Verslaving aan Oxycodon komt steeds vaker voor

Home » Blog » Verslaving aan Oxycodon komt steeds vaker voor

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgverzekeraars blijkt dat meer dan 200.000 Nederlanders het afgelopen jaar langdurig zeer zware pijnstillers hebben gebruikt. De pijnstiller oxycodon, voorgeschreven door artsen, stijgt in populariteit. Steeds meer mensen zijn verslaafd aan oxycodon en zoeken daarvoor behandeling in de verslavingszorg.

Oxycodon wordt de laatste jaren steeds vaker voorgeschreven door artsen, vanwege de goede werking bij pijnklachten. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het aantal voorgeschreven recepten voor het medicijn in tien jaar tijd bijna is vervijfvoudigd.

Wat is oxycodon?

Oxycodon wordt steeds vaker voorgeschreven door artsen, maar wat is het nu eigenlijk? Oxycodon is een morfineachtige pijnstiller (opiaat), dat wordt voorgeschreven bij hevige pijn, verwondingen en ernstige ziektes. Vroeger werden sterke pijnstillers, zoals oxycodon, alleen voorgeschreven aan terminale kankerpatiënten. Tegenwoordig geven artsen zulke medicijnen ook steeds vaker bij minder ernstige klachten, zoals botbreuken. Oxycodon wordt meestal voorgeschreven in de vorm van tabletten, capsules of drank. Naast het pijnstillende effect van oxycodon kan het kalmerend werken en angst verminderen.

Oxycodon kan ook bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid, obstipatie, misselijkheid, hoofdpijn en jeuk. Maar ook verwardheid, depressie en ademhalingsproblemen komen vaak voor. Op de Spoedeisende Hulp belanden jaarlijks zo’n zevenhonderd patiënten met een ernstige bijwerking.

Is oxycodon verslavend?

Oxycodon is een zeer verslavend medicijn, waarmee bedoeld wordt dat er een sterk fysieke afhankelijkheid kan ontstaan. De pijnstiller is een semi-synthetisch opiaat, wat bekend staat om de effectieve werking tegen hevige pijn. De werking van oxycodon is te vergelijken met die van stoffen als morfine en heroïne. Voor heroïneverslaafden is oxycodon een interessant alternatief omdat het middel (in het geval van misbruik) bijna dezelfde roes geeft als heroïne.

Ontwenningsverschijnselen bij een oxycodon medicijnverslaving

Als je stopt met het gebruik van oxycodon treden er verschillende ontwenningsverschijnselen op. We hebben hieronder een overzicht van mogelijke afkickverschijnselen voor je op een rij gezet.

  • Pijnlijke spieren
  • Griepachtige verschijnselen
  • Sombere stemming
  • Slaapproblemen
  • Kippenvel of rillingen
  • Braken en diarree

Stoppen met oxycodon

Bij het plotseling stoppen met oxycodon kunnen deze ontwenningsverschijnselen optreden. We raden je daarom aan om het gebruik van oxycodon geleidelijk af te bouwen. Het is wel van belang het medicijn af te bouwen onder begeleiding van professionals.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor verslavingen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven