Binge Eating Disorder: De grootste, en toch meest onbekende eetstoornis

Home » Blog » Binge Eating Disorder: De grootste, en toch meest onbekende eetstoornis

Anorexia of boulimia, de meeste mensen zullen hier weleens van gehoord hebben, of kennen zelfs iemand in hun omgeving die hier aan lijdt. Maar over een eetbuistoornis, ofwel ‘Binge Eating Disorder (BED)’ hoor je vrij weinig. Toch is dat gek, aangezien Binge Eating Disorder de meest voorkomende eetstoornis is in Nederland. In Nederland lijden er zo’n 180.000 mensen aan deze ziekte. Dat is bijna negen keer zoveel als het aantal Boulimia diagnoses in Nederland.

Over welke eetstoornis we ook praten, de kern van het probleem is hetzelfde: een obsessie met eten. Het verschil tussen BED en de andere bekende vormen van een eetstoornis zit hem in de compensatie van de eetbuien. Mensen met anorexia hebben wel eetlust, maar doen er alles aan om dit gevoel te onderdrukken. Boulimia wordt gekenmerkt door de ongecontroleerde eetbuien, die gecompenseerd worden door bijvoorbeeld braken of laxeermiddelen.

Net als boulimia, staan bij Binge Eating Disorder de ongecontroleerde eetbuien centraal. In korte tijd eet je heel veel, zonder echt honger te hebben of er van te genieten. Echter heeft iemand met BED geen drang om de gewichtstoename te compenseren door te braken of laxeren. Je hebt dus zowel een eet- als een gewichtsprobleem.

Wat zijn de symptomen van Binge Eating Disorder?

Met BED verlies je de controle over je eetgedrag, waarna je je schuldig, zwak en onzeker voelt. Deze gevoelens zorgen er weer voor dat je gaat eten, en komt zo in een vicieuze cirkel terecht. De eetstoornis brengt ernstige psychische klachten met zich mee zoals vermijdingsgedrag en depressies. De gedachten over eten beheersen het leven dusdanig dat werk/studie en relaties er hevig onder lijden. Naast de psychische klachten, kamp je ook met lichamelijke klachten door het overgewicht. Denk aan een te hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, suikerziekte en maag- en darmproblemen.

De grootste, maar toch meest onbekende eetstoornis

BED is de meest onbekende eetstoornis, omdat deze pas sinds 2013 bestaat. Boulimia daarentegen werd in 1979 al erkend als eetstoornis. Tot de introductie van BED, werd enkel onderscheid gemaakt tussen anorexia en boulimia. BED viel onder de restcategorie NAO (Niet Anders Omschreven). Omdat de diagnose nog niet lang bestaat, weten veel mensen ook niet dat hun eetprobleem eigenlijk een eetstoornis is.

Behandeling Binge Eating Disorder bij Changes GGZ

BED is een ernstige ziekte dat lichamelijke, psychische en sociale gevolgen met zich meebrengt. Maak jij je zorgen over je eetgedrag? Of vermoed je een eetstoornis bij iemand uit je omgeving? Een Binge Eating Disorder verdwijnt zelden vanzelf. Wacht daarom niet te lang en vraag op tijd om hulp.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties. Hulp nodig? Wij helpen je bij je eetstoornis. Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven