Hoe kom je van een verslaving af?

Home » Blog » Hoe kom je van een verslaving af?

Hoe kom je van een verslaving af? Wordt jouw leven bepaald door je verslaving? Wil je weer grip krijgen op je eigen leven? Wanneer je probeert te stoppen met gebruiken en/of je gedragsverslaving probeert te onderdrukken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dit maakt het volhouden van het gezonde gedrag niet gemakkelijk, waardoor je sneller verleid wordt toe te geven aan je verslaving om je weer wat beter te voelen. Stoppen met een verslaving is vaak niet zo simpel als stoppen met een middel of gebruik. Professionele hulp bij verslaving inschakelen is noodzakelijk om veilig af te kicken en een krachtige basis voor herstel te leggen. De juiste professionele hulp zorgt ervoor dat je de oorzaak van je verslaving kan onderzoeken en aanpakken.  

Hoe kom je van een verslaving af? Het belang van vroeg signaleren 

Hulp zoeken voor verslaving kan een lastig proces zijn, maar hoe vroeger jij erbij bent, des te sneller we kunnen werken aan herstel. Je moet zelf beseffen dat je afhankelijk bent geworden van een middel of gebruik en de stap zetten om hulp te zoeken. Bij Changes GGZ willen we voorkomen dat mensen pas hulp zoeken als de verslaving of eetstoornis zich al in een vergevorderd stadium bevindt. Bijvoorbeeld pas als een verslaving een ernstig probleem is geworden dat levens ontwricht. We bieden verschillende soorten behandelingen die o.a. in intensiteit verschillen. Vroeg signaleren is belangrijk voor jouw toekomst en herstel. Zelf erkennen dat je een probleem hebt en de motivatie om dit aan te pakken zijn essentieel op jouw weg naar herstel en om van een verslaving af te komen.

Kan je van een verslaving afkomen?

Van een verslaving afkomen betekent niet alleen lichamelijk afkicken, maar ook psychisch werken aan herstel. Een psycholoog helpt je in je traject inzicht te krijgen waarom je een verslaving hebt ontwikkeld, wat deze in stand houdt en waar jouw valkuilen liggen. Vaak zien we dat onderliggende problematiek – zoals trauma – aangepakt moet worden om het leven lichter te maken en de verslaving onder controle te krijgen. Nu en in de toekomst.

Heb ik een verslaving? Doe de zelftest!

Wanneer ben je verslaafd? Ben je bezorgd dat je mogelijk kampt met een verslaving, of zie je bij iemand in je omgeving signalen die hierop wijzen? Onze online zelftesten bieden een snelle en eenvoudige manier om binnen drie minuten een antwoord te krijgen. Deze test is geheel vrijblijvend en anoniem, en geeft je direct inzicht en advies op basis van je antwoorden.

Changes GGZ zelftest

Hoe kun je zelf afkicken?

Zelf afkicken kan gevaarlijk zijn en wordt daarom afgeraden. Wanneer je stopt met een middel of gebruik kan je last krijgen van afkickverschijnselen. Deze zijn niet te onderschatte In een detox kick je onder professionele begeleiding van een medisch team af.

Hoe een verslavingsbehandeling helpt

Verslavingen komen in veel verschillende vormen en gradaties voor. Je kunt bij ons terecht voor een verslavingsbehandeling wanneer je problemen ervaart of verslaafd bent aan alcohol, cannabis, cocaïne, speed, GHB, MDMA, ketamine of slaap- of kalmeringsmiddelen. Ook bieden wij hulp voor gedragsverslavingen, zoals gokken, gamen en seks (i.c.m. middelen). Lees hier meer over de verschillende typen verslavingen en ontdek onze behandelopties in binnen- en buitenland. 

Ben je ooit tot het besef gekomen dat een bepaald gedrag of een specifiek middel de controle over je leven heeft overgenomen? Het lijkt wel alsof je gedachten constant draaien om wanneer je weer kunt toegeven aan die drang. Misschien overzie je de gevolgen niet.  Je merkt dat je steeds meer gebruikt dan je oorspronkelijk van plan was, en de verleiding om te stoppen lijkt bijna onmogelijk te weerstaan. Je begint de afspraken die je had gemaakt om je verslaving onder controle te houden te negeren en je toevlucht te nemen tot leugens om het verborgen te houden. Alhoewel de problemen zich blijven opstapelen en je maar al te goed beseft dat de nadelen van je verslaving de voordelen ver overstijgen, lukt het maar niet om zelfstandig te stoppen. En wanneer je toch een poging doet om te stoppen, worden de ontwenningsverschijnselen zo overweldigend dat je uiteindelijk toch weer toegeeft aan je verslaving, simpelweg om je weer wat beter te voelen. 

Lees ook:

Hoe krijg ik hulp bij verslaving via Changes GGZ? 

Bij Changes GGZ bieden we verschillende vormen van professionele hulp om jou te helpen in jouw herstelproces. We bieden mogelijkheid om af te kicken in zowel Nederland als Zuid-Afrika. Ook is het mogelijk op in een kliniek te worden opgenomen of deel te nemen aan behandelingen vanuit huis. We begrijpen dat iedereen uniek is, daarom richten we ons tijdens jouw intake op het creëren van een persoonlijk behandelplan dat aansluit bij jouw specifieke behoeften en situatie, zodat je stappen kunt zetten richting herstel.  

Mogelijke behandelingen voor verslaving bij Changes GGZ 

  • Detox: Voor een effectieve behandeling is het essentieel dat je lichaam volledig ontgift van alcohol, medicijnen of drugs. Afhankelijk van het middel neemt dit 1 tot 3 weken in beslag.  Ons medische team staat 24/7 voor je klaar om je tijdens dit proces te ondersteunen. 
  • Dagbehandeling: tijdens dit traject bezoek je voor een periode van 12 weken op werkdagen onze locatie in Breda, waar je een afwisselend, intensief schema aan groepssessies, individuele therapie en sportieve activiteiten volgt. 
  • Klinische behandeling: tijdens de kliniekopname kom je 6 weken in onze verslavingskliniek in Weert of Kaapstad wonen. Je volgt een intensieve dagplanning met individuele en groepstherapieën en sportactiviteiten.  
  • Individuele behandeling: met ons individuele traject volg je voor een duur van 12 weken één keer per week individuele therapie op onze behandellocatie in Breda. 
  • Traumabehandeling: Trauma is als een emotionele storm die diep van binnen woedt na een schokkende ervaring. Soms blijkt trauma de verborgen drijfveer te zijn achter verslavingen of eetstoornissen. Gelukkig hebben we hier unieke behandelingen die zich volledig richten op het helen van trauma. 
  • Nazorg: Direct na de afronding van je ambulante of klinische behandeling start je het nabehandelingstraject. Dit is een belangrijke periode waarin je je opgedane kennis gaat toepassen in de praktijk. 
  • Wachttijdondersteuning: Online-hulp bij verslaving kun je bij ons al tijdens je wachttijd ontvangen. Voor onze dagbehandelingen krijgen cliënten namelijk al voor hun startdatum toegang tot een speciale digitale omgeving (e-health) die je voorbereidt op de behandeling en ondersteunt tijdens de dagbehandeling. 
     

Nazorg en begeleiding na je behandeling 

Een behandeling bij Changes GGZ houdt niet op wanneer je klaar bent. Tijdens jouw behandeling stellen we al samen met jou een terugvalpreventieplan op, die je na jouw behandeling kunt blijven inzetten. Daarnaast is er de mogelijkheid om zelf deel te nemen aan ons aftercare programma. 

De oorzaak van het probleem aanpakken 

Onze experts hebben ervaring in de behandeling van verslavingen en begrijpen dat verslaving vaak gepaard gaat met andere problemen, zoals psychische klachten of trauma’s. Daarom wordt er tijdens de behandeling ook aandacht besteed aan eventuele onderliggende problemen.  

Meer informatie?  

Het is moeilijk om een verslaving op eigen kracht te overwinnen. Wanneer je hulp zoekt voor een verslaving, is het belangrijk om professioneel advies in te winnen en een behandeling te overwegen.  Aarzel niet om hulp te zoeken en aan je herstel te werken. Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze experts denken met je mee of een behandeling nodig is en welke mogelijkheden passend zouden zijn voor jou. Bel 088 242 6437 of neem contact op via [email protected]. 

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven