Anorexia is een mentale en lichamelijke ziekte

Home » Blog » Anorexia is een mentale en lichamelijke ziekte

‘Anorexia is niet alleen een mentale, maar ook een lichamelijke ziekte’, dat blijkt uit recent onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Genetics. Voor dit onderzoek werd het volledige DNA van 16.992 mensen met anorexia nervosa en 55.525 mensen die de ziekte niet hebben geanalyseerd.

De onderzoekers van Nature Genetics ontdekten dat mensen die lijden aan anorexia mutaties in hun DNA hebben die voor verandering in de spijsvertering zorgen, vooral met betrekking tot hun bloedsuikerniveau en lichaamsvet.

De precieze aard van die mutaties is nog niet volledig vastgesteld, maar de onderzoekers denken dat de mutaties in DNA ervoor zorgen dat mensen met anorexia zichzelf makkelijker en langer kunnen uithongeren.

Met dit onderzoek worden de eerste conclusies gesteld dat anorexia ook een lichamelijke grondslag heeft. Als de ziekte eenmaal de kop op heeft gestoken zijn het vaak mentale aspecten die de ziekte in stand houden en herstel belemmeren.

Symptomen van Anorexia

Maar liefst 1300 vrouwen en zeventig mannen worden ieder jaar gediagnosticeerd met anorexia nervosa. Momenteel lijden zo’n 5600 mensen aan deze ziekte. Er zijn verschillende symptomen van anorexia. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

  • Je wilt je voedselinname zoveel mogelijk beperken en controleren. Je voelt een allesoverheersende angst om aan te komen.
  • Bij elke hap die je neemt tel je in paniek de calorieën die je binnenkrijgt. Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf dikker dan je in werkelijkheid bent.
  • Altijd vind je dat je dunner moet zijn, ook al zeggen mensen dat je niet meer mag afvallen.
  • Je sport en beweegt meer dan gemiddeld en vooral na het eten heb je last van bewegingsdrang. Mogelijk compenseer je je voedselinname door te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken.
  • Vaak heb je een lager lichaamsgewicht dan gezond is

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties. Hulp nodig? Wij helpen je bij je eetstoornis. Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven