Experimenteren met alcohol, Cannabis en seks: Jongeren doet het minder én later

Home » Blog » Experimenteren met alcohol, Cannabis en seks: Jongeren doet het minder én later

Ik zette een fles Lambrusco en een fles Passoa voor de neus van de kassière. Ze keek me even misprijzend aan om vervolgens de flessen langs de scanner te halen. Ik was dertien.

Strengere alcoholwetgeving lijkt vruchten af te werpen

Sinds de leeftijdsgrens om alcohol te mogen drinken wettelijk omhoog is gegaan van zestien naar achttien word ik, inmiddels tweeëndertig, nog regelmatig om mijn identiteitsbewijs gevraagd als ik een fles wijn wil afrekenen. De strengere wetgeving lijkt zijn vruchten af te werpen. Jongeren zijn de laatste jaren braver geworden volgens een artikel in de Volkskrant van 2 september. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut: sinds 2003 is de groep jongeren die tussen hun twaalfde en zestiende weleens dronk bijna gehalveerd. Hetzelfde geldt voor het aantal jongeren dat weleens sigaretten of cannabis heeft gerookt. Maar naast de optimistische cijfers kunnen er ook zorgwekkende ontwikkelingen worden geconstateerd: het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging werd opgenomen in het ziekenhuis is de laatste jaren juist gestegen. Tevens signaleren onderzoekers een nieuwe trend van lachgas gebruik en een toename van gameverslavingen.

Desondanks gaat het op het gebied van drank en drugs over het algemeen beter met de Nederlandse jeugd. Toen ik het artikel van de Volkskrant las vroeg ik me af hoe mijn leven zou zijn gelopen als ik als tiener niet de verdovende roes van alcohol had ontdekt. Toen mijn ouders gingen scheiden op mijn veertiende wist ik al waar ik mijn troost kon vinden. De daaropvolgende jaren liep ik alle hockeyfeestjes af. Ik hield niet van hockey zoals al mijn hockeyende vriendinnen, maar ik hield wel van de feestjes en de royaal volgeschonken glazen bier. En daar bleef het niet bij: ik begon te blowen, slikte op mijn vijftiende voor het eerst xtc en probeerde op mijn achttiende GHB. Ik was direct verslaafd. GHB bracht dezelfde ontsnapping aan de werkelijkheid als alcohol, maar was nog effectiever. Als ik de juiste dosis GHB innam had niemand door dat ik onder invloed in de collegebanken zat. Uiteindelijk zou ik pas op mijn vijfentwintigste afkicken en pas echt beginnen met leven.

Jongeren experimenteren minder en later met alcohol, cannabis en seks

Tegenwoordig experimenteren jongeren dus minder én pas op latere leeftijd met alcohol, cannabis en seks, zo blijkt uit het onderzoek van het Trimbos-instituut. Dit zou onder andere komen door de ouders: zij geven hun kinderen meer aandacht wat resulteert in een betere band. Hierdoor vertellen jongeren hun ouders meer, respecteren ze de opgelegde regels en voelen ze minder de behoefte om te gaan rebelleren.

Zo blijkt maar weer: communicatie is key als het gaat om roken, drank- en drugsgebruik.

Tijd voor een nieuwe koers

Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven