Eetstoornis NAO behandeling
Hoe behandelen wij eetstoornis NAO?
Behandeling NAO
Het behandelen van eetstoornis NAO is bijna altijd noodzakelijk als je de kans op volledig herstel wil vergroten. Net als bij andere voedings- of eetstoornissen is het namelijk lastig om de aanwijsbare oorzaak te achterhalen. Vaak is er sprake van meerdere factoren die invloed hebben gehad op het ontstaan van de eetstoornis. Gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid spelen hierbij vaak een rol.
Als je lijdt aan een eetstoornis, is het vaak moeilijk om dit toe te geven aan jezelf en anderen. Je kunt het probleem ontkennen, denken dat je alles onder controle hebt of juist een gevoel van machteloosheid hebben, waardoor je bij voorbaat opgeeft. Juist hierom is een behandeling noodzakelijk. Het is niet een probleem dat je alleen hoeft te ondergaan of alleen hoeft op te lossen. Vraag om hulp en praat erover. Wanneer iemand de stap zet om toe te geven dat er iets speelt, is dat ook meteen de eerste stap richting een leven zonder eetstoornis.
Ik wil een medewerker spreken
Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.
Ik wil teruggebeld worden
Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.
Soorten behandelingen eetstoornis NAO
Eetstoornis NAO is een serieuze stoornis die ingrijpende gevolgen kan hebben zonder behandeling. Wanneer er iemand besluit om hulp te vragen, beginnen we met een intake gesprek. Het intake gesprek wordt geleid door een gespecialiseerde psycholoog of deskundigen. Zij besteden veel aandacht aan jouw persoonlijke verhaal en bepalen op basis daarvan de duur en ernst van NAO. Vervolgens wordt er samen een persoonlijk behandelplan gemaakt die kan bestaan uit een ambulante- of een klinische behandeling.
Ambulante behandeling eetstoornis NAO
Een ambulante behandeling houdt in dat iemand thuis blijft wonen en grotendeels kan blijven werken of studeren. Je kunt dus je normale leven blijven leven, terwijl je je behandeltraject doorloopt. Een ambulante behandeling duurt ongeveer 12 weken.
Klinische behandeling eetstoornis NAO
Mocht tijdens de intake procedure blijken dat kliniekopname noodzakelijk is, dan bestaat de mogelijkheid tot opname in onze afkickkliniek The Grange in Zuid-Afrika. Een opname duurt gemiddeld acht (volwassenen) tot 12 (jeugd) weken.
Bij beide behandelingen doorloop je trajecten die worden begeleidt door specialisten. De behandelingen bestaan uit groepssessies, individuele therapie, cognitieve gedragstherapie, schematherapie, psycho-educatie en systeemtherapie. Na het succesvol doorlopen van de behandeling volgt een nabehandeling. In deze fase leer je over een leven in herstel.
Kosten eetstoornis NAO behandeling
De kosten worden 100% vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dat betekent dat je tot €385,- zelf moet betalen. Deze kosten worden na afloop van behandeling in rekening gebracht door de zorgverzekeraar.
Herstellen van eetstoornis NAO
Met professionele hulp en een persoonlijke aanpak is blijvend herstel zowel lichamelijk als geestelijk mogelijk. Jij hebt dan weer volledig de controle over je leven en niet de eetstoornis. De meeste lichamelijke klachten zullen verdwijnen, wanneer je een gezond gewicht en eetpatroon hebt. Wil je meer weten over de behandelingen die we aanbieden of wil je je aanmelden? Neem dan contact met ons op. Samen bepalen we welke behandeling het meest geschikt is.
"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"
“Blijvend herstel van eetstoornis NAO is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij eetstoornis NAO en een individuele aanpak helpen we jou om eetstoornis NAO te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”
Hulp bij Eetstoornis NAO
Changes GGZ
Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.
Persoonlijk en huiselijk
Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.
Veelgestelde vragen
Eetstoornis NAO gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot Eetstoornis NAO.
Wat is eetstoornis NAO?
Eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven) is de Nederlandse term voor OSFED (Other Specified Feeding or Eating Disorder), voorheen bekend als EDNOS (Eating Disorder Not Otherwise Specified).
Als je deze diagnose krijgt dan heb je symptomen van anorexia, boulimia en/of eetbuistoornis BED, maar voldoe je niet aan alle criteria van een van deze specifieke eetstoornissen. In veel gevallen gaat het om een combinatie van verschillende voeding gerelateerde problemen. Hierbij kun je denken aan obsessief bezig zijn met je gewicht en het toepassen van ongezonde afvalmethodes. Eetstoornis NAO is de meest gediagnosticeerde eetstoornis.
Met welke symptomen kun je de diagnose eetstoornis NAO krijgen?
Zoals hierboven aangegeven heb je vaak wel symptomen van anorexia, boulimia en/of Binge Eating Disorder (BED), maar kunnen niet alle criteria worden afvinkt om daadwerkelijk een diagnose voor een van deze drie eetstoornissen te stellen. Zo kan het zijn dat je atypische anorexia nervosa hebt, waarbij je wel symptomen van anorexia vertoond maar je wel binnen de waarden van een gezond BMI blijft.
Ook atypische boulimia komt geregeld voor; ook hierbij geldt dat de symptomen van boulimia aanwezig zijn (eetbuien gevolgd door compensatiegedrag), maar bijvoorbeeld niet zo vaak om daadwerkelijk de diagnose boulimia te kunnen krijgen. Er zijn ook meerdere niet officieel erkende eetstoornissen die in de categorie eetstoornis NAO worden geplaatst.
Welke niet officieel erkende eetstoornissen vallen ook onder eetstoornis NAO?
De meest voorkomende voorbeelden van (nog) niet officieel erkende eetstoornissen zijn:
- Orthorexia: Een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een ongezonde obsessie met gezond eten. In tegenstelling tot bij de meeste eetstoornissen draait orthorexia voornamelijk om de kwaliteit van het eten en niet zozeer om hoeveelheden of het aantal calorieën dat je binnenkrijgt.
- Anorexia athletica: Een eetstoornis die gekenmerkt wordt door obsessief sporten om af te vallen of te voorkomen dat je aankomt. Deze eetstoornis wordt ook wel hypergymnasia genoemd.
- Nachtelijk eetsyndroom: Een eetstoornis waarbij het grootste deel van de dagelijkse voedselinname in de nachtelijke uren consumeert wordt. Hoewel deze eetstoornis overeenkomsten heeft met BED, hoeft er niet per se sprake te zijn van een verlies van controle over het eetgedrag of bovengemiddeld veel eten.
Hoe ziet een behandeling van eetstoornis NAO eruit?
Er is geen standaard behandeling voor eetstoornis NAO, omdat veel verschillende problemen onder deze noemer vallen. De symptomen van mensen die deze diagnose krijgen, kunnen sterk uiteenlopen. Sommige mensen eten te weinig, anderen eten te veel. Sommigen compenseren, anderen niet. Sommigen hebben ondergewicht, anderen overgewicht, of een gezond gewicht. Daarom moet er voor iedereen een individueel behandelplan worden opgesteld.
Hulp nodig?
Plan een eerste kennismakingsgesprek
Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.
Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).
Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.