Eetstoornis adolescenten
Deskundig, persoonlijk & gericht op onderliggende problematiek
Eetstoornis adolescenten
Een eetstoornis kan uiteenlopend zijn. Het varieert van niet willen eten tot overmatig eten. Het is meer dan alleen anorexia. Een eetstoornis is eigenlijk een verzamelnaam en kan op allerlei manieren ontstaan.
Je kind kan onzeker zijn over het uiterlijk en vindt zichzelf misschien te dik, of juist te dun. Het kan zijn dat een kind uit emotie eet en zichzelf troost door te eten. Ook het bang zijn voor bepaald voedsel kan een rol spelen. Je kind kan bang zijn om te stikken of om over te moeten geven. Eetstoornissen bij kinderen gaan niet vanzelf over omdat de oorzaak vaak dieper ligt. Wanneer het niet op lukt om van de eetstoornis af te komen kan hulp van buitenaf nodig zijn.
Ik wil een medewerker spreken
Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.
Ik wil teruggebeld worden
Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.
De behandeling
De behandeling is een combinatie van groepstherapie, systeemtherapie en 1-op-1 gesprekken, waarbij de nadruk ligt op de groepstherapie. We hebben een warm en deskundig team met veel ervaring op gebied van eetstoornis problematiek. Daarnaast betrekken we je naasten extra bij de behandeling, omdat we erin geloven dat jouw netwerk een belangrijk rol kan leveren om duurzaam herstel mogelijk te maken. We bieden naasten mogelijkheden tot psycho-educatie (leer meer over wat een eetstoornis precies inhoudt) en bereiden jullie als thuisfront stapsgewijs voor op de komst naar huis.
Op deze pagina vind je meer informatie over hoe familie en dierbaren betrokken worden bij de behandeling:Â eetstoornis behandeling voor jongeren.
Hoe lang duurt de behandeling?
In onze eetstoornis kliniek voor jeugd in Halsteren hebben we een speciaal behandelprogramma voor jeugd. Daarnaast is er ook een groep voor volwassenen.
De duur van het programma verschilt per leeftijd:
- Jeugd (15-17 jaar): 12 weken
- Volwassenen (18+): 8 weken
Kosten eetstoornis behandeling voor adolescenten
De specialistische eetstoornis behandeling voor jongeren van Changes GGZ onder de 18 valt onder de jeugd GGZ. Sinds 2015 zijn gemeentes verantwoordelijk voor de jeugd GGZ. Wat betreft de kosten van de behandeling betekent dit dat de gemeente waar de cliënt woonachtig is de kosten vergoedt. Onze collega’s begeleiden je bij deze aanvraag.
Vanaf 18 jaar worden de zorgkosten vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dat betekent dat je tot €385,- zelf moet betalen. Deze kosten worden na afloop van behandeling in rekening gebracht door de zorgverzekeraar.
Meer informatie kan je hier vinden:Â kosten en vergoeding
Heb je vragen over behandelkosten? Neem gerust contact met ons op.
“Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was”
“Blijvend herstel van anorexia is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij anorexia en een individuele aanpak helpen we jou om anorexia te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”
Wat kun je zelf doen als jouw kind een eetstoornis heeft?
Is jouw kind gediagnosticeerd met een eetstoornis? Of vermoed je dat hij of zij er een heeft? Samen sta je sterk. Ga de strijd tegen de eetstoornis aan samen met jouw kind. We zetten een aantal tips op een rij:
- Geef je kind het gevoel dat hij of zij er niet alleen voor staat.
- Een eetstoornis is geen keuze. Zorg ervoor dat jouw kind zich niet schuldig voelt.
- Geef je kind het gevoel dat hij of zij kan herstellen van de eetstoornis.
- Geef je kind complimenten of beloningen als je verbetering ziet.
- Een terugval is zeker geen stap terug. Het is juist een moment voor reflectie. Druk jouw kind op het hart wat wél goed is gegaan.
- Schakel professionele hulp in. Een eetstoornis is een ziekte die serieus genomen moet worden. Je mag altijd contact met ons hierover opnemen of stap naar je huisarts om je vermoedens en behandelopties te bespreken. Je huisarts kan je kind doorverwijzen naar Changes GGZ.
Waaraan kan ik een eetstoornis bij mijn kind herkennen?
Vaak valt een eetstoornis bij kinderen niet eens op. Het kan voor een ouder dan ook heel lastig zijn om zo’n stoornis op te merken. Kinderen gebruiken trucjes of leugens waarmee ze hun eetstoornis proberen te verbergen. Ze zeggen dat ze net gegeten hebben, of ze geven aan dat ze zich niet helemaal lekker voelen. We sommen een aantal situaties voor je op waar je alert op moet zijn:
- Je merkt dat het niet zo goed gaat met je kind.
- Je kind wil steeds vaker alleen zijn.
- Je kind is veel met zijn of haar gewicht bezig.
- Je kind wil graag op andere momenten eten.
- Je kind is steeds meer bezig met uiterlijk en vooral wat anderen daarvan vinden.
- Je kind ontwikkelt een eenzijdig eetpatroon en wordt steeds selectiever in wat hij/zij wel of niet eet.
- Je kind heeft ernstig gewichtsverlies of komt erg veel aan.
Denk je dat jouw kind een behandeling nodig heeft?
Het kan zijn dat de eetstoornis van jouw kind behandeld moet worden. In dat geval mag je altijd contact met ons opnemen. We staan klaar voor jou en je kind. Een behandeling bij Changes GGZ bestaat uit groepstherapie, systeemtherapie en 1-op-1 gesprekken, waarbij de nadruk ligt op groepstherapie. Jouw kind komt in een warme, huiselijke omgeving terecht met ervaren behandelaren op het gebied van eetstoornissen bij kinderen.
Jouw kind wordt behandeld als individu. We helpen bij het praten over gevoelens en het ontwikkelen van een persoonlijke identiteit. Zo ontdekt je kind zichzelf opnieuw en komen we erachter hoe er weer van het leven genoten kan worden.
Na dit intensieve traject is er voor jouw kind voldoende ruimte om tot rust te komen. In ons programma is er voldoende ruimte voor yoga en sport, onder begeleiding van een deskundige instructeur. Ook hebben we een kok in huis die iedere dag zorgt voor een voedzame en verse maaltijd.
Hulp bij een eetstoornis nodig?
Kampt je kind met een eetstoornis? En wil je graag dat hij of zij de beste behandeling krijgt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We streven naar blijvend herstel en een passende levensstijl. Aanmelden voor een intake kan via het formulier hieronder of telefonisch via 088-2426437.
Hulp nodig?
Plan een eerste kennismakingsgesprek
Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.
Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).
Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.