Geplaatst op 20 augustus 2021 | Leestijd: < 1 minuten

Wat zijn de geestelijke gevolgen van drugs?

geestelijke-gevolgen-drugs
Geplaatst op | Leestijd: < 1 minuten

Wat zijn de geestelijke gevolgen van drugs?

Drugs zijn er in allerlei soorten. Het verschilt per persoon of en hoe je verslaafd raakt. Dit geldt ook voor de (geestelijke) gevolgen van drugs en alcohol. Alcohol is in de regel geen hard drug (volgens de opiumwet), maar het kan, net als hard – en softdrugs, gevolgen hebben voor de psyche van de gebruiker. Wil je hier meer over weten? We vertellen je in dit blog alles over de geestelijke gevolgen van drugs en alcohol.

De geestelijke gevolgen zijn uiteenlopend

De ervaring leert dat de geestelijke gevolgen van zowel drugs als alcohol erg gevarieerd zijn. Ook het gedrag van de gebruiker kan veranderen. Dit verschilt per persoon en per drugssoort. Hier vind je specifieke informatie over de geestelijke gevolgen van alcohol. Informatie per drug vind je hier. Veel voorkomende geestelijke gevolgen van drugs en alcohol zijn:

  • geheugenverlies
  • slapeloosheid
  • geen realiteitsbesef
  • concentratieproblemen
  • hersenschade
  • hartproblemen 

Deze gevolgen zijn zeker niet mild en zorgen ook vaak voor gedragsproblematiek. We vertellen je hier meer over.

Wat doet drugs met je gedrag?

Ook hier geldt; dit scheelt per persoon. Iedereen is anders en iedereen reageert verschillend op de uiteenlopende soorten drugs die verkrijgbaar zijn. Drugs geven vaak een stimulerend, oppeppend of rustgevend gevoel dat verslavend is. Op lange termijn kan dit het gedrag dusdanig beïnvloeden dat een persoon volledig kan veranderen. Iemand die verslaafd is kan niet meer zonder. Hierdoor ontstaat een constante drang naar gebruik van het middel.

Andere veranderingen die waarneembaar zijn is dat iemand constant een stuk zelfverzekerder, scherper of slomer is dan normaal. Dit is afhankelijk van de soort drug die structureel wordt ingenomen. Uiteindelijk gaan werk, school en het sociale leven lijden onder het drugsgebruik. Drugs hebben dus grote gevolgen voor het gedrag. Het verschilt per drug en per persoon wat de precieze gedragsveranderingen zijn. 

Houd rekening met het individu

Denk je dat iemand in je omgeving last heeft van de geestelijke gevolgen van drugs? Benader dan het individu. Jij kent deze persoon het best. Kies wel altijd voor een benadering in een rustige en vertrouwde omgeving.

Hulp nodig?

Stoppen met drugs? Een verslaving is niet zomaar overwonnen. Professionele hulp is dan nodig. Ken jij iemand met een verslaving? Of denk je dat je zelf verslaafd bent?  Changes GGZ staat klaar om te helpen. Neem vrijblijvend contact op via deze link.