Hoe kun je stoppen met alcohol drinken? Acht tips

Home » Blog » Hoe kun je stoppen met alcohol drinken? Acht tips

Stoppen met drinken is een belangrijk en dapper besluit. De weg naar herstel kan uitdagend zijn, maar niet onmogelijk. Alcohol heeft een groot effect op je lichaam, waardoor er bij stoppen met alcohol drinken ontwenningsverschijnselen op kunnen treden. Van lichte klachten zoals misselijkheid of spierkramp tot spanningen en hallucinaties. Stoppen met het drinken van alcohol kan als een grote opgave voelen, maar de beloning is het waard: een gelukkiger, gezonder, onafhankelijker en stabieler leven. Om je te helpen om dit voornemen te laten slagen hebben wij hieronder een acht tips voor je op een rijtje gezet en delen extra informatie over hoe je kunt stoppen met alcohol drinken.

Acht tips die je helpen om te stoppen met alcohol drinken

Wil je stoppen met drinken? We delen allereerst acht tips voor stoppen met alcohol met je:

  • Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je geen alcohol in huis hebt, dus ook niet voor bezoek want je brengt daarmee jezelf alleen maar in de verleiding.
  • Schrijf op waarom je niet meer wil drinken. Bedenk wat het je oplevert (de voordelen) en welke negatieve invloed het drinken op je leven heeft (de nadelen). Leg de lijstjes naast elkaar en vergelijk ze, welke is bijvoorbeeld langer?Bewaar deze lijstje ergens waar je het vaak tegenkomt.
  • Doorbreek je (drink)patroon. Als je vaak op vaste momenten dronk dan is het verstandig op die momenten iets anders te gaan doen dan normaal. Gooi de indeling van je dagen de komende periode eens om.
  • Licht mensen in je nabije omgeving en/of de mensen met wie je vaak drinkt in, dan hoef je niet bij elk rondje uit te leggen waarom je niet drinkt. En samen sta je sterk, de steun van de mensen om je heen kan enorm helpen.
  • Heb een antwoord klaar voor als iemand je een biertje of wijntje aanbiedt: bijvoorbeeld ‘Nee dank je, ik ben aan het minderen of gestopt met drank’ of ‘ Nee dank je, ik moet nog rijden. Ik drink alcoholvrij’.

Probeer je te stoppen met drinken en heb je plotseling sterke behoefte aan alcohol? 

  • Probeer te ontspannen, die sterke drang is bijna altijd binnen drie minuten weer weg.
  • Kom in beweging. Door iets actiefs te doen verleg je je gedachten; loop bijvoorbeeld een rondje (met de hond) of doe een klusje zoals de planten water geven.
  • Het kan helpen om je hart te luchten en er met anderen over te praten. Dit kan met iemand zijn uit je omgeving maar er bestaan ook vele zelfhulpgroepen (AA) waar je mensen spreekt die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten.

Stoppen met drinken effecten op gezondheid

Alcohol drinken is in alle lagen van onze maatschappij sociaal geaccepteerd. Toch is alcohol veel slechter voor je dan je wellicht beseft en komen problemen met alcohol voor bij zowel lager als hoger opgeleiden. Niet veel mensen hebben bovendien door dat ze een alcoholverslaving hebben. Wanneer je stopt met alcohol merk je al heel snel de gezondheidsvoordelen. Stoppen met drinken levert ook enorm veel op voor je lichamelijke gezondheid. Zo slaap je zonder alcohol een stuk beter; je komt namelijk niet alleen beter in slaap maar ook de kwaliteit van je slaap neemt toe. Al twintig minuten na het drinken van alcohol verzwakt je immuunsysteem significant waardoor je eerder een verkoudheid of een ander virus oploopt. Lees hieronder er meer over.

Voordelen stoppen met alcohol voor je gezondheid

Denk je erover na om te gaan stoppen met alcohol? Wil je deze voordelen zelf ook ervaren? Wij zetten 7 voordelen voor je op een rij bij het stoppen van alcohol.

#1 Je lever kan herstellen
Door alcohol te drinken krijgt je lever heel wat te verduren. Je lever is verantwoordelijk voor de stofwisseling en het ontgiften van je lichaam. Wanneer je alcohol drinkt, is het je lever die hard moet werken om alcohol weer af te breken. Gemiddeld doet je lever hier 1,5 uur over bij een standaard glas alcohol. Tijdens het afbraakproces komt de stof acetaldehyde vrij. Dit is een giftige stof die ervoor kan zorgen dat je lever beschadigd raakt. Het is voor je lever dus heel erg fijn als je geen alcohol meer drinkt!

#2 Je slaapt beter
Als je veel alcohol drinkt, dan val je vaak sneller in slaap. Hoewel je sneller in slaap valt, slaap je wel minder goed. Door al dat gif in je lichaam is de kwaliteit van je nachtrust namelijk beroerd na een avondje stappen. Door te stoppen met alcohol verhoog je dus de kwaliteit van jouw slaap.

#3 Weg met de katers
Te veel alcohol drinken gaat vaak gepaard met flinke katers de volgende dag. Door te stoppen met alcohol word je niet meer wakker met hoofdpijn en een droge mond. Heerlijk!

#4 Betere weerstand
Door minder te drinken zorg je ervoor dat je ook beter bestand bent tegen griepjes. Alcohol heeft namelijk een sterke invloed op jouw immuunsysteem. Wanneer je alcohol drinkt gaat je hoeveelheid bloedcellen omlaag. Juist die bloedcellen zijn essentieel om virussen en bacteriën te bestrijden.

#5 Afvallen
Een glas bier levert 100 tot 150 calorieën, maar bij cocktails kan dat oplopen tot 300 of 400 gram. Drink je een avondje stevig door, dan heb je zo 1500 calorieën extra binnengekregen. Vergeet dan ook niet de calorieën in de snacks die we graag eten bij een glas alcohol. Door te stoppen met alcohol krijg je dus ongemerkt minder calorieën binnen dan normaal en is de kans groot dat je afvalt. Stoppen met drinken vermindert o.a. je buikvet.

#6 Goed voor je hart- en bloedvaten
Wanneer je regelmatig alcohol drinkt, loop je het risico dat je een verhoogde bloeddruk krijgt. Hierdoor kunnen hartritmestoornissen en in het ergste geval zelfs een hersenbloeding ontstaan.

Lees ook: wat doet alcohol met je hersenen?

#7 Ook financieel voordeliger zonder alcohol
Tijdens een avondje uit kan het drinken van alcohol tot een gapend gat in je portemonnee leiden. Vaak stapelen de kosten zich ongemerkt behoorlijk op. Je zult merken dat een alternatief voor alcohol vaak financieel voordeliger is.

Wat doet alcohol met je lichaam en hoe herstelt het na stoppen met drinken?

Stoppen met drinken zorgt voor een verbetering van je immuunsysteem. Daarnaast neemt je lichaam meer vitamines en mineralen op, alcohol doodt namelijk de cellen in je maag en darmen die ervoor zorgen dat gezonde voedingsstoffen door je lichaam worden opgenomen. Alcohol versnelt de bloedsomloop waardoor je bloedvaten gaan verwijden met een slechte huid tot gevolg. Ten slotte blijf je beter gehydrateerd als je geen alcohol drinkt.

Wat is het perfecte moment om te stoppen met alcohol drinken?

Het perfecte moment om te stoppen met alcohol drinken bestaat niet. Er is altijd een reden te bedenken waarom het nu niet uitkomt en het uit te stellen. Kies een begindatum voor jezelf, het liefst vandaag en ga ervoor.

Hoe stop ik met drinken?

Genoeg gelezen en wil je NU stoppen met drinken? Maak een plan voor jezelf. Schrijf je ideeën en doelen op zodat het meer gaat leven en bedenk nu wat je kan doen of wie je kan bellen op een moeilijk moment. Gebruik bovenstaande 8 tips om dit moment – waarop je motivatie hoog zit – met beide handen aan te pakken.

Lukt het stoppen met drinken niet?

Lukt het zelf niet met stoppen? Dit is geen reden voor schaamte, wel voor actie. Realiseer je dat de verslaving niet op zichzelf staat. Vaak zorgt een onderliggend probleem ervoor dat je weer naar de fles wil grijpen. Professionele hulp zorgt ervoor dat je met de juiste middelen en handvatten je verslaving kunt doorbreken, kunt werken aan langdurig herstel en weer grip op je leven krijgt.

Wil je professionele hulp bij het stoppen met drinken?

Moeilijke momenten horen erbij, maar stoppen met drinken is absoluut mogelijk! Wil jij met professionele hulp je alcoholinname weer onder controle krijgen? Je staat er niet alleen voor.

Hoe kan Changes GGZ helpen?

Bij Changes staan we voor je klaar om samen aan herstel te werken. We vinden het niet alleen belangrijk je te laten afkicken, maar juist ook om het onderliggende probleem te vinden en hieraan te werken. Onze deskundige collega’s (waaronder ervaringsdeskundigen) helpen dagelijks in onze klinieken en op de ambulante dagbehandeling mensen om hun verslaving te doorbreken. Door middel van individuele en groepstherapie wordt in kaart gebracht wat jouw verslaving nu in stand houdt. Heb jij interesse in een behandeling? Je kunt je hier online inschrijven. Daarna volgt een telefonisch gesprek om je situatie te bespreken en de intakes in te plannen. Bij de intake stemmen we samen we af welke behandeling voor stoppen met alcohol voor jou het meest geschikt is en waar jij behoefte aan hebt. Wanneer alles akkoord is kan je van start met de klinische of ambulante behandeling.

Neem je eigen toekomst weer in handen.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven