Wat zijn de gevolgen van ondergewicht?

Home » Blog » Wat zijn de gevolgen van ondergewicht?

Gezonde en voldoende voeding binnen krijgen is voor de een lastiger dan voor de ander. Het kan dan ook voorkomen dat ondergewicht optreedt. Wanneer dit het geval is, kan het ook lastig zijn om weer op een gezond gewicht te komen. Dit is wel een doel wat nagestreefd moet worden. De gevolgen van ondergewicht zijn namelijk vervelend en moeilijk te controleren.

Wanneer heb je ondergewicht?

Het is niet zo dat ondergewicht altijd gepaard gaat met een eetstoornis. Soms kan het ook zo zijn dat er simpelweg te weinig gezonde voeding opgenomen wordt door het lichaam. Er wordt gesproken van ondergewicht wanneer iemand minder weegt dan goed is voor het lichaam. Dit wordt bepaald aan de hand van het BMI. Het lichaam heeft voldoende voedingsstoffen nodig om dagelijks energie te verbranden. Wanneer dit niet beschikbaar is, kunnen er ondergewicht gevolgen optreden. Vermoed jij dat je last hebt van ondergewicht? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of met Changes GGZ.

Gevolgen ondergewicht

Doordat het lichaam gebruikt maakt van voedingsstoffen, zullen er lichamelijke effecten optreden wanneer er te weinig voedingsstoffen beschikbaar zijn. De gevolgen van ondergewicht worden dan vaak ook snel duidelijk. Een aantal ondergewicht gevolgen zijn:

  • Verslechterde huid, haar of tanden. 
  • Je wordt vaker en sneller ziek of misselijk. 
  • Je energie niveau blijft laag waardoor je je constant moe gaat voelen
  • Je krijgt vaker hoofdpijn omdat je bloedarmoede te laag is. 
  • De groei van het lichaam blijft achter. Dit komt vooral voor bij jongeren.
  • Uiteindelijk zal de kans op een verhoogd risico op overlijden toenemen. 

Merk jij dat je last hebt van ondergewicht gevolgen? Dan is het verstandig om hierover te praten met je huisarts of met onze begeleiders.

Gevolgen ondergewicht bij vrouwen

Waar bovenstaande gevolgen voor ieder persoon kunnen gelden, kunnen er voor vrouwen extra ondergewicht gevolgen voorkomen. De gevolgen van ondergewicht bij vrouwen zijn:

  • Vergroot risico op botontkalking en dus meer kans op broze en breekbare botten.
  • Een onregelmatige of afwezige menstruatie. 
  • Verhoogde kans op een te vroeg geboren kind. 

Meer weten over hoe Changes GGZ jou of iemand uit je omgeving kan helpen? Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven