Afkickverschijnselen ketamine
Indien iemand besluit te stoppen met het gebruik van ketamine kunnen lichaam en geest daarop reageren. In het geval van een ketamineverslaving zal dit alleen geestelijk zijn. Het is voor verslaafden moeilijk om hulp te vragen, omdat ze zich vaak in een andere realiteit bevinden. Wanneer zij stoppen krijgen ze last van vervelende neveneffecten als angst en paniekgevoelens. Daarom wordt professionele hulp bij afkicken aangeraden. Tijdens het afkicken zal iemand blijven verlangen naar ketamine. De hevigheid van deze gevoelens hangt af van de duratie van de verslaving, maar ook de hoeveelheid die werd genomen en hoe gevoelig iemand voor drugs is. Het wordt afgeraden om zonder professionele begeleiding te stoppen, omdat de kans op een terugval en een overdosis groter is.
Handige links bij een ketamineverslaving
Korte termijn afkickverschijnselen
Stoppen is moeilijk, maar hulp is altijd aanwezig. Indien je kiest om te stoppen, kunnen er geestelijke afkickverschijnselen optreden. Korte termijn afkickverschijnselen houden ongeveer twee weken aan.
- Een onstilbare drang naar ketamine
- Hallucinaties
- Psychoses
- Nervositeit
- Angst- en paniekgevoelens
- Overdosis
- De dood
Lange termijn afkickverschijnselen
Het afkickproces van ketamine is minder heftig omdat je lichaam niet verslaafd is. Ontwenningsverschijnselen zullen dus uitblijven. Wel is het zo dat je tot een half jaar nadat je bent gestopt, last kunt blijven houden van het volgende:
- Flashbacks naar waanbeelden en hallucinaties die je verwarren.
- Nierproblemen
- Blaasproblemen
- Het duurt even voordat je je weer verbonden voelt met de realiteit.
- Vermoeidheid
- Slaapproblemen
Terugval
Ketamine is verslavend. Als je bent afgekickt kan het zijn dat de drang om weer te gaan gebruiken opspeelt. Om dit te voorkomen is het verstandig hulp te zoeken voordat je weer naar ketamine grijpt. Praat erover om een terugval te voorkomen. Zie het als een leerproces waarin je uiteindelijk je leven terugwint.
Tips bij afkicken
Wanneer je bent afgekickt kan het zijn dat de drang om toch weer te gaan gebruiken te hoog wordt. Neem de volgende tips in acht om een terugval te voorkomen.
- Denk aan de gevolgen voor jezelf en voor familie, vrienden en werk.
- Zorg voor structuur en een daginvulling.
- Zorg goed voor jezelf; eet gezond, drink niet of met mate en gebruik geen andere drugs.
- Gun jezelf tijd
- Zeg tegen jezelf dat je het kan.
- Beweeg
- Onthoud dat het beter wordt.
Vermoed je dat je verslaafd bent geraakt aan ketamine?
Ketamine is voor sommige gebruikers aantrekkelijk omdat het hen helpt om tijdelijk aan de realiteit te ontsnappen. Er zijn ook gebruikers die menen dat ze tijdens een K-hole ineens helderheid krijgen over hun leven, of een soort spirituele verlichting bereiken. Ketamine is echter niet ontwikkeld voor langdurig gebruik en brengt levensbedreigende risico’s met zich mee. Toegeven dat je verslaafd bent is moeilijk en confronterend. Maar je staat er niet alleen voor; Changes GGZ biedt verslavingshulp voor gebruikers die willen stoppen. Neem contact met ons op en we maken samen een plan dat voor jou werkt.