Wat is de oorzaak van anorexia?

Home » Blog » Wat is de oorzaak van anorexia?

Anorexia nervosa betekent letterlijk ´gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak´. Deze definitie klopt niet helemaal, want met anorexia heb je wel degelijk honger, maar je weet dit op verschillende manieren te onderdrukken. Soms wordt ook wel de term ´magerzucht´ gebruikt, vanwege het sterke verlangen om mager te zijn. Je hebt een obsessie voor alles wat met je gewicht, calorieën en eten te maken heeft. Je wilt zoveel mogelijk gewicht verliezen door zo min mogelijk te eten. Anorexia is een ernstige ziekte en de gevolgen kunnen groot zijn. Denk aan psychische gevolgen zoals depressies en angsten, maar ook ernstige lichamelijke gevolgen zoals hormoonafwijkingen, maag- en darmklachten, slaapproblemen en problemen met hart- en bloedvaten. De eetstoornis kan uiteindelijk zelfs dodelijk zijn.

Wat is de oorzaak van anorexia?

Over de oorzaken van anorexia is nog maar weinig bekend. Vaak wordt er gezocht naar één verklaring voor anorexia, maar die is er simpelweg niet.

De eetstoornis wordt veroorzaakt door verschillende factoren, vaak in combinatie van meerdere factoren. Zo kun je er bijvoorbeeld aanleg voor hebben, maar een ingrijpende gebeurtenis zorgt er uiteindelijk voor  dat de stoornis zich ontwikkelt. De belangrijkste factoren zijn biologische, psychische en omgevingsfactoren. De eetstoornis wordt veroorzaakt door verschillende factoren, vaak in combinatie van meerdere factoren. Zo kun je er bijvoorbeeld aanleg voor hebben, maar een ingrijpende gebeurtenis zorgt er uiteindelijk voor  dat de stoornis zich ontwikkelt. De belangrijkste factoren zijn biologische, psychische en omgevingsfactoren.

Vaak wordt er gezocht naar één verklaring voor anorexia, maar die is er simpelweg niet.

Biologische factoren

Komen er eetstoornissen in je familie voor? Dan is het risico op een eetstoornis groter. Ook als een van je ouders een angststoornis heeft (gehad), vergroot dit de kans op een eetstoornis. Ook komen er bepaalde stofjes vrij in de hersenen die invloed hebben op je stemming. Als de regulatie hiervan niet goed verloopt, vergroot zich de kans op een depressie. In sommige gevallen is de depressie een van de oorzaken. Vandaar dat antidepressiva soms ook wordt voorgeschreven aan mensen met een eetstoornis.

Psychische factoren en omgevingsfactoren

De belangrijkste psychische factoren die de kans op anorexia vergroten:

  • Een negatief zelfbeeld en perfectionisme;
  • Vermijdende karaktertrekken;
  • Extreme focus op het lichaam en extreme faalangst;
  • Veel stress of ingrijpende gebeurtenissen: verhuizingen, scheidingen, gepest worden, het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik, etc.;
  • Veel nadruk op het uiterlijk en gewicht vanuit je directe omgeving;
  • Moeite om over emoties te praten. Als er thuis bijvoorbeeld niet over gevoelens gepraat wordt, kun je andere manieren zoeken om de emotionele spanningen kwijt te raken.

Anorexia behandeling

Anorexia is een gevaarlijke ziekte die je moeilijk alleen kunt overwinnen. Vermoed je dat je anorexia hebt? Vraag om hulp en neem definitief afscheid van de eetstoornis. Je staat er niet alleen voor! Samen met jou bepalen we welke behandeling het meest geschikt is.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Het herstellen van eetstoornis is zwaar en besef dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Veel mensen ondervinden dezelfde uitdagingen. Weet dat hulp altijd mogelijk is. Wil je meer weten over hoe jij geholpen kan worden in het herstellen van een eetstoornis? Wij helpen je graag. Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven