Behandeling medicijnverslaving
Veel mensen komen op een punt in hun leven dat ze (tijdelijk) medicatie krijgen voorgeschreven. Bij sommige mensen gaat het mis; ze raken aan de medicatie verslaafd. Dat proces gebeurt niet van de ene op de andere dag. Waarschijnlijk heb je niet gemerkt dat je medicijngebruik overging in misbruik. Maar wanneer een medicijnverslaving vat op je krijgt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Jarenlange onderzoeken hebben uitgewezen dat een medicijnverslaving gelukkig goed te behandelen is. De eerste stap om je leven weer op de rails te krijgen is erkennen dat je een probleem hebt. Met de volgende stappen kunnen wij je helpen. Bij Changes GGZ kun je terecht voor hulp bij je medicijnverslaving.
Handige links bij een medicijnverslaving
Wat is een medicijnverslaving?
De verdovende werking van bepaalde medicijnen kan zeer verslavend zijn, vooral als ze gedurende langere tijd gebruikt worden. Al na enkele weken is er sprake van gewenning, waardoor je een steeds hogere dosis nodig hebt voor hetzelfde effect. De verslaving kan geestelijk zijn, maar ook lichamelijk. Door de lichamelijke afhankelijkheid kun je, als je stopt of probeert te stoppen, allerlei afkickverschijnselen ervaren. Hierbij kun je denken aan trillen, transpireren, hoofdpijn, slapeloosheid en nerveuze gevoelens. De kans dat je weer naar de medicijnen grijpt wordt daardoor groter. Als je een medicijnverslaving hebt, dan heb je het gevoel dat je niet meer zonder deze medicijnen kunt. Een behandeling biedt uitkomst.
Aan welke medicijnen kun je verslaafd raken?
Zoals gezegd gaat het bij een medicijnverslaving vaak om slaap- en kalmeringsmiddelen. Deze worden ingezet bij onder andere slaapproblemen, rusteloosheid en angststoornissen. Vanwege het hoge risico op een verslaving mogen deze middelen maar een paar weken gebruikt worden. Maar in die paar weken kun je al een verslaving ontwikkelen.
De meest gebruikte kalmeringsmiddelen zijn Temesta, Xanax, Seresta en Valium. De bekendste slaapmiddelen zijn Rohypnol, Dormicum, Dalmadorm, Mogadon en Normison. Deze medicijnen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar. Ook pijnstillers zoals Oxycodon (dat in de categorie opiaten valt) kunnen verslavend zijn. Maar je kunt ook een verslaving ontwikkelen voor medicijnen die zonder recept te koop zijn. Meestal gaat het dan om pijnstillers zoals paracetamol.

Ben ik verslaafd aan medicijnen?
Als je ervan overtuigd bent dat je medicijnen nodig hebt om te kunnen functioneren, dan kun je ervan uitgaan dat je verslaafd bent aan medicijnen. De symptomen van een medicijnverslaving kunnen per persoon verschillen en zijn vanzelfsprekend ook afhankelijk van het soort medicijnen dat je gebruikt. Een medicijnverslaving uit zich vaak in obsessieve gedachten over je medicijnen, de hoeveelheid die je neemt en wanneer je ze gebruikt. Je verzint smoesjes om herhaalrecepten te krijgen of koopt je medicijnen op de zwarte markt. Je bedenkt excuses voor jezelf en je omgeving om je medicijngebruik te verantwoorden, of liegt om je medicijnverslaving voor anderen verborgen te houden. Je weet dat de nadelen van het gebruik groter zijn dan de voordelen, en toch lukt het je niet om (zelfstandig) te stoppen en af te kicken van de medicijnen. Is deze situatie herkenbaar? Dan biedt een behandeling uitkomst.
Changes GGZ biedt hulp bij medicijnverslaving
Een medicijnverslaving kan zeer ernstige gevolgen hebben. Het is dan ook van essentieel belang dat je professionele hulp krijgt om van je verslaving af te komen. Wij bieden een gespecialiseerde behandeling op maat voor je medicijn, waarbij de focus ligt op duurzaam herstel. Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Of heb je behoefte aan hulp bij het overwinnen van je medicijnverslaving? Bel ons gerust op telefoonnummer 088-2426437. Je staat er niet alleen voor.