Interview met onze kinderarts

"De rust, betrokkenheid en vertrouwen in elkaar is vanaf het moment dat je over de drempel stapt voelbaar in de eetstoorniskliniek.”

Femke Schuurmans is als kinderarts nauw betrokken bij het herstel van de cliënten van de jeugdafdeling.

Femke Schuurmans

Als kinderarts is Femke Schuurmans nauw betrokken bij het herstel van de cliënten van de jeugdafdeling in onze eetstoorniskliniek in Halsteren.

Op deze afdeling verblijven cliënten vanaf 15 jaar voor een periode van 12 weken in de warme, huiselijke omgeving van de kliniek om hun eetstoornis onder controle te krijgen. “De eetstoorniskliniek in Halsteren voelt huiselijk aan. Vanaf de eerste keer dat ik hier over de drempel stapte voelde ik de rust, vriendelijkheid, betrokkenheid en het vertrouwen in elkaar. Dat maakt het een fijne basis waarop we aan de toekomst van deze jongeren kunnen werken.”

Kinderarts Femke Changes GGZ Halsteren

Van ziekenhuis naar eetstoorniskliniek

De eerste keer dat ze in de kliniek kwam, was ze met haar toenmalige team van ziekenhuis Bravis uitgenodigd voor een rondleiding. Als kinderarts in het ziekenhuis kreeg ze al te maken met kinderen en jongeren met een eetstoornis en had ze contact met locatiemanager Hiske en collega’s van de kliniek. “Het voelde als een logische stap om toen de situatie zich voordeed een dag per week in de kliniek te komen werken. Ik vind verbondenheid met andere partners belangrijk en schuif regelmatig aan bij vergaderingen met het ziekenhuis en andere klinieken. Een eetstoornis kan erg complex zijn, door samen te werken met betrokken organisaties kunnen we het beste inspelen op de behoefte van de cliënt voor, na of zelfs tijdens het traject in de kliniek.”

Jongeren helpen

“Een eetstoornis is een mentale strijd en heeft door voedingstekort of overschot veel impact op het lichaam van een jongere. Hoewel ik me bezighoud met de fysieke gezondheid is de samenwerking met de collega’s die werken aan de mentale gezondheid prettig en mooi gebalanceerd. In de eetstoorniskliniek wordt verder gekeken dan alleen symptoombestrijding of op gewicht komen. Tijdens de opname ga je op zoek naar onderliggende redenen voor de eetstoornis. Door inzicht hierop te krijgen en hieraan te werken tijdens de behandeling ontstaat een krachtige basis voor herstel. Daar ligt de kracht van ons team als geheel.

De rol van ouders in het herstel van hun kind

“Ouders spelen een belangrijke rol in het herstel van hun kind. Samen beslissen dat een opname in een eetstoorniskliniek nodig is heeft veel impact op het gezin. Om die reden wordt het gezin tijdens de systeemgesprekken betrokken bij de behandeling. Het kan soms heel lastig zijn om te accepteren dat je kind zo ziek is dat het opgenomen moet worden. Mijn ervaring is dat ouders uiteindelijk vaak toch heel dankbaar zijn dat ze de keuze samen met hun kind hebben genomen om ervoor te gaan.”

Samen werken aan herstel

“Samenwerken met het team van Changes-GGZ is erg fijn. Iedereen is gedreven om de jongeren die hier komen te helpen. Dat we kunnen bijdragen aan het herstel zodat iemand fysiek en mentaal zo weerbaar mogelijk de kliniek verlaat is wat het werk mooi maakt.”

"Daar ligt echt onze kracht, van het hele team"

“Op zoek gaan naar de onderliggende reden van de eetstoornis en werken aan een krachtige basis voor herstel.”

Femke Schuurmans, Kinderarts

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven