Wat zijn de risico’s van het combineren van cocaïne en alcohol?

Home » Blog » Wat zijn de risico’s van het combineren van cocaïne en alcohol?

Het combineren van cocaïne en alcohol kan flink wat risico’s hebben voor je lichaam. Toch gebruiken veel mensen deze combinatie, omdat het je een vals gevoel van nuchterheid geeft. Niets is minder waar. Je wordt namelijk agressiever, gaat meer drinken, belast je lichaam enorm en ervaart ook nog eens een extra grote kater de volgende dag. Waarom is de combinatie van deze verdovende middelen juist zo’n aanslag op je lichaam? Welke risico’s kleven er precies aan het gebruik van deze drugs in combinatie met alcohol?

Wat is het effect van cocaïne en alcohol?

Cocaïne gebruiken en daarbij stevig doordrinken. Het is een gevaarlijke combinatie waarmee je je lichaam flink belast en aantast. Je krijgt een vals gevoel van nuchterheid. Je voelt je minder dronken, waardoor je juist meer en meer wilt en de drang om door te drinken en gebruiken groter wordt. De combinatie van alcohol en coke wordt als prettig ervaren door de dopamine die vrijkomt, maar daar zit ook meteen een groot probleem. Dopamine zorgt voor een boost in je gevoel en zelfvertrouwen en kan de roes van cocaïnegebruik verlengen, terwijl het scherpe kantjes van effecten zoals paranoia en gejaagdheid voor korte tijd verminderd. Dit komt door de chemische reactie die in je lichaam plaatsvindt, waardoor de stof cocaethyleen ontstaat.

Het euforische gevoel maakt zich meester, maar vormt tegelijk ook een enorme belasting voor je hart, bloedvaten en de lever. Je hebt het niet meteen door, maar door deze combinatie in te nemen, gebeurt er een hoop in je lichaam en dat is niet bepaald positief.

Wat is cocaethyleen?

Cocaethyleen is een stof dat ontstaat wanneer je alcohol en cocaïne samen gebruikt. De stof lijkt qua werking veel op coke en jaagt je hartslag flink op, waardoor je meer behoefte aan zuurstof hebt. Coke zorgt er voor dat je vaten vernauwen, waardoor het je zuurstoftoevoer beperkt. Er kan hierdoor acuut zuurstoftekort in de hartspier ontstaan met bijvoorbeeld hartritmestoornissen tot gevolg. Maar dat is niet het enige. Lees hieronder wat er met je lichaam gebeurt en welke risico’s er aan het gebruik van coke en alcohol kleven.

Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je coke en alcohol neemt?

Wanneer je alcohol en coke samen inneemt gebeurt er een hoop in je lichaam. De zuurstoftoevoer in je lichaam wordt bijvoorbeeld beïnvloed waardoor het risico op lichamelijke klachten wordt vergroot. Daarnaast zijn de twee samen extra giftig voor je lever en moet je lichaam hard werken om de drugs af te breken en af te voeren.

De risico’s van alcohol en coke combineren voor je gezondheid

De drugs en alcohol op zichzelf hebben al een flink effect op je gezondheid. Door de twee te combineren versterk je niet alleen het effect van de kick, maar belast je ook je lichaam dubbel zo erg. De risico’s van de combinatie van alcohol en cocaïne op een rij:

  • Hartklachten: het verhoogt de kans op een hartstilstand, hartritmestoornis, beroerte of andere hartklachten.
  • Schade aan je lever.
  • Triggert mentale klachten, zoals paranoia, depressie, angstklachten en achtervolgingswaanzin.
  • Het leidt tot meer agressieve gedachten en triggert agressief gedrag.
  • Vergroot de kans op een psychose.
  • Kans op oververhitting.
  • Je kunt een cocaïneverslaving ontwikkelen, waardoor je afhankelijk wordt van deze drugs om je lichamelijk en mentaal goed te voelen.

Hoe lang werkt coke met alcohol?

Door alcohol en coke met elkaar te combineren duurt het een stuk langer voordat de stof uit je lijf is. Hoe lang werkt cocaïne dan precies? Dit is afhankelijk van de manier hoe je gebruikt. Mensen die de drug injecteren of roken zullen het euforische gevoel bijvoorbeeld van de roes bijna meteen merken, terwijl mensen die de cocaïne snuiven na een kwartier tot half uur de werking zullen voelen. Daarentegen duurt de roes een stuk korter bij de eerste methode, tot tien minuten, terwijl je het effect van snuiven tot twee uur kunt merken.

De toxische combinatie is daarmee niet meteen uit je lichaam. Coke is namelijk nog aantoonbaar in je urine en bloed.

Hoe kom je van je alcohol en cocaïneverslaving af?

Ben jij verslaafd aan cocaïne? Merk je dat je gebruik in de loop der tijd toch wel flink is toegenomen en wil je afkicken? Zoek hulp om jouw verslaving bij de oorzaak aan te pakken en gedag te zeggen. Ons team aan specialisten staat voor je klaar om je te helpen stoppen met coke en je klaar te stomen voor een leven zonder gebruik.

Krijg weer grip op je dagelijkse activiteiten zonder dat stemmetje in je hoofd vraagt om de drug. Onze gespecialiseerde verslavingshulp stemt het behandeltraject precies af op wat jij nodig hebt om te stoppen met drugs. We richten ons op de onderliggende problematiek, zodat je niet alleen afkickt, maar op zoek gaat naar de oorzaak van je verslaving.

Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven