Anorexia: wanneer is een kliniekopname nodig?

Home » Blog » Anorexia: wanneer is een kliniekopname nodig?

Wanneer je de hele dag obsessief bezig bent met eten en je gewicht, kan het zijn dat je anorexia nervosa hebt. De gevolgen van anorexia zijn zowel lichamelijk als psychisch, en ook sociaal isolement ligt op de loer. Anorexia geeft veel lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid en lusteloosheid, maar heeft ook een enorme aanslag op de mentale gezondheid. Van alle psychiatrische aandoeningen sterven de meeste mensen aan de gevolgen van deze eetstoornis. Maar wanneer is kliniekopname noodzakelijk?

Anorexia nervosa

De letterlijke definitie van anorexia nervosa is een ‘gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak’. Changes GGZ denkt echter dat deze definitie niet klopt. Mensen met anorexia hebben wel eetlust, maar willen dit gevoel juist onderdrukken. Als je anorexia nervosa hebt, dan heb je een obsessie voor alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft.

Symptomen van anorexia

Anorexia kent vele symptomen waaronder een allesoverheersende angst om aan te komen. Voedselinname wordt zoveel mogelijk beperkt en gecontroleerd en bij elke hap worden de calorieën geteld. In de spiegel je jezelf dikker dan je in werkelijkheid bent en ondanks dat mensen zeggen dat je niet meer moet afvallen vind jij dat je dunner moet zijn. Er heerst een bewegingsdrang, er wordt vaak ook meer dan gemiddeld veel gesport en bewogen. Voedselinname wordt soms gecompenseerd door te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken en het lichaamsgewicht is veelal lager dan gezond is. Andere lichamelijke gevolgen zijn maag- en darmproblemen, uitputting, geïrriteerde slokdarm, keel en klieren, flauwvallen, botontkalking, uitblijvende menstruatie of bij mannen met anorexia impotentieproblemen.

Changes GGZ anorexia kliniek

Een eetstoornis bepaalt je leven en is levensbedreigend. Het overwinnen van anorexia is niet gemakkelijk. Daarbij is hulp nodig vanuit de omgeving maar ook begeleiding van ervaringsdeskundigen. Omdat elke situatie anders is, wordt er bij Changes GGZ voor iedereen een persoonlijk plan van aanpak gemaakt.Wij bieden als zorginstelling in Nederland een klinische behandeling voor anorexia en andere eetstoornissen in Halsteren aan. Een andere optie is onze dagbehandeling in Breda. Een kliniekopname voor anorexia duurt 57 dagen. Een intensief traject bestaande uit groepssessies en individuele therapie geleid door specialisten op het gebied van verslaving of eetstoornissen. Onze unieke evidence based behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie, schematherapie, psycho-educatie, en systeemtherapie. De theorie van het 12 stappen model is geïntegreerd in onze therapieën. Welke behandeling het beste is hangt af van de ernst en aard van de eerstoornis en wordt samen bepaald.

Er is een toekomst zonder anorexia mogelijk, waarbij de meeste lichamelijke klachten genezen. Een gezond gewicht zorgt ervoor dat het lichaam zich weer kan herstellen.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties. Hulp nodig? Wij helpen je bij je eetstoornis. Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven