Hoe lang blijft cocaïne in je lichaam?

Home » Blog » Hoe lang blijft cocaïne in je lichaam?

Hoe lang blijft cocaïne in je bloed en urine? Misschien heb je zelf wel eens cocaïne gebruikt. Of ken je iemand die vaker coke gebruikt. Coke is namelijk, na xtc, de meest voorkomende partydrug in ons land. De gevaren van het gebruik van cocaïne zijn alleen groter dan je denkt. Ook is het makkelijk om verslaafd te raken aan coke. Een veelgestelde vraag die we vaak krijgen is; “hoe lang blijft cocaïne in je lichaam?”. Wij geven je hieronder het antwoord hoe lang cocaïne in je bloed en urine blijft. 

Hoe lang werkt cocaïne?

Om je meer te vertellen over de verwerking van coke in bloed, vertellen we je eerst meer over de duur van de effecten van cocaïne zelf. Het is namelijk niet zo dat de hoeveelheid coke bepaalt hoe lang coke in je lichaam blijft. Ook bij kleine hoeveelheden blijven sporen achter, zowel in je bloed als in je urine. Hoe lang werkt cocaïne precies? De effecten van cocaïne ervaar je vooral in het eerste half uur na inname. Een uur na inname zal het effect van coke in je bloed geleidelijk afnemen, wat ook betekent dat de psychische effecten afnemen. De psychische effecten zijn namelijk afhankelijk van de verandering van de concentratie van cocaïne in bloed. Na een uur wordt vaak de hoogste concentratie bereikt.

Coke in bloed

Cocaïne wordt opgenomen in het bloed en moet dus omgezet worden tot werkende stoffen in je hersenen. De aanwezigheid van coke in je bloed is alleen langer dan de aanwezigheid van deze effecten. Het werkt namelijk zo: na ongeveer een uur is de helft van de aanwezige coke in je lichaam verwerkt. Als de cocaïne in je lichaam ongeveer na een uur op zijn hoogste concentratie is, betekent dit dat na ongeveer twee uur de helft van deze concentratie is verwerkt. Na ongeveer vijf uur is het overgrote deel van de cocaïne uit je bloed.

De afbraak van cocaïne

Cocaïne in je lichaam wordt afgebroken door de lever. De lever zet de werkende stoffen van coke om in zogenaamde afbraakstoffen. Deze afbraakstoffen blijven na het verwerken van cocaïne in je lichaam nog een tijdje aanwezig. Dit betekent dus dat de aanwezigheid van coke in je lichaam langer aantoonbaar is dan de periode van uitwerking van cocaïne in je bloed. De aanwezigheid van cocaïne is dan vaak te zien in de urine.

Hoe lang blijft coke in je urine?

De bovengenoemde afbraakstoffen worden uiteindelijk uitgestoten door de nieren. Hierdoor zal de coke in je urine terecht komen. Om die reden is dit dus een veel gebruikte test voor het opsporen van cocaïne in je lichaam. De nieren hebben een tijdje nodig om de coke te verwerken in je urine. Maar hoe lang blijft coke in je urine? Wanneer je af en toe, maar niet regelmatig, coke gebruikt, zal de cocaïne in je urine ongeveer 2-5 dagen aanwezig blijven. Hoe lang blijft cocaïne in je urine wanneer je een regelmatig gebruiker bent? Dan kan de coke soms zelfs tot 8 dagen na gebruik in je urine zitten.

Behandeling cocaïneverslaving

Hoe lang werkt cocaïne? Hoe lang blijft cocaïne in je lichaam? Hoe lang blijft coke in je urine? Deze vragen horen we regelmatig. Het is goed om te weten wat de effecten en uitwerkingen zijn van coke in je bloed. Zeker wanneer je vermoedt dat jij of een ander te maken heeft met een cocaïneverslaving. Het begrijpen van de situatie is een eerste stap naar herstel.

Changes GGZ begrijpt dat het afkicken van cocaïne een lastig en mentaal ingewikkeld proces is. Daarom ontwikkelen wij een traject dat past bij jou als persoon en bij jouw vraagstukken. Samen bepalen we de juiste richting en zetten we stappen om jouw behandeling zo effectief mogelijk te maken.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven