Alcoholverslaving symptomen
Wat zijn de eerste tekenen van een alcoholverslaving?
De eerste tekenen van een alcoholverslaving
Een alcoholverslaving is een van de meest voorkomende verslavingen, maar de symptomen zijn niet altijd makkelijk te herkennen.
De overgang van sociaal alcoholgebruik naar problematisch alcoholgebruik gaat geleidelijk. Hieronder beschrijven we een aantal symptomen van een alcoholverslaving. Het is belangrijk om deze in een vroeg stadium te kunnen herkennen. Uiteraard zullen de symptomen bij iedere persoon anders zijn. Bij een alcoholverslaving kunnen we vier stadia onderscheiden. Ervaar jij de symptomen van een alcoholverslaving en wil jij de verslaving overwinnen? Neem vrijblijvend contact met ons op!
Ik wil een medewerker spreken
Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.
Ik wil teruggebeld worden
Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.
De vier stadiums van alcoholverslaving
Stadium 1
Drank wordt gebruikt om te vluchten uit de realiteit. Door regelmatig drankgebruik is er al een zogenaamde tolerantie ontstaan. Dit betekent dat je minder reactie geeft op alcohol dan iemand die niet vaak drinkt. Kenmerkend voor dit stadium van alcoholisme is het snel achteroverslaan van drankjes en stiekem drinken. Ook wil je liever niet praten over je drankgebruik. Je houdt het verborgen voor je partner en familie en vrienden. Na vele drankjes kom je bovendien nog steeds niet dronken over.
Stadium 2
Er is sprake van een “noodzaak” tot het drinken van alcohol. Soms kun je deze drang weerstaan, uiteindelijk ga je weer drinken. Black-outs en agressief gedrag komen in stadium 2 vaak voor.
Stadium 3
Je raakt alle controle over je drankgebruik kwijt. Je stopt met vrijwel alle activiteiten behalve met drinken, en je werk en sociale leven lijden ernstig onder je alcoholverslaving. In dit stadium van alcoholisme komen veel mensen al in aanraking met politie en justitie, bijvoorbeeld door autorijden onder invloed.
Stadium 4
Je bent volledig afhankelijk. De dag begint met een drankje en de rest van de dag draait om de alcohol. Gedurende de dag kunnen verschijnselen als beven en trillen optreden. Vaak worden de gevolgen van een alcoholverslaving hier al zichtbaar.
Meer specifieke symptomen die onderdeel kunnen zijn van bovenstaande stadia worden hieronder verder beschreven. We maken onderscheid in psychische symptomen, sociale symptomen, en lichamelijke symptomen.
Psychische symptomen alcoholverslaving
- Je denkt dat je alcohol nodig hebt om te kunnen functioneren.
- Je durft niet meer naar buiten of contact te hebben met mensen zonder eerst te drinken.
- Je drinkt om gevoelens te laten verdwijnen.
- Je begint steeds eerder op de dag met drinken.
- Je drinkt alcohol voordat je richting verplichtingen als werk, studie of school moet om de kater van de dag ervoor te verminderen.
- Je bent obsessief bezig met de volgende keer dat je weer kunt gaan drinken.
- Je creëert een web van leugens om de verslaving voor je omgeving verborgen te houden.
- Je ziet de nadelen van het gebruik, maar toch lukt het niet om te stoppen.
Sociale symptomen
- Je krijgt steeds meer relationele- en familieproblemen.
- Door het gebruik van alcohol kom je vaker te laat of mis je afspraken.
- Door het gebruik van alcohol wordt een sociale kring moeilijker te onderhouden en dus ook kleiner.
- De eenzaamheid groeit, waardoor meer behoefte is aan alcohol.
Lichamelijke symptomen
- Als je teveel drinkt kun je ontwenningsverschijnselen ontwikkelen, zoals zweten, misselijkheid, een slechte nachtrust en een gespannen gevoel.
- Op korte termijn kan alcohol leiden tot een kater, alcoholvergiftiging, een slechte adem en geheugenstoornissen.
- Overmatig alcoholgebruik kan zorgen voor black outs of geheugenverlies. Het kan zijn dat je gaten in je geheugen hebt van de tijd dat je onder invloed was. Je weet bijvoorbeeld niet meer waar je bent geweest of wat je hebt gedaan.
- Je tolerantie voor alcohol groeit. Waar je vroeger aangeschoten kon raken van twee glazen, heb je nu een fles nodig voor een roes.
Herken je de symptomen van een alcoholverslaving?
Een alcoholverslaving kan serieuze problemen opleveren die vragen om een gespecialiseerde aanpak. Herken je jezelf of een ander in bovenstaande symptomen? Vermoed je dat je een alcoholverslaving hebt? Of vraag je informatie of hulp voor iemand anders? Bij Changes GGZ behandelen we onder andere een alcoholverslaving. Neem gerust contact met ons op. We vertellen je dan meer over een opname in onze afkickkliniek, de (ambulante) behandeling, onze psychotherapeutische behandeling volgens het 12 stappenplan en eventuele wachttijden en vergoeding. Bekijk ook onze pagina met ervaringen, als je benieuwd bent naar de verhalen van cliënten over het behandeltraject bij Changes GGZ.
"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"
“Ik zet drank niet meer in om mijn gevoelens te onderdrukken, ik vraag hulp als het moeilijk is, ik hoef geen duizenden stappen meer per dag te zetten, en bovenal, alcoholgebruik beheerst niet meer mijn hele dag. Voor het eerst ben ik gaan geloven dat herstel echt mogelijk is”
Veelgestelde vragen
Alcoholgerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot alcoholverslaving.
Ik wil me laten behandelen voor mijn alcoholverslaving. Moet ik daarvoor betalen?
Hoeveel moet ik drinken om als probleemdrinker beschouwd te worden?
Hoe weet ik of ik alcoholverslaafd ben?
Hoeveel moet ik drinken om als alcoholverslaafd beschouwd te worden?
Wat zijn de verschillen tussen problematisch alcoholgebruik en alcoholverslaving?
Hulp nodig?
Plan een eerste kennismakingsgesprek
Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.
Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).
Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.