Sara, 23 jaar

Sara, 23 jaar

Het verhaal van Sara

Midden in de nacht, in het midden van mijn bed. Op zoek naar informatie over mijn eetprobleem. Want hoe hard ik het ook ontken: ik weet dat er iets niet normaal is. Met één hand die af en toe afdwaalt naar het pak met koekjes dat naast me staat, komt het besef binnen: Ja, ik heb een eetprobleem. Ik denk teveel aan eten. Ik eet teveel. Ik mag mijn lijf niet- we zijn geen vrienden meer sinds ik bleef eten en mijn lijf bleef groeien.

Ik begrijp mezelf beter en kan beter voor mezelf zorgen

Ik braakte om daar van af te zijn. Er was een eindeloze cirkel van zelfhaat, mezelf straffen, eten, en opnieuw beginnen. Jarenlang verdwaald tussen diëten en te veel eten. Toen ik uiteindelijk, tussen de koekkruimels op mijn dekbed de moed vond om een mail te sturen naar Changes, luchtte dat op. Toen ik nog geen dag later de vriendelijke receptioniste aan de lijn had voor een intake afspraak, luchtte dat nog meer op.

En nu, acht weken later, ziet mijn leven er een stuk zonniger uit. Drie dagen per week is super intensief. En hoewel me dat aan het begin best wel bang maakte, ben ik steeds meer gaan inzien hoe waardevol deze super intensieve behandeling is. Want een eetstoornis is een soort parasiet: hij maakt gebruik van je goede eigenschappen, verstopt zich en maakt het je moeilijk, zonder dat het écht opvalt. Omdat de behandeling zo intensief is, is het moeilijk om te blijven verstoppen. De therapeuten leren je zo goed kennen dat ze je echt van dichtbij kunnen begeleiden. Daardoor heb in acht weken erg veel geleerd.

Graag neem ik je even mee in mijn grootste leermomenten: Er is een grijs gebied tussen diëten en eetbuien: een gewoon eetgedrag dat je kunt aanleren. Een eetstoornis is geen keuze, het is een onderdeel van je handelen. Ik heb geleerd hoe mijn eetstoornis ontstaan is en hoe ik er tegenin kan gaan. Een eetstoornis laat je denken dat (niet) eten je helpt wanneer je je niet goed voelt, maar dat is niet waar. Er spelen andere factoren. Er zijn emoties, situaties, ervaringen- soms van vroeger die maken dat je vast zit in een patroon. Bij Changes leer je dit bespreekbaar en inzichtelijk te maken. En dat maakt dat je inzicht krijgt in de dingen die je echt nodig hebt.

Ik leerde ook dat ervaringen uit mijn kindertijd me “mentale littekens” hebben gegeven: overtuigingen die niet waar (meer) zijn en die me tegenhouden. Ik heb geleerd hoe ik hier de baas over blijf. Ik dacht dat ik nooit goed genoeg zou zijn, hoe zeer ik dat ook probeer. Maar ik heb ingezien dat dat niet waar is: wanneer je het probeert, doe je al alles wat je kan en ben je dus al optimaal. Dat is goed genoeg. Zo leerde ik anders over mezelf te denken: milder, haalbaarder, en met als overtuiging dat ik het verdien om te genieten van het leven.

Beste lezer, het zou heel goed kunnen dat je totaal niet begrijpt wat ik zojuist heb omschreven. Dat mijn leermomenten onmogelijke onhaalbare of vreemde zinnen voor je zijn. Dat begrijp ik. Misschien herken jij je wel in de bovenste helft van mijn bericht, en zit je midden in de nacht midden op je bed met een te grote portie comfortfood. Als dat zo is, dan gun ik je dat je de informatie vindt waar je naar zoekt. Want die eetstoornis die je al zo lang bij je draagt? Die is écht te temmen. Changes is een traject geweest met veel ups en nog meer downs, maar het is een traject dat me voor het leven zal gaan helpen. Ik begrijp mezelf beter, ik eet beter en ik kan beter voor mezelf zorgen.

Ik begrijp mijzelf beter!

Halsteren

Eetstoorniskliniek in Halsteren voor jeugd (15+) en volwassenen. Behandellocatie voor eetstoornissen met klinische opname (24/7) én nazorg.

De locatie

Wij vinden het belangrijk dat de behandeling op eetstoornis jou écht gaan helpen naar blijvend herstel. Onze eetstoorniskliniek in Halsteren is kleinschalig, waardoor wij jou een persoonlijke aanpak én een individuele behandelaar kunnen toewijzen. Een klinische opname in onze eetstoorniskliniek duurt over het algemeen 12 weken (voor 15- 21 jaar) of 8 weken (21 jaar en ouder). Overdag vinden er groepstherapieën en individuele gesprekken plaats en in de avond worden er zelfhulpgroepen bezocht.

Behandeling bij eetstoornis

De behandeling in onze kliniek is gericht op het vergroten van inzicht in de oorzaak en functie van jouw eetstoornis. Wij geloven erin dat door het doorgronden van de functie van de eetstoornis er een gedegen fundering wordt gelegd voor blijvend herstel. Onze academisch geschoolde specialisten hebben jarenlange ervaring bij de behandelingen van eetstoornissen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn zelf ook ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat, waardoor ze jou tijdens het behandeltraject optimaal kunnen begeleiden.

Lees andere ervaringen

Eetstoornis
ervaringsverhaal-wendy

Wendy, 43 jaar

“Man man. Wat een dag. De eerste dag echt weer thuis na 13 weken in de eetstoorniskliniek.”

Lees het verhaal van Wendy
Eetstoornis

Ouders Patrick en Mendie, 17 jaar

“Wij willen graag onze dankbaarheid uiten voor de persoonlijke en professionele zorg die onze dochter heeft ontvangen in de kliniek voor eetstoornissen van Changes GGZ in Halsteren.”

Lees het verhaal van Ouders Patrick en Mendie
Eetstoornis

Anouk, 23 jaar

“Ik schilderde deze boom in het diepst van mijn strijd, toen er geen toekomst leek te zijn. Geen licht aan het einde van de tunnel. Alleen maar donker, verdriet en pijn.”

Lees het verhaal van Anouk

Gerelateerde artikelen

Startmodule-ehealth-Changes-GGZ-768x471

Changes GGZ lanceert e-health: maak kennis met de Startmodule

Sinds kort krijgen cliënten die wachten op een ambulante (dag)behandeling voor een eetstoornis toegang tot onze nieuwe e-health: de Startmodule. Hoewel we …

Changes GGZ lanceert e-health: maak kennis met de Startmodule Lees artikel

Blog Achtergrond Eetstoornis variant 3

Anorexia is een mentale en lichamelijke ziekte

‘Anorexia is niet alleen een mentale, maar ook een lichamelijke ziekte’, dat blijkt uit recent onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Genetics. …

Anorexia is een mentale en lichamelijke ziekte Lees artikel

Blog Achtergrond Eetstoornis

De eeuwige strijd tussen arts en eetstoornis

Het is de ziekte die de meeste slachtoffers maakt, maar ook het meeste onbegrip krijgt. Hoe komt het dat eetstoornissen nog steeds …

De eeuwige strijd tussen arts en eetstoornis Lees artikel

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving, eetstoornis of trauma. Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te nemen. Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven