Medicijnen symptomen

Wat zijn de symptomen bij overmatig medicatiegebruik?

Symptomen van een medicijnverslaving

De symptomen van een medicijnverslaving zijn sterk afhankelijk van het medicijn waar het om gaat, hoe vaak je het gebruikt en hoeveel je neemt. Als je afhankelijk bent van een slaap- of kalmeringsmiddel, kun je andere symptomen hebben dan wanneer het gaat om bijvoorbeeld pijnstillende medicatie.

Mede daardoor kan het vaak lastig zijn om een medicijnverslaving bij jezelf te herkennen. Toch zijn er symptomen die bij veel mensen met een medicijnverslaving overeenkomen.

Changes GGZ Halsteren Behandelaar

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Lange termijn symptomen van een medicijnverslaving

Hoe langer je een medicijn gebruikt, hoe groter de kans is dat je een medicijnverslaving ontwikkelt. Dit kan, afhankelijk van het medicijn, gepaard gaan met de volgende symptomen:

  • Een intens verlangen naar de medicijnen.
  • Je merkt dat je steeds sneller naar je medicijnen grijpt, vooral om stress te verlichten of te kunnen ontspannen.
  • Je denkt dat je de medicijnen nodig te hebt om te kunnen functioneren.
  • Ondanks het feit dat je verplichtingen zoals studie of werk hebt, gebruik je dagelijks medicijnen.
  • Je durft niet meer onder de mensen te komen zonder eerst medicijnen te hebben geslikt.
  • Door het medicijngebruik worden je emoties vlakker. Maar je kunt ook juist last krijgen van stemmingswisselingen, welke kunnen variëren tussen euforische gevoelens en depressieve gevoelens.
  • Overdag ben je vaak slaperig, wat de kans op ongelukken vergroot.
  • Het wordt steeds lastiger om je te concentreren. Ook kun je geheugenproblemen ervaren.
  • Je prestaties op school of je werk gaan achteruit.
  • Je bouwt een tolerantie op voor de medicijnen. Je moet steeds vaker medicijnen nemen en in een hogere dosis om het gewenste effect te bereiken.
  • Je houdt je niet meer aan de aanbevolen dosis. Je raakt steeds sneller door je voorraad medicatie heen.
  • Wanneer je medicijnen op raken of op zijn, raak je in paniek.
  • Je hebt obsessieve gedachten over je hoeveelheid medicijnen en wanneer je deze zult gebruiken. Je verzint smoesjes voor om nieuwe herhaalrecepten te kunnen krijgen, of koopt je medicijnen op de zwarte markt.
  • Je komt vast te zitten in een web van leugens omdat je je verslaving voor je omgeving verborgen wilt houden.
  • Je begint je vrienden en familie te ontwijken omdat het te lastig wordt om je verslaving voor hen verborgen te houden. Dit kan leiden tot sociale isolatie en gevoelens van eenzaamheid.
  • Je ontwikkelt een angststoornis of depressie.
  • Ook al zijn de nadelen van het gebruik groter dan de voordelen en ben je je bewust van de ernstige gevolgen van je medicijnverslaving, het lukt je niet om (zelfstandig) te stoppen.

Rachelle, 36 jaar

Mijn omgeving zag mijn medicijnverslaving met lede ogen aan en maakte zich ernstig zorgen. Pas toen ik geen werk, vrienden en sociale contacten meer overhad, ben ik op zoek gegaan naar hulp. Ik kwam Changes GGZ online tegen en dit leek mijde instelling die het beste bij mij paste. Dit gevoel is vanaf het begin af aan bevestigd. Na een intense detox, kliniekopname en goede nazorg ben ik weer opgebloeid. Ik ga nu weer stilletjes aan de wijde wereld in, maar nu zonder escape en dealend met het leven zoals het is.

Een intensief traject

Het kan voor jouw afkicktraject van een medicijn verslaving nodig zijn dat je lichaam moet ontgiften. Dit noemen wij detox. Voordat je start met je traject in onze afkickkliniek zul je dus enkele weken je lichaam vrij moeten maken van alcohol of drugs. Onze deskundigen en artsen zullen je helpen in met dit proces en ervoor zorgen dat je na enkele weken ook daadwerkelijk vrij bent van deze stoffen en kunt beginnen aan jouw herstel van een medicijnverslaving in onze verslavingskliniek.

Hulp bij een medicijnverslaving

Een medicijnverslaving kan zeer ernstige gevolgen hebben. Het is dan ook van essentieel belang dat je professionele hulp krijgt om van je verslaving af te komen. Changes GGZ kan je hierbij helpen. Wij bieden een gespecialiseerde behandeling op maat waarbij de focus ligt op duurzaam herstel.

Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Of heb je behoefte aan hulp bij het overwinnen van je medicijnverslaving? Bel ons vrijblijvend op telefoonnummer: 088-242 6437. Je staat er niet alleen voor.

Veelgestelde vragen

Een medicijnverslaving kan veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot medicijnverslaving.

Het kan lastig zijn om zelf te bepalen of je echt verslaafd bent aan medicijnen. Je komt vaak al een eind door jezelf in te lezen in de symptomen van een medicijnverslaving. Ben je afhankelijk geworden van je voorgeschreven medicijnen? Heb je steeds meer medicijnen nodig om het gewenste effect te bereiken? Lukt het je niet om zelfstandig te stoppen? Dan is de kans groot dat je een medicijnverslaving hebt. Afhankelijk van het type medicijnen en hoe vaak en hoeveel je gebruikt, kan dit ernstige gevolgen hebben. We raden je dan ook aan om contact met ons op te nemen. Dit is geheel vrijblijvend!

Dat hangt af van het type medicijn. Hieronder een grove schatting per klasse van geneesmiddel:

Opioïden
Urine: 3 – 4 dagen
Bloed: tot 12 uur
Haar: tot 90 dagen

Benzodiazepinen
Urine: 3 – 6 weken
Bloed: 2 – 3 dagen
Haar: tot 90 dagen

Amfetaminen
Urine: 1 – 3 dagen
Bloed: tot 12 uur
Haar: tot 90 dagen

Benzodiazepinen worden voorgeschreven bij onder andere angststoornissen en slaapproblemen. Het gaat hierbij om kalmeringsmiddelen, sedativa en slaapmiddelen.

Enkele voorbeelden van benzodiazepinen zijn:

  • Pentobarbital sodium (Nembutal®)
  • Diazepam (Valium®)
  • Alprazolam (Xanax®)
We onderscheiden drie klassen van geneesmiddelen die gepaard gaan met een hoog risico op verslaving: opioïden, benzodiazepinen en stimulantia. De symptomen en gevolgen van de medicijnverslaving kunnen per medicijn verschillen.
Als twee mensen tegelijkertijd dezelfde hoeveelheid van hetzelfde medicijn nemen, zal het bij de een sneller uit zijn of haar systeem zijn dan bij de ander. Het ‘eliminatieproces’ is namelijk afhankelijk van meerdere factoren, zoals je leeftijd, gewicht, tolerantie, stofwisseling, en lever- en nierfunctie.

Stimulantia worden meestal voorgeschreven bij het behandelen van ADHD en ADD.

Enkele voorbeelden van stimulantia zijn:

  • Dextro-amfetamine (Dexedrine®)
  • Methylfenidaat (Ritalin® and Concerta®)
  • Amfetaminen (Adderall®)

Opioïden worden meestal voorgeschreven als pijnstiller. In tegenstelling tot niet-steroïde ontstekingsremmende middelen (NSAID’s), hebben opioïden geen ontstekingsremmend effect. Ze binden zich aan bepaalde receptoren in het centraal zenuwstelsel, wat de pijngewaarwording remt.

Enkele voorbeelden van opioïden zijn:

  • Fentanyl (Duragesic®)
  • Hydrocodon (Vicodin®)
  • Oxycodon (OxyContin®)
  • Oxymorfon (Opana®)
  • Dextropropoxyfeen (Darvon®)
  • Hydromorfon (Dilaudid®)
  • Meperidine/pethidine (Demerol®)
  • Difenoxylaat (Lomotil®)

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven