Eetbuien voorkomen: 6 handige tips

Home » Blog » Eetbuien voorkomen: 6 handige tips

Eetbuien, wie heeft ze niet? Je bent van plan één koekje te pakken, maar eet vervolgens de hele rol leeg. Af en toe een eetbui hoeft ook helemaal niet erg te zijn, maar als je dagelijks of meerdere malen per dag last hebt van onbeheersbare eetbuien, dan is dit wel een probleem. We spreken dan namelijk van een eetstoornis, ook wel eetbuistoornis genoemd. Je kunt de verleiding om te eten niet weerstaan; je hebt het idee dat je móet eten en als je eenmaal bent begonnen, kun je niet stoppen. Je zit in een soort roes en zelfs als je vol zit eet je door. Wanneer je het gevoel hebt de eetbuien niet meer te kunnen controleren, dan heeft dit grote impact op je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk dat je de eetbuien aanpakt wanneer je het gevoel hebt de controle te verliezen.

1. Ontspan

Wanneer je een eetbui hebt, heeft dat vaak een oorzaak die niets te maken heeft met fysieke trek hebben. Stress, een slechte dag of eenzaamheid; ze behoren allemaal tot de oorzaken. Neem op het moment dat je een eetbui voelt opkomen even tijd voor jezelf. Ontspan. Rust creëert ruimte in je hoofd, waardoor je een eetbui kunt voorkomen. Neem een douche of bad, ga even op bed liggen, adem goed in en uit, zet muziek op waarvan je weet dat je er gevoelens in kwijt kunt, ga naar buiten, of doe iets anders waarvan je weet dat het je helpt ontspannen.

2. Maak onderscheid tussen mentale en fysieke trek

Trek hebben lijkt een teken van ons lichaam dat we iets moeten eten, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Zo kun je gaan eten uit verveling of omdat je niet lekker in je vel zit. Probeer onderscheid te maken tussen daadwerkelijke trek omdat je al langer niet hebt gegeten en emotionele trek. Stel jezelf vragen om dat onderscheid te maken. Wanneer heb je voor het laatst gegeten? Hoe voel je je? Hoe was je dag? Hoe zit je in je vel? Probeer er achter te komen of je echt moet eten of dat je gewoon wíl eten.

3. Koop geen grote hoeveelheden eten

Laten we vooropstellen dat het geen goed idee is om boodschappen te doen wanneer je trek hebt. Doe daarom boodschappen op een moment dat je geen trek hebt. Zo kun je de verleiding om grote hoeveelheden eten te kopen makkelijker weerstaan. Het klinkt logisch, maar met minder eten in huis heb je ook minder om te eten. Wanneer je last krijgt van een eetbui, zul je naar de supermarkt moeten. In die extra tijd kun je bepalen of dat extra eten écht noodzakelijk is.

4. Ga niet compenseren

Wanneer je een eetbui hebt gehad, ga dan niet compenseren door heel weinig te eten. Door te weinig te eten, zal je lichaam om eten vragen. Met een hongergevoel is de kans op een eetbui groter. Probeer gezond te eten en creëer een ritme om een eetbui voor te zijn.

5. Praat erover

Als je regelmatig last hebt van eetbuien, dan zul je moeten accepteren dat dit niet binnen een dag opgelost is. De achterliggende oorzaak van eetbuien is vaak mentaal en deze zul je moeten achterhalen om er volledig van af te kunnen komen. Alleen toegeven dat je last hebt van eetbuien is vaak niet genoeg. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Hoewel je het misschien moeilijk vindt om anderen in vertrouwen te nemen, kan het je uiteindelijk enorm helpen. Vertel de mensen die je vertrouwt dat je last hebt van eetbuien. Spreek af dat je hen mag bellen als je een eetbui voelt aankomen of wanneer je je niet goed voelt. Onthoud dat je dit niet alleen hoeft te doorstaan. Voel je niet bezwaard om anderen om hulp te vragen. De mensen die jij het meest vertrouwt, zijn ook de mensen die het beste met je voor hebben.

Tijd voor een nieuwe koers

Onze behandelingen zijn gericht op meer dan alleen het doorbreken van je patronen. Met behandelen vanuit de kern zetten we samen de stappen naar écht blijvend herstel. Wij geloven dat dat echt mogelijk is. Wil je meer weten over hoe wij jou kunnen helpen? Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven