Wat doet wiet met je gedrag?

Home » Blog » Wat doet wiet met je gedrag?

Wiet valt onder de noemer cannabis. Dit is een verzamelnaam voor alle softdrugs die worden gewonnen uit een hennepplant. Wiet kan een grote impact hebben op je gedrag. Dit kan variëren van geheugen- en concentratieproblemen tot verwardheid en compleet geheugenverlies. Dit is sterk afhankelijk van de gebruiksduur en de hoeveelheid wiet die ingenomen wordt. Wat doet wiet met je gedrag? We vertellen je meer. 

Korte termijn effecten bij eenmalig wietgebruik

Wat doet wiet met je gedrag op korte termijn? De prettige effecten zijn een fijn en opgewekt gevoel. Je zintuigen werken intenser. Daarnaast worden ook je fantasie, creativiteit en seksdrive gestimuleerd. Deze bijkomstigheden worden als een prettige verandering ervaren. Helaas zijn niet alle effecten van wiet positief. Een regelmatige of structurele gebruiker kan zowel op korte- als lange termijn negatieve effecten ervaren. We vertellen je eerst meer over de korte termijn effecten.

Korte termijn effecten bij regelmatig of structureel gebruik

De korte termijn veranderingen kunnen per persoon verschillen. Dit is afhankelijk van de mate van tolerantie, stemming, het gebruiksmoment, de inname en de soort wiet. Zo kan een eetbare variant, zoals spacecake, een ander effect hebben dan een joint. Wat doet wiet met je gedrag op korte termijn bij regelmatig of structureel gebruik? Gedragsveranderingen die op korte termijn ervaren kunnen worden zijn:

 • Problemen met je geheugen, concentratie en het opnemen van informatie.
 • Duizeligheid, tintelingen en slechter zicht.
 • Een verminderde coördinatie
 • Je voorhoofdsholte raakt verstopt, waardoor je last kunt krijgen van hoofdpijn.
 • Als wiet verkeerd valt, voel je je ziek, gespannen en angstig. Soms leidt dit tot overgeven.
 • Wiet kan een psychose opwekken, verergeren of een terugval veroorzaken.
 • Je kunt een bad trip krijgen of flippen.

Zoals je kunt lezen doet wiet van alles met je gedrag. Het is daarom altijd verstandig om waakzaam te zijn.

Lange termijn effecten bij regelmatig of structureel gebruik

Wat doet wiet met je gedrag op de lange termijn? De langetermijneffecten omvangen mentale- en fysieke gezondheidsklachten. We sommen er een aantal voor je op:

 • Concentratieproblemen.
 • Slapeloosheid.
 • Verwardheid en geheugenverlies.
 • Je wordt nerveus, paranoïde en prikkelbaar.
 • Verminderde vruchtbaarheid.
 • Wiet kan allergieën veroorzaken.
 • Je kunt somber of depressief worden, waardoor je je steeds meer gaat afzonderen van de buitenwereld. Je kunt geïsoleerd raken.
 • Door de geestelijke afhankelijkheid kun je je eigen ontwikkeling in de weg gaan zitten.
 • Wanneer je meer dan twee gram per week rookt, ben je een groot gedeelte van de week niet helder of actief, zonder dat je dat zelf doorhebt.
 • Het roken van wiet (en hasj) is slecht voor je longen, hart- en bloedvaten – zeker wanneer je je joints met tabak rookt.
 • Je hebt een verhoogd risico op psychische stoornissen, zoals schizofrenie en psychoses.

Zoals je leest zijn de lange termijn effecten van wiet niet mals. Het gedrag van een lange termijn gebruiker kan drastisch veranderen. Wiet kan daarnaast ook een hoop sociale gevolgen hebben.

De conclusie: wat doet wiet met je gedrag?

Het antwoord op de vraag wat doet wiet met je gedrag is dus dat cannabis verschillende effecten kan hebben op het gedrag van de gebruiker. De intentie, gebruiksduur, intensiteit en de fysieke – en mentale gesteldheid zijn hierbij van belang. Het antwoord op de vraag ‘wat doet wiet met je gedrag’ is dus ontzettend lang en uitgebreid. De daadwerkelijke invloed van wiet op het gedrag van iemand verschilt dus per persoon.

Changes GGZ staat voor je klaar

Ken jij, of ben jij iemand waarbij een van eerder genoemde symptomen opspelen? En heb je hulp nodig om van je cannabisverslaving af te komen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Changes GGZ staat klaar voor jou en je omgeving. 

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven