Ronald

Verslaving

Ooit met 1 onschuldig drankje begonnen, tot ik niet meer terug kon en mijn leven in een nachtmerrie veranderde.

Mezelf totaal helemaal kwijtgeraakt, mijn leven bestond alleen nog maar uit gebruiken en zakte steeds dieper weg. Overal kwamen er scheuren in mijn bestaan en raakte langzamerhand alles kwijt, zo ook mezelf. Wie ik was, een ooit zo vrolijke en behulpzame jongeman, maar uiteindelijk  afhankelijk van alcohol, medicijnen en gokte erop los.

strand na ervaring bij changes ggz

Mijn eerste drankje op 11 jarige leeftijd herinner ik me nog als de dag van gisteren, het gaf me een fijn gevoel en het verdoofde. Toen was het maar 1 drankje, maar vanaf mijn 16de begon ik meer en meer te drinken om maar het verleden achter me te laten en niets meer hoeven te voelen.

Het was een gevecht maar uiteindelijk ben ik gaan inzien dat ik verslaafd ben

Ik heb een prima jeugd gehad in een fijn gezin. Echter zijn er periodes geweest waarin ik werkelijk onhandelbaar was, waarop ik door mijn vader regelmatig ben geslagen. Ik werd gepest in de laatste jaren van de basisschool, omdat ik anders was. Ik was ook anders omdat ik er op een gegeven moment achter kwam dat ik homoseksueel ben. Wat ik jaren lang niet heb uitgesproken uit angst voor de reacties.

Het verliezen van mijn mijn lieve dierbare oma, waar ik een enorme band mee had. Hier ligt het begin van de ontwikkeling van mijn verslaving. Uiteraard zijn er meerdere gebeurtenissen voorgevallen, maar het heeft zich langzaam maar zeker ontwikkeld en dan is er geen weg meer terug, ik had alcohol nodig om te kunnen functioneren.

Na een avondje stappen ben ik van de trap gevallen en niet veel later in het ziekenhuis beland, na een lang traject moest ik een operatie ondergaan. Tijdens die operatie ben ik verbrand en zal ik de rest van mijn leven getekend zijn en zal ik altijd pijn hebben. Dit allemaal door geen maat te kunnen houden want na 1 drankje was er geen weg meer terug. Langzaam aan veranderde ik in een monster. Ik begon fysiek geweld te uiten naar mijn partner en kreeg steeds vaker ruzie. Ik manipuleerde alles en iedereen om maar in ieder geval te kunnen drinken.

Ondertussen was mijn wereldje zo klein geworden dat ik nog maar 1 vriendin had, mijn familie en mijn partner. Ik begon me te verslapen ik was op. Op 3 februari 2020 was het wederom helemaal thuis geëscaleerd en de dag erna gebeurde er iets wat mijn leven tot nu toe enorm heeft veranderd. Het laatste stukje wat er nog van mijn echte ik over was is opgestaan en kwam in opstand. Zo kon het niet langer en ben samen met mijn vader in gesprek gegaan om te kijken hoe nu verder.

Uiteindelijk is het proces heel snel gegaan. Op 3 maart 2020 had ik een intake bij Changes en op 8 maart 2020 zat ik in het vliegtuig naar de kliniek in Zuid-Afrika. Ik was dan al wel een maand clean, maar had nog steeds enorme zucht. Ik heb me erbij neergelegd dat ik het niet alleen kon. Na een lange vlucht kon ik eindelijk naar bed. En toen begon het avontuur op the Grange.

Het was een gevecht maar uiteindelijk ben ik gaan inzien dat ik verslaafd ben en langzaamaan begon ik te begrijpen hoe het werkt en begon ik stapje voor stapje mezelf weer terug te vinden. Het is hard werken geweest en het zijn hele zware lange dagen geweest, maar ben zo blij en ondertussen zo trots op mezelf dat ik deze stap heb gezet.
Dankzij het hele team van Changes heb ik mijn leven weer terug gekregen en kan ik zijn wie ik wil zijn. Ik zat in de kliniek toen de corona pandemie kwam. Dat waren wel even enorm spannende tijden, waarop we met de hele kliniek zijn verplaatst terug naar Nederland.

Ik ben zo dankbaar dat de behandeling is doorgezet in Nederland en dat er zelfs een deel van de staf vanuit Zuid-Afrika is mee gevlogen voor mijn herstel. Die mensen hebben hun eigen leven geparkeerd omdat ze staan voor de cliënten en daar ben ik ze tot op de dag van vandaag zo dankbaar voor.
Natuurlijk was het spannend maar we hebben het als een groep gedaan en dat is toch wel iets wat ik heb geleerd dat verbinding zo belangrijk is. Eerlijk zijn naar jezelf en de stap durven zetten om je leven om te gooien. Als ik een moeilijk moment had kon ik altijd bij iemand terecht,  zo heb ik enorm veel aan de ervaringsdeskundigen gehad, ik had vaak maar een paar woorden nodig en ze begrepen me direct.

Het delen van hun verhalen en elkaar kunnen begrijpen is zo waardevol geweest voor mijn hertel. De kundigheid van de therapeuten, die je laten inzien hoe verslaving werkt. De 1 op 1 gesprekken met mijn vaste counselor Stephanie soms ook heel confronterend.  Maar zo nu en dan was er ook ruimte om even te ontspannen, een wandeling langs het strand, een sportlessen of yoga. Het was een mooi avontuur. Ik ben op dit moment 15 maanden clean, mede dankzij Changes. Ik ga naar meetings en zeg elke dag tegen mezelf vandaag drinken we niet!