Dochter Linda en vader Pieter

Dochter Linda en vader Pieter

Het verhaal van Linda en Pieter

Eetstoornis | Systeemtherapie

Tijdens de 3-daagse dagbehandeling die ik volgde bij Changes GGZ in strijd tegen mijn eetstoornis had ik samen met mijn gezin wekelijks individuele systeemgesprekken.

Je systeem zijn de mensen om je heen, mensen die invloed op je hebben, net als jij op hen (vaak gezin of relatie). Het is van belang dat je systeem mee gaat bewegen in de verandering die jij als persoon doormaakt tijdens je herstel. Op deze manier verklein je de kans dat je terug zal vallen in oude patronen doordat jij en je omgeving daar zo gewend aan zijn.

Systeemtherapie is erg belangrijk geweest voor mij, namelijk hierdoor was mijn gezin betrokken bij de therapie die ik dagelijks volgde en de stappen die ik maakte. Mijn eetstoornis laat mij vaak erg eenzaam voelen, want anderen zouden toch niet begrijpen wat er in mijn hoofd gebeurd. Toch leerde we dezelfde taal spreken waardoor ik me begrepen voelde en zij mij optimaal konden ondersteunen tijdens het proces van vallen en opstaan.

Als gezin leerde we open te zijn naar elkaar over onze gedachten, gevoelens en emoties.

Als gezin leerde we open te zijn naar elkaar over onze gedachten, gevoelens en emoties. Waar we ons voorheen groot hielden om elkaar te ontlasten kunnen we nu verdriet delen en troost vinden bij elkaar. Waar we voorheen vooral spraken over de praktische oplossing is er nu ruimte om stil te staan bij hoe ieder zich voelt.

Iedere keer weer vond ik het spannend om de gesprekken in te gaan, het is namelijk erg kwetsbaar wat ik niet gewend was te delen met mijn gezin. Annemieke, een fijne helpende systeemtherapeut bij Changes GGZ, die mij iedere keer weer op mijn gemak kon stellen. Ze gaf me het vertrouwen dat ik nodig had om deel te nemen en me kwetsbaar op te stellen. Er werden juiste vragen gesteld om tot bepaalde onderwerpen te komen en hier gingen we, na akkoord van ieder gezinslid, nog dieper op in. De systeemtherapeut legde de nadruk op de bewustwording van de patronen en de gewoontes binnen het gezin, de stap tot verandering daar kon thuis aan gewerkt worden.

Door de hulp van Changes GGZ zijn wij als gezin dichter bij elkaar gekomen in een periode die voor ons allen waardevol maar enorm zwaar is. Ik ben dankbaar dat de gesprekken hebben geleid tot een krachtige verbinding in mijn gezin!

We leerden open te zijn

Pieter, 45 jaar – vader Linda

Een brute overval, zo voelde het eerste besef dat onze dochter Linda leed aan anorexia. Wanhoop en onmacht overweldigde ons. Hoe was dit mogelijk? Bij ons, in ons gezin? Wat hebben we als ouders fout gedaan?

Linda ging op reis bij Changes GGZ, op weg naar een gezondere toekomst, een duurzame gedragsverandering realiseren, hard werken om patronen te veranderen. Voor ons gezin en de partner van Linda is het belangrijk om de veranderingen te begrijpen en om in de juiste richting mee te bewegen en zelfs mee te veranderen. We besluiten om systeemtherapie bij Changes GGZ aan te gaan.

De weg voor Linda naar een gezonde balans is nog lang en uitdagend…

Annemieke neemt ons bij hand om te onderzoeken hoe het werkt in ons gezinssysteem. Wat mag er wel zijn en wat mag er niet zijn? Wat bieden wij als ouders wel en wat bieden we niet? Hoe gaan we om met kwetsbaarheid en gevoelens als verdriet, onzekerheid en angst?

Vaak confronterend, nooit onveilig door de bedding die Annemiek biedt aan ons allemaal. We voelen ons welkom met alles wat er is en ervaren zorgvuldigheid.

Stap voor stap ontstaat gemeenschappelijk bewustzijn en een dieper inzicht in de bron van de eetstoornis van Linda. We begrijpen steeds beter wat het helende pad is dat Linda tijdens de behandeling bij Changes GGZ bewandelt en hoe we haar kunnen ondersteunen. Gaandeweg vormt er zich ook meer inzicht in wie zijn als gezin, ieders plek in ons systeem. En welke keuzes we kunnen maken om patronen te veranderen en wat kan dat voor Linda en onszelf kan opleveren.

De weg voor Linda naar een gezonde balans is nog lang en uitdagend…

We hebben er veel vertrouwen in! Linda is ontzettend dapper, we zijn samen sterker geworden, we zijn dieper verbonden, plus we hebben nu een goed kompas.

Stap voor stap

Breda

Individueel traject, dagbehandeling, traumabehandeling en nazorg. Behandellocatie voor verslaving en eetstoornis met dagbehandeling en traumabehandeling.

De locatie

Changes GGZ Breda biedt verschillende behandelingen aan waarbij je thuis kan blijven wonen en wekelijks naar onze locatie aan de Hoge Mosten komt. Wij bieden (dag)behandelingen aan voor mensen die worstelen met een verslaving of eetstoornis. Hierdoor kan er gewerkt worden aan je probleem met minimale verstoring van je dagelijkse leven.

Changes GGZ Breda

Wij zijn ervan overtuigd dat blijvend herstel van een verslaving of eetstoornis mogelijk is. Samen met ons team van behandelaren sta je sterk en zul je werken aan het doorbreken en veranderen van jouw patronen.

Lees andere ervaringen

Eetstoornis
ervaringsverhaal-wendy

Wendy, 43 jaar

“Man man. Wat een dag. De eerste dag echt weer thuis na 13 weken in de eetstoorniskliniek.”

Lees het verhaal van Wendy
Eetstoornis

Ouders Patrick en Mendie, 17 jaar

“Wij willen graag onze dankbaarheid uiten voor de persoonlijke en professionele zorg die onze dochter heeft ontvangen in de kliniek voor eetstoornissen van Changes GGZ in Halsteren.”

Lees het verhaal van Ouders Patrick en Mendie
Eetstoornis

Anouk, 23 jaar

“Ik schilderde deze boom in het diepst van mijn strijd, toen er geen toekomst leek te zijn. Geen licht aan het einde van de tunnel. Alleen maar donker, verdriet en pijn.”

Lees het verhaal van Anouk

Gerelateerde artikelen

Startmodule-ehealth-Changes-GGZ-768x471

Changes GGZ lanceert e-health: maak kennis met de Startmodule

Sinds kort krijgen cliënten die wachten op een ambulante (dag)behandeling voor een eetstoornis toegang tot onze nieuwe e-health: de Startmodule. Hoewel we …

Changes GGZ lanceert e-health: maak kennis met de Startmodule Lees artikel

Blog Achtergrond Eetstoornis variant 3

Anorexia is een mentale en lichamelijke ziekte

‘Anorexia is niet alleen een mentale, maar ook een lichamelijke ziekte’, dat blijkt uit recent onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Genetics. …

Anorexia is een mentale en lichamelijke ziekte Lees artikel

Blog Achtergrond Eetstoornis

De eeuwige strijd tussen arts en eetstoornis

Het is de ziekte die de meeste slachtoffers maakt, maar ook het meeste onbegrip krijgt. Hoe komt het dat eetstoornissen nog steeds …

De eeuwige strijd tussen arts en eetstoornis Lees artikel

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving of eetstoornis. Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te nemen. Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven