Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Effectieve hulp bij verslaving én eetstoornis

Wanneer je je bij Changes GGZ laat behandelen voor je verslaving of eetstoornis, volg je een intensief traject. Daarbij maken we gebruik van een unieke, wetenschappelijk onderbouwde behandeling. Deze behandelingen bestaan onder andere uit cognitieve gedragstherapie.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een vorm van therapie die veel gebruikt wordt in de geestelijke gezondheidszorg. Het is een wetenschappelijk ondersteunde benadering die zich richt op het veranderen van ongezonde denkpatronen en gedragsgewoonten.

CGT kan een waardevolle hulpbron zijn voor mensen die worstelen met verschillende psychische problemen, zoals angst, depressie, verslavingen en eetstoornissen. In deze tekst zullen we de basisprincipes en voordelen van CGT bespreken, om u te helpen begrijpen hoe deze therapie u kan ondersteunen in uw herstel.

Online therapie changes ggz

Wat is Cognitieve Gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is gebaseerd op het idee dat onze gedachten, gevoelens en gedragingen met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Het richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan psychische problemen. Het doel is om nieuwe, gezondere manieren van denken en handelen te ontwikkelen, wat uiteindelijk leidt tot positieve veranderingen in hoe u zich voelt.

Hoe werkt Cognitieve Gedragstherapie?

Tijdens CGT werkt u samen met een getrainde therapeut om inzicht te krijgen in uw denkpatronen en gedragingen. De therapeut zal u helpen om bewust te worden van negatieve gedachten die uw geestelijke gezondheid beïnvloeden. Samen zult u onderzoeken of deze gedachten realistisch en behulpzaam zijn, en zo nodig alternatieve denkwijzen ontwikkelen. Daarnaast zult u nieuwe vaardigheden leren om anders met stressvolle situaties om te gaan en gezonde gedragspatronen aan te nemen.

Het doel van cognitieve gedragstherapie (CGT) is om nieuwe, gezondere manieren van denken en handelen te ontwikkelen, wat uiteindelijk leidt tot positieve veranderingen in hoe u zich voelt.
Olivier Changes GGZ Weert Promentis
Olivier
Psycholoog

Voordelen van Cognitieve Gedragstherapie:

  1. Effectiviteit: CGT is een bewezen effectieve therapie voor een breed scala aan psychische problemen. Talrijke wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat CGT kan helpen om symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
  2. Korte termijn: In vergelijking met andere vormen van therapie kan CGT relatief kortdurend zijn. Veel mensen ervaren al na een paar sessies positieve veranderingen.
  3. Praktisch en gericht: CGT is gericht op het aanleren van concrete vaardigheden en strategieën die u direct kunt toepassen in uw dagelijks leven. Dit helpt u om zelfstandig met uitdagingen om te gaan en uw welzijn te bevorderen.
  4. Individueel aangepast: CGT wordt afgestemd op uw specifieke behoeften en doelen. De therapie is flexibel en kan worden aangepast aan uw persoonlijke situatie.
  5. Duurzame resultaten: Door te werken aan het veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen, kunt u blijvende verbeteringen ervaren. CGT biedt u de tools om op lange termijn uw geestelijke gezondheid te ondersteunen.
 

Is cognitieve gedragstherapie geschikt voor iedereen met een verslaving of eetstoornis?

CGT kan nuttig zijn voor veel mensen met een verslaving of eetstoornis, maar het is belangrijk om individuele behoeften en omstandigheden in overweging te nemen. Een professionele beoordeling door een getrainde therapeut kan helpen bepalen of CGT de juiste benadering is en hoe het kan worden afgestemd op specifieke behoeften.

 

Conclusie

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een waardevolle benadering voor mensen die hulp nodig hebben bij een verslaving of eetstoornis en geestelijke gezondheidszorg nodig hebben. Het kan helpen om negatieve denkpatronen en gedragingen aan te pakken en vervangen door positieve en gezondere alternatieven. CGT is effectief, praktisch en afgestemd op jouw individuele behoeften. Door CGT te omarmen, kun je werken aan duurzame veranderingen en een betere geestelijke gezondheid bereiken. Neem contact op met een professionele therapeut om te ontdekken of CGT de juiste keuze voor jou is.

Changes GGZ Weert Nazorg
behandelruimte-eetstoorniskliniek-halsteren

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

in het kort

Effectiviteit

CGT kan helpen om symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Korte termijn

CGT Therapie kan relatief kortdurend zijn. Veel mensen ervaren al na een paar sessies positieve veranderingen.

Praktisch en gericht

CGT is gericht op het aanleren van concrete vaardigheden en strategieën.

Individueel aangepast

CGT wordt afgestemd op uw specifieke behoeften en doelen en wordt aangepast aan uw situatie.

Duurzame resultaten

CGT biedt u de tools om op lange termijn uw geestelijke gezondheid te ondersteunen.

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over cognitieve gedragstherapie (CGT)?
Lees hieronder de veelgestelde vragen.

CGT is een therapie die zich richt op het veranderen van ongezonde denkpatronen en gedragingen. Bij verslaving kan CGT helpen om inzicht te krijgen in de gedachten en gewoonten die de verslaving in stand houden, en alternatieve manieren aan te leren om met verlangens en stress om te gaan. Bij eetstoornissen kan CGT helpen om negatieve denkpatronen over gewicht, lichaamsbeeld en voedsel aan te pakken, en gezondere eetgewoonten en zelfbeeld op te bouwen.

CGT kan mensen met een verslaving of eetstoornis helpen om destructieve denkpatronen en gedragingen te doorbreken. Het biedt praktische vaardigheden en strategieën om met cravings, triggers en moeilijke situaties om te gaan. CGT kan ook de zelfwaardering, het zelfvertrouwen en de emotionele veerkracht vergroten, waardoor mensen beter in staat zijn om hun herstel te ondersteunen.

De duur van CGT bij een verslaving of eetstoornis varieert, afhankelijk van de individuele behoeften en de ernst van de problemen. Over het algemeen kan het enkele maanden tot een jaar duren, waarbij regelmatige sessies plaatsvinden om de voortgang te monitoren en nieuwe vaardigheden aan te leren.

CGT kan op zichzelf effectief zijn, maar het kan ook worden gebruikt als onderdeel van een uitgebreider behandelplan. In veel gevallen wordt CGT gecombineerd met andere behandelingen, zoals medicatie, groepstherapie of ondersteunende counseling, om een holistische aanpak te bieden die gericht is op het herstel van een verslaving of eetstoornis.

CGT kan nuttig zijn voor veel mensen met een verslaving of eetstoornis, maar het is belangrijk om individuele behoeften en omstandigheden in overweging te nemen. Een professionele beoordeling door een getrainde therapeut kan helpen bepalen of CGT de juiste benadering is en hoe het kan worden afgestemd op specifieke behoeften.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving, eetstoornis of trauma. Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te nemen. Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven