Anorexia en Boulimia, wat is het verschil?

Home » Blog » Anorexia en Boulimia, wat is het verschil?

Anorexia en boulimia, twee veel voorkomende eetstoornissen die erg op elkaar lijken. Bij beide eetstoornissen is iemand obsessief bezig met eten en is er angst om aan te komen. Maar wat is nu het verschil? Wij zetten de verschillen voor je op een rij.

Anorexia en boulimia, het verschil

Beide eetstoornissen lijken veel op elkaar, maar vertonen wel degelijk verschillen. Iemand met anorexia probeert op allerlei manieren zo min mogelijk voedsel binnen te krijgen. Niet omdat je geen honger hebt, maar omdat de angst om aan te komen nog groter is. Ook de vrees om niet nog meer af te vallen houdt je in de greep. Mensen met anorexia hebben over het algemeen een laag lichaamsgewicht en een vertekend zelfbeeld.

Iemand met boulimia wordt gedreven door angst om aan te komen. Net als bij anorexia zijn obsessieve gedachten over eten continu aanwezig. Daarentegen heeft iemand met boulimia ook structureel last van ongecontroleerde eetbuien, die vervolgens op allerlei manieren gecompenseerd moeten worden. Bijvoorbeeld door braken, laxeermiddel, vasten of overmatig sporten. Weinig eten wordt afgewisseld met ongecontroleerde eetbuien. Als je boulimia hebt verandert je gewicht vaak niet veel. Wat bij anorexia juist wel het geval is.

Symptomen van anorexia en boulimia

Symptomen anorexia

 • Altijd vind je dat je dunner moet zijn, ook al zeggen mensen dat je niet meer mag afvallen.
 • De hele dag door ben je bezig met afvallen. Je maakt jezelf wijs dat er niets aan de hand is.
 • Je verliest veel gewicht in een korte tijd.
 • Je verbergt voor anderen dat je niet eet, bijvoorbeeld door excuses te bedenken.
 • Je staat meerdere keren per dag op de weegschaal.
 • Je wilt je voedselinname zoveel mogelijk beperken en controleren.
 • Je sport en beweegt meer dan gemiddeld en vooral na het eten heb je last van bewegingsdrang.

Symptomen boulimia

 • Je bent de hele dag obsessief bezig met eten. Je wordt gedreven door angst om aan te komen, maar je hebt ook structureel last van ongecontroleerde eetbuien.
 • Je hebt het gevoel dat het onmogelijk is om een eetbui te stoppen. De drang overheerst.
 • Je gewicht verandert niet veel.
 • Tijdens een eetbui voel je je eenzaam en gedeprimeerd, maar soms ook tijdelijk rustig, getroost of minder eenzaam.
 • Na een eetbui wil je de eetbui compenseren. Vaak door middel van braken, laxeermiddel, vasten of overmatig sporten.

Behandeling van anorexia en boulimia bij Changes GGZ

Het erkennen dat je anorexia of boulimia hebt is een grote stap. Je maakt hierin een goede keuze om hulp te zoeken. Maar het vinden van de juiste zorginstelling die bij jou past kan soms moeilijk zijn.

Tijd voor een nieuwe koers

We bieden ambulante en klinische behandelingen aan voor eetstoornissen. Al onze behandelingen staan in het teken van een gelijkwaardige en persoonlijke aanpak en vinden plaats op kleinschalige, huiselijke locaties.

Het herstellen van eetstoornis is zwaar en besef dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Veel mensen ondervinden dezelfde uitdagingen. Weet dat hulp altijd mogelijk is. Wil je meer weten over hoe jij geholpen kan worden in het herstellen van een eetstoornis? Wij helpen je graag. Laat je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op. Liever iemand direct spreken? Bel naar 088 242 6437.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Welke behandeling heeft jouw voorkeur?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven