Eetstoornis NAO symptomen

Hoe kun je eetstoornis NAO herkennen?

Symptomen NAO

Bij NAO is het moeilijk om de diagnose te stellen, omdat iemand niet de bekende kenmerken vertoont van andere eetstoornissen. Zo kan het zijn dat iemand magerzucht heeft, maar een normaal gewicht heeft, zich herkent in de symptomen van boulimia, maar niet meer dan een keer per week braakt of soms enorme eetbuien heeft.

Hoewel NAO niet in een duidelijk hokje te plaatsen is, is het nog steeds een gevaarlijke stoornis die iemand het leven kan kosten. Een behandeling is vaak noodzakelijk om iemand ervan af te helpen.

Changes GGZ Halsteren Eetstoorniskliniek Woonkamer

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Geestelijke kenmerken eetstoornis NAO

Wanneer je lijdt aan NAO zijn er een aantal geestelijke kenmerken die overeenkomen met andere gespecificeerde voedings- of eetstoornissen zoals;

 • Je hebt negatieve gedachten en last van depressies. Wanneer je hebt gegeten, heb je het idee dat je gefaald hebt. Dit versterkt de negatieve gedachten over jezelf
 • Je voelt je onrustig en gespannen
 • Je hebt geen zin in seks, omdat je je schaamt voor je lichaam
 • Je hebt obsessieve gedachten over eten en niet eten
 • Vermijdingsgedrag. Je ontwijkt eetmomenten met anderen, omdat je je schaamt en niet wil dat iemand doorheeft wat er speelt
 • Sociaal isolement. Omdat je mensen ontwijkt, kom je steeds minder met mensen in contact, waardoor je steeds verder in een sociaal isolement terechtkomt. Je voelt je steeds vaker eenzaam
 • Je voelt je minderwaardig en baalt van je lichaam

Lichamelijke kenmerken eetstoornis NAO

Zoals eerder aangegeven is het lastig om lichamelijk bij iemand te constateren dat er sprake is van NAO, maar er zijn wel een aantal lichamelijke kenmerken die kunnen ontstaan, zoals:

 • Chronische oververmoeidheid en lusteloosheid;
 • Te hoge bloeddruk en cholesterol;
 • Maag- en darmproblemen. Door bijvoorbeeld eetbuien, niet eten en braken raken je maag en darmen van slag en raakt je verzadigingsgevoel uit balans;
 • Ontregelde stofwisseling, vetstof huishouding en hormoonhuishouding;
 • Afwijkende bloedwaarden;
 • Beschadiging aan het tandglazuur door braken;
 • Hartritmestoornissen, wat kan leiden tot de dood.

Herkenbaar?

Heb je het gevoel dat eten, gewicht en je lichaam een obsessie zijn geworden? Neem dit dan serieus en vraag om hulp. Een eetstoornis is erg gevaarlijk en kun je moeilijk alleen overwinnen. Professionele hulp en een persoonlijke aanpak is echt noodzakelijk om van de eetstoornis af te komen. Onderneem actie om je eetstoornis de baas te zijn. Wil je meer weten over de behandelingen die we aanbieden of wil je je aanmelden? Neem dan contact met ons op.

"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"

“Blijvend herstel van eetstoornis NAO is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij eetstoornis NAO en een individuele aanpak helpen we jou om eetstoornis NAO te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”

Hulp bij Eetstoornis NAO

Changes GGZ

Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.

Veelgestelde vragen

Eetstoornis NAO gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot Eetstoornis NAO.

Eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven) is de Nederlandse term voor OSFED (Other Specified Feeding or Eating Disorder), voorheen bekend als EDNOS (Eating Disorder Not Otherwise Specified).

Als je deze diagnose krijgt dan heb je symptomen van anorexia, boulimia en/of eetbuistoornis BED, maar voldoe je niet aan alle criteria van een van deze specifieke eetstoornissen. In veel gevallen gaat het om een combinatie van verschillende voeding gerelateerde problemen. Hierbij kun je denken aan obsessief bezig zijn met je gewicht en het toepassen van ongezonde afvalmethodes. Eetstoornis NAO is de meest gediagnosticeerde eetstoornis.

Zoals hierboven aangegeven heb je vaak wel symptomen van anorexia, boulimia en/of Binge Eating Disorder (BED), maar kunnen niet alle criteria worden afvinkt om daadwerkelijk een diagnose voor een van deze drie eetstoornissen te stellen. Zo kan het zijn dat je atypische anorexia nervosa hebt, waarbij je wel symptomen van anorexia vertoond maar je wel binnen de waarden van een gezond BMI blijft.

Ook atypische boulimia komt geregeld voor; ook hierbij geldt dat de symptomen van boulimia aanwezig zijn (eetbuien gevolgd door compensatiegedrag), maar bijvoorbeeld niet zo vaak om daadwerkelijk de diagnose boulimia te kunnen krijgen. Er zijn ook meerdere niet officieel erkende eetstoornissen die in de categorie eetstoornis NAO worden geplaatst.

De meest voorkomende voorbeelden van (nog) niet officieel erkende eetstoornissen zijn:

 • Orthorexia: Een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een ongezonde obsessie met gezond eten. In tegenstelling tot bij de meeste eetstoornissen draait orthorexia voornamelijk om de kwaliteit van het eten en niet zozeer om hoeveelheden of het aantal calorieën dat je binnenkrijgt.
 • Anorexia athletica: Een eetstoornis die gekenmerkt wordt door obsessief sporten om af te vallen of te voorkomen dat je aankomt. Deze eetstoornis wordt ook wel hypergymnasia genoemd.
 • Nachtelijk eetsyndroom: Een eetstoornis waarbij het grootste deel van de dagelijkse voedselinname in de nachtelijke uren consumeert wordt. Hoewel deze eetstoornis overeenkomsten heeft met BED, hoeft er niet per se sprake te zijn van een verlies van controle over het eetgedrag of bovengemiddeld veel eten.

Er is geen standaard behandeling voor eetstoornis NAO, omdat veel verschillende problemen onder deze noemer vallen. De symptomen van mensen die deze diagnose krijgen, kunnen sterk uiteenlopen. Sommige mensen eten te weinig, anderen eten te veel. Sommigen compenseren, anderen niet. Sommigen hebben ondergewicht, anderen overgewicht, of een gezond gewicht. Daarom moet er voor iedereen een individueel behandelplan worden opgesteld.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven