Wat zijn de geestelijke gevolgen van drugs?

Home » Blog » Wat zijn de geestelijke gevolgen van drugs?

Drugs zijn er in allerlei soorten. Het verschilt per persoon of en hoe je verslaafd raakt. Dit geldt ook voor de (geestelijke) gevolgen van drugs en alcohol. Alcohol is in de regel geen hard drug (volgens de opiumwet), maar het kan, net als hard – en softdrugs, gevolgen hebben voor de psyche van de gebruiker. Wil je hier meer over weten? We vertellen je in dit blog alles over de geestelijke gevolgen van drugs en alcohol.

De geestelijke gevolgen zijn uiteenlopend

De ervaring leert dat de geestelijke gevolgen van zowel drugs als alcohol erg gevarieerd zijn. Ook het gedrag van de gebruiker kan veranderen. Dit verschilt per persoon en per drugssoort. Hier vind je specifieke informatie over de geestelijke gevolgen van alcohol. Informatie per drug vind je hier. Veel voorkomende geestelijke gevolgen van drugs en alcohol zijn:

  • geheugenverlies
  • slapeloosheid
  • geen realiteitsbesef
  • concentratieproblemen
  • hersenschade
  • hartproblemen 

Deze gevolgen zijn zeker niet mild en zorgen ook vaak voor gedragsproblematiek. We vertellen je hier meer over.

Wat doet drugs met je gedrag?

Ook hier geldt; dit scheelt per persoon. Iedereen is anders en iedereen reageert verschillend op de uiteenlopende soorten drugs die verkrijgbaar zijn. Drugs geven vaak een stimulerend, oppeppend of rustgevend gevoel dat verslavend is. Op lange termijn kan dit het gedrag dusdanig beïnvloeden dat een persoon volledig kan veranderen. Iemand die verslaafd is kan niet meer zonder. Hierdoor ontstaat een constante drang naar gebruik van het middel.

Andere veranderingen die waarneembaar zijn is dat iemand constant een stuk zelfverzekerder, scherper of slomer is dan normaal. Dit is afhankelijk van de soort drug die structureel wordt ingenomen. Uiteindelijk gaan werk, school en het sociale leven lijden onder het drugsgebruik. Drugs hebben dus grote gevolgen voor het gedrag. Het verschilt per drug en per persoon wat de precieze gedragsveranderingen zijn. 

Houd rekening met het individu

Denk je dat iemand in je omgeving last heeft van de geestelijke gevolgen van drugs? Benader dan het individu. Jij kent deze persoon het best. Kies wel altijd voor een benadering in een rustige en vertrouwde omgeving.

Hulp nodig? Wij helpen met jouw verslaving. Laat hier je contactgegevens achter, dan neemt een van onze collega’s zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te spreken. Liever direct iemand spreken? Bel 088 242 6437 om jouw intake in te plannen (24/7 bereikbaar).

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven