Coronacrisis had grote impact op verslavingszorg

Home » Blog » Coronacrisis had grote impact op verslavingszorg

Nederland was een tijd in de ban van het coronavirus. Er werd veel gepraat over de zorgen in ziekenhuizen en in verpleeghuizen, maar de coronacrisis had ook grote gevolgen voor verslaafden. Waar de telefoon voorheen rood gloeiend stond, wordt er nu door verslaafden veel minder gebeld naar GGZ instellingen.

Twee miljoen verslaafden

In Nederland zijn er ongeveer twee miljoen verslaafden, bijvoorbeeld verslaafd aan alcohol, gokken, gamen, drugs of medicijnen. Velen zijn ‘stille’ verslaafden, die naar hun omgeving de schijn op houden. Juist deze groep kon door de coronacrisis eerder geneigd zijn de verslaving te laten verergeren, doordat bijvoorbeeld spanningen thuis opliepen.

Professionals in de verslavingszorg waren bezorgd over een terugval in het aantal verslaafden dat zich meldt om af te kicken. Ook de behandeling van mensen die al verslavingszorg kregen, is veel lastiger. Vanwege de coronacrisis gingen groepsgesprekken en individuele afspraken niet door, waardoor de verslaafde meer op zichzelf was aangewezen. Ook waren mensen door de huidige situatie meer geïsoleerd, waardoor het makkelijker was om terug te vallen in oude patronen.

Verslavingszorg bij Changes GGZ ging gewoon door

Ook in tijden van de coronacrisis stond Changes GGZ klaar voor onze cliënten. De gezondheid en veiligheid van onze cliënten en medewerkers hebben bij ons de hoogste prioriteit. Onze behandelingen waren daarom aangepast naar de adviezen van het RIVM, waardoor het intake gesprek en alle behandelingen plaatsvonden via beeldbellen. Ook was er een alternatieve behandellocatie in Nederland, zodat klinische zorg werd voorgezet.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven