of gebruiken van het middel of het uitvoeren van de gedraging, en wanneer je niet in staat bent om zelfstandig te stoppen ondanks de negatieve consequenties. Hieronder vind je een korte verslaving zelftest*.

Wanneer is iets een verslaving volgens de DSM-V?

Verslaving wordt gediagnosticeerd aan de hand van de criteria van de DSM-V, een wereldwijd gebruikt boek waarin psychiatrische aandoeningen worden beschreven. In de DSM-V wordt gesproken van “stoornissen in het gebruik van middelen” in plaats van specifiek alcoholisme of verslaving. Deze stoornis kan ontstaan door het gebruik van verschillende middelen zoals alcohol, cannabis, opiaten of stimulerende middelen, maar naast drank en drugs kunnen bijvoorbeeld ook gamengokken of seks tot verslaving leiden.

11 kenmerken van een verslaving

Volgens de DSM-V zijn er 11 kenmerken om een stoornis in het gebruik van middelen vast te stellen.

  • Herken je je in twee of drie kenmerken van een verslaving? We spreken van een milde stoornis
  • Herken je je in vier of vijf kenmerken van een verslaving? We spreken van een gematigde stoornis
  • Herken je je in 6 of meer kenmerken van een verslaving? We spreken van een ernstig stoornis
wanneer-ben-je-verslaafd-11-kenmerken-verslaving

Ben ik verslaafd? 11 kenmerken

In welke kenmerken herken je je? Vul dit zo eerlijk mogelijk in.

  • Je gebruikt meer dan gepland;
  • Pogingen om te minderen of stoppen lukken niet;
  • Je besteedt veel tijd aan het verkrijgen en gebruiken van het middel;
  • Er is een sterk verlangen om te gebruiken;
  • Door het gebruik ontstaan er problemen op werk, school of thuis;
  • Je gebruikt ondanks de sociale of relationele problemen die daardoor ontstaan;
  • Door het gebruik geef je sport, hobby’s, werk of school op;
  • Je gebruikt ondanks dat daarmee soms gevaarlijke situaties ontstaan;
  • Je gebruikt ondanks lichamelijke of psychische problemen;
  • Er treedt tolerantie op – je hebt steeds grotere hoeveelheden nodig voor hetzelfde effect;
  • Er treden onthoudingsverschijnselen (ook wel afkickverschijnselen) op als je het middel niet meer tot je neemt.

*Deze verslaving zelftest geeft alleen een indicatie of kan een wake-up call zijn om er bewust van te worden dat het gebruik een ongezonde kant op gaat. Het is belangrijk om te beseffen dat een professionele diagnose en de juiste hulp noodzakelijk zijn. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts of direct contact opnemen met Changes GGZ.

Ernstige aandoening

Het is belangrijk om te weten dat verslaving een ernstige aandoening is en dat professionele hulp vaak nodig is om ermee om te gaan. Changes GGZ biedt verslavingszorg, zowel in de vorm van dagbehandeling als klinisch, in het zuiden van Nederland en Zuid-Afrika. We kunnen jou ondersteunen in je worsteling met verslaving, maar ook je partner, vrienden en familie.

Is een verslaving erfelijk?

Verslaving is naar schatting voor 40-60% toe te schrijven aan genetica, terwijl het andere deel wordt beïnvloed door onder andere milieu, persoonlijke kenmerken en ervaringen. Onderzoekers begrijpen nog niet precies hoe genetica verslaving beïnvloedt, maar het is slechts één van de vele factoren van chemische afhankelijkheid. Iedereen kan in potentie verslaafd raken, maar kinderen van verslaafden hebben een verhoogd risico. Er is geen specifiek gen dat bepaalt wie een verslaving ontwikkelt; zelfs genetisch identieke broers en zussen kunnen verschillende uitkomsten hebben. Verslaving is een chronische ziekte die behandeling vereist en staat los van wilskracht, persoonlijk succes of karakter.

Ben ik verslaafd? Doe de zelftest!

Vermoeden van verslaving? Doe onze verslaving zelftest voor een indicatie of je vermoeden klopt. Je vult de test al binnen 3 minuten vrijblijvend in.

Ben of ken je iemand die verslaafd is?

Scoor jij of iemand in je omgeving hoog op de 11 criteria van verslaving? Als je vermoedt dat je verslaafd bent of iemand kent die mogelijk verslaafd is, is het raadzaam om contact op te nemen met een gespecialiseerde verslavingszorginstantie voor een professionele beoordeling en begeleiding.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven