3 feiten over eetstoornissen die je nog niet wist

Home » Blog » 3 feiten over eetstoornissen die je nog niet wist

Een eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Je hebt eetstoornissen waarbij je zo min mogelijk eet, maar ook eetstoornissen waarbij je juist heel erg veel eet. Welke eetstoornis je ook hebt, de obsessie voor eten en gewicht staat centraal. Eetstoornissen worden nogal vaak onderschat door de buitenwereld. Dit komt voornamelijk door gebrek aan kennis. De waarheid is dat eetstoornissen levensgevaarlijk zijn. We delen een aantal feiten met je die je waarschijnlijk nog niet wist.

In Nederland lijden 220.000 mensen aan een eetstoornis

Wist je dat wereldwijd zo’n dertig miljoen mensen kampen met een eetstoornis? In Nederland zijn dat er zo’n 220.000. Eetstoornissen zijn dus psychische stoornissen, maar hieronder vallen ook depressie, posttraumatische stress-stoornis en schizofrenie. Van alle psychische stoornissen hebben eetstoornissen het hoogste sterftecijfer. Met name anorexia en boulimia maken dodelijke slachtoffers. Bijna vier procent van de mensen die lijden aan een van deze eetstoornissen overlijdt. Dat kan komen door uitdroging, gebrek aan voedingsstoffen, maar ook door zelfmoord.

Als je lijdt aan anorexia in de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar is de kans dat je sterft 12 keer hoger dan iemand die er geen last van heeft.

Bijna vier procent van de mensen die lijden aan een van deze eetstoornissen overlijdt.

Slechts 1 op de 10 mensen met een eetstoornis laat zich helpen

Met een eetstoornis doe je er vaak alles aan om dit voor de buitenwereld te verbergen. Eetbuien en compensatiegedrag zoals laxeren of braken vinden vaak stiekem plaats. Het kan hierdoor lange tijd duren voordat de buitenwereld iets doorheeft. Als je een eetstoornis hebt, voel je je vaak onbegrepen en je schaamt je voor je eetgedrag. Tegelijkertijd denk je het onder controle te hebben, je bepaalt namelijk zelf wanneer je wel of niet eet. Dit lijkt misschien zo, maar de realiteit is dat eten of juist niet eten je hele leven beheerst. Het zetten van de eerste stap richting herstel is dan ook het moeilijkst: het erkennen van je probleem en dit toegeven aan de buitenwereld. Het is vrijwel altijd noodzakelijk om professionele hulp in te schakelen bij het overwinnen van een eetstoornis.

95 procent van de anorexia patiënten is vrouw

Volgens cijfers is nog altijd 95 procent van de anorexia patiënten vrouw. Anorexia komt gemiddeld veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Door deze scheve verhouding wordt er vaak alleen gesproken over meisjes of vrouwen met anorexia, maar de mannelijke anorexiapatiënten mogen zeker niet vergeten worden. Waarom het vaker bij vrouwen voorkomt, weten we eigenlijk niet. Een van de theorieën zegt dat vrouwen meer last hebben van het slankheidsideaal dat veel media uitdragen. Vrouwen voelen meer druk om slank te zijn, terwijl mannen meer druk voelen om gespierd te zijn. Als mannen willen afvallen neigen ze meer naar sporten, terwijl vrouwen eerder een oplossing zoekt in een dieet.

Onze behandelingen zijn gericht op meer dan alleen het doorbreken van je patronen. Met behandelen vanuit de kern zetten we samen de stappen naar écht blijvend herstel. Wij geloven dat dat echt mogelijk is. Wil je meer weten over hoe wij jou kunnen helpen? Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven