Geplaatst op 16 juli 2017 | Leestijd: < 1 minuten

Anorexia is een mentale en lichamelijke ziekte

anorexia-mentale-en-lichamelijke-ziekte
Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuten

Anorexia is een mentale en lichamelijke ziekte

‘Anorexia is niet alleen mentale, maar ook lichamelijke ziekte’, dat blijkt uit recent onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Genetics. Voor dit onderzoek werd het volledige DNA van 16.992 mensen met anorexia nervosa en 55.525 mensen die de ziekte niet hebben geanalyseerd.

Anorexia is niet alleen mentale, maar ook lichamelijke ziekte.

Personen met anorexia zijn geobsedeerd door alles wat met gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Mensen met anorexia eten extreem weinig waardoor ze afvallen en veel gewicht verliezen.

De onderzoekers van Nature Genetics ontdekten dat mensen die lijden aan anorexia mutaties in hun DNA hebben die voor verandering in de spijsvertering zorgen, vooral met betrekking tot hun bloedsuikerniveau en lichaamsvet.

De precieze aard van die mutaties is nog niet volledig vastgesteld, maar de onderzoekers denken dat de mutaties in DNA ervoor zorgen dat mensen met anorexia zichzelf makkelijker en langer kunnen uithongeren.

Met dit onderzoek worden de eerste conclusies gesteld dat anorexia ook een lichamelijke grondslag heeft. Als de ziekte eenmaal de kop op heeft gestoken zijn het vaak mentale aspecten die de ziekte in stand houden en herstel belemmeren.

Symptomen van Anorexia

Maar liefst 1300 vrouwen en zeventig mannen worden ieder jaar gediagnosticeerd met anorexia nervosa. Momenteel lijden zo’n 5600 mensen aan deze ziekte. Er zijn verschillende symptomen van anorexia. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

  • Je wilt je voedselinname zoveel mogelijk beperken en controleren. Je voelt een allesoverheersende angst om aan te komen.
  • Bij elke hap die je neemt tel je in paniek de calorieën die je binnenkrijgt. Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf dikker dan je in werkelijkheid bent.
  • Altijd vind je dat je dunner moet zijn, ook al zeggen mensen dat je niet meer mag afvallen.
  • Je sport en beweegt meer dan gemiddeld en vooral na het eten heb je last van bewegingsdrang. Mogelijk compenseer je je voedselinname door te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken.
  • Vaak heb je een lager lichaamsgewicht dan gezond is

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.