Cannabisverslaving

Kies voor hulp bij een cannabisverslaving

Verslaafd aan cannabis?

Cannabis is een verzamelnaam voor een softdrug die wordt gewonnen uit de hennepplant. Uit deze plant worden hasj, wiet en marihuana gewonnen. Hasj ontstaat uit het hars van de toppen en wiet en marihuana uit de gedroogde bloemtoppen. Alle vormen bevatten echter de werkzame stof delta-9-tetrahydrocannabinol wat wordt afgekort als THC.

Bij het roken van cannabis wordt THC via de longen in het bloed opgenomen waarna het in de hersenen terechtkomt. THC zorgt voor het ‘stoned’ of ‘high’ effect van hasj en wiet. Daarnaast zorgt THC ervoor dat het suiker in je bloed wordt afgebroken, hierdoor krijg je honger. Deze stof is dus ook verantwoordelijk voor de vreet- en lachkicks.

ervaringen-changes-ggz

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Door het gedoogbeleid is cannabis in Nederland legaal en komen veel mensen er in hun leven mee in aanraking. Cannabis kun je roken, drinken of eten in bijvoorbeeld een spacecake of hasjbonbon. Het roken van hasj of wiet wordt blowen genoemd. Wiet en hasj worden beiden vaak als niet gevaarlijk gezien. Maar ondanks de status van softdrug, is cannabis wel degelijk zeer verslavend.

Wat is een cannabisverslaving?

Een cannabisverslaving is een verslaving aan hasj of wiet. In Nederland komt dit type verslaving vaak voor. Er zijn veel mensen die elke dag blowen, zonder dat zij zich beseffen dat cannabis een verslavende werking heeft. Het maakt geestelijk afhankelijk en je bouwt snel een tolerantie op door structureel gebruik. Door die tolerantie krijg je een groeiende behoefte en moet je meer gaan gebruiken om dezelfde roes te bereiken. Daarnaast wordt cannabis steeds sterker.

Elke verslaving begint met af en toe gebruiken, maar voordat je het weet rook je meerdere joints per dag. De achtergrond of oorzaak van een cannabisverslaving kan van persoon tot persoon verschillen. Veel mensen komen er in hun (jonge) tienerjaren voor het eerst bewust mee in aanraking. Een verslaving kan ontstaan uit groepsdruk, de gemakkelijke verkrijgbaarheid en iemands omgeving. Het begint vaak met hier en daar een hijs, maar kan doorslaan in elke dag blowen. Een verslaving ligt dan op de loer.

Wanneer ben je verslaafd aan cannabis?

Wanneer cannabis een steeds grotere rol in je leven gaat spelen en je gebruikt het bijvoorbeeld om je beter te voelen, of spanning of stress te minderen, dan kan het zijn dat je verslaafd bent. In de meeste gevallen betekent dit dat je dit enkele malen per week of dagelijks gebruikt en sterke trek ervaart.

  • Je ervaart met name een trek wanneer de stof je lichaam verlaat;
  • De ‘craving’ of hunkering kan zo heftig worden, dat je zelfs ontwenningsverschijnselen zoals zweten, trillen of misselijkheid kan ervaren.

Als het je niet lukt om zelf te minderen met blowen, dan duidt dit vaak ook op een verslaving. Blowen is dan een gewoonte geworden. Het kan lastig zijn om een cannabisverslaving te herkennen. Bij een diagnose van verslaving wordt gekeken naar zowel lichamelijke als geestelijke symptomen.

Blijvend herstel

Blijvend herstel van een cannabisverslaving is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Esmeralda, 24 jaar

Voor ik bij Changes in behandeling ging kon ik niet met emoties om gaan, mijn relaties liepen keer op keer stuk, ik was 5 keer verhuist en mijn familie was ten einde raad. Blowen was mijn beste vriend ik kon geen dag zonder. Zonder de hulp van Changes GGZ weet ik niet waar ik nu had gestaan. Ik ben het hele team waanzinnig dankbaar voor de inzichten, handvatten en de nieuwe koers die ik hierdoor in heb kunnen slaan. 


Hulp bij een cannabisverslaving

Changes GGZ

Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een cannabisverslaving.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor de cannabisverslaving nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda of Weert. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of naar onze afkickkliniek in Weert gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder verslaving.

Veelgestelde vragen

Een cannabisverslaving kan veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot cannabisverslaving.

Een behandeling door Changes GGZ behoort tot wat de tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg wordt genoemd. Dit valt binnen het basispakket. Alleen je eigen risico zal, als je dat nog niet gebruikt hebt, door jou voldaan moeten worden. Je zorgverzekeraar zal je vooraf informeren over de hoogte van een eventuele bijdrage.

Let op: Wanneer er wordt gekozen voor een klinische behandeling in Zuid-Afrika, komen de kosten van de vlucht voor jouw rekening.

Het kan lastig zijn om een cannabisverslaving te herkennen. Bij de diagnose wordt gekeken naar zowel lichamelijke als psychische symptomen. Hierbij kun je denken aan:

  • Afhankelijkheid. Je bent ervan overtuigd dat je zonder cannabis minder goed functioneert;
  • Obsessief bezig zijn met wanneer je weer kunt gebruiken;
  • Wanneer het tot problemen leidt, reageert je omgeving vaak afkeurend op je blowgedrag. Dit kan ertoe leiden dat je probeert je verslaving verborgen te houden, waardoor je vast komt te zitten in een web van leugens;

De mensen die bekend zijn met de signalen van cannabisgebruik, kunnen het vaak wel degelijk zien als je gebruikt hebt. De meest voorkomende signalen zijn:

  • Rode, bloeddoorlopen ogen;
  • Lachkicks;
  • Verwarring;
  • Van de hak op de tak springen, geen (logisch) gesprek kunnen voeren;
  • ‘Munchies’ en vreetbuien;
  • Gebrek aan energie en/of motivatie;
  • Paranoia of paniekgevoelens;
  • Een slechte coördinatie;
  • Een vertraagd reactievermogen;

Anders dan de meeste drugs heeft cannabis een zeer doordringende geur die vaak blijft hangen in kleding, beddengoed, meubilair en haar. Het is voor anderen vaak ook te ruiken als je cannabis hebt gebruikt.

Het kan voorkomen dat we toch afzien van een behandeling. Dit gebeurt wanneer er sprake is van zogeheten contra-indicaties:

  • Je bent jonger dan 18 jaar;
  • Er is sprake psychiatrische problematiek die op de voorgrond staat, zoals schizofrenie, actuele suïcidaliteit of psychoses;
  • Er is sprake een verstandelijke beperking;
  • Er is sprake van dreigend of daadwerkelijk gewelddadig gedrag als gevolg van een verstoorde agressieregulatie;
  • Je bent zelf niet gemotiveerd om iets aan je verslaving te doen.

Ja, dat kan. Ongeveer 1 op de 10 cannabisgebruikers raakt verslaafd.

Cannabis staat niet bekend als een drug waarbij sprake is van lichamelijke afhankelijkheid. Toch kun je mogelijk lichamelijke ontwenningsverschijnselen ervaren. Hierbij kun je denken aan rusteloosheid, slapeloosheid, een gebrek aan eetlust en prikkelbaarheid. Deze klachten verdwijnen geleidelijk.

Cannabisverslaving is vooral een geestelijke afhankelijkheid. Dat betekent dat je een dringend verlangen naar de drug voelt en je je eigenlijk niet goed voelt als je niet gebruikt.

Voor zover bekend heeft nog nooit iemand een fatale overdosis cannabis genomen. Dat betekent echter niet dat cannabis ongevaarlijk is. Je kunt namelijk wel een slechte reactie krijgen als je te veel cannabis gebruikt. Dit kan zich uiten in extreme verwarring, angst, paranoia en paniek. Je kunt een hoge bloeddruk ervaren, evenals hartkloppingen, waandenkbeelden en hallucinaties. Ook kun je erg misselijk worden en overgeven. Een fatale overdosis is dus onwaarschijnlijk, echter leiden de reacties op overmatig cannabisgebruik soms wel indirect tot onbedoelde verwondingen met fatale afloop, zoals verkeersongelukken of vallen.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven