Cannabisverslaving gevolgen

Wat zijn de gevolgen van een cannabisverslaving?

Gevolgen cannabisverslaving

Een cannabisverslaving kan negatieve gevolgen hebben. Deze gevolgen beperken zich niet alleen tot je gezondheid (lichamelijk en psychisch, maar hebben invloed op alle aspecten van je leven.

Het is belangrijk te begrijpen wat de effecten van cannabis zijn en wat cannabis met je lichaam doet. Vlak na het gebruik van cannabis gaat je hartslag omhoog, je krijg een droge mond, de kleur van je oogwit wordt roder. Je wordt loom en kunt last krijgen van vreet -en lachkicks. Het gebruik van cannabis stimuleert ook je fantasie, creativiteit en je seksdrive. Je zintuigen werken intenser, je ontsnapt even aan de werkelijkheid door de verdovende werking en je bent ontspannen, vrolijk en opgewekt. Het kan echter ook zijn dat je misselijkheid ervaart, en minder remmingen voelt.

ervaringen-changes-ggz

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Korte termijn gevolgen van cannabis

De korte termijn gevolgen kunnen niet alleen per persoon verschillen, maar zijn ook afhankelijk van je tolerantie, je stemming op het moment dat je gebruikt, het soort cannabis en de verhouding CBD/THC – de bestanddelen van cannabis. Ook de manier waarop je cannabis gebruikt is van invloed op het effect; zo kan het roken van een joint andere effecten op je hebben dan het gebruik van een vaporizer of het eten van edibles. De onderstaande gevolgen komen het meeste voor:

 • Problemen met je geheugen, concentratie en het opnemen van informatie;
 • Een verminderde coördinatie;
 • Duizeligheid, tintelingen en slechter zicht;
 • Je voorhoofdsholte verstopt, waardoor je last kunt krijgen van hoofdpijn;
 • Cannabis kan een psychose opwekken, verergeren of een terugval veroorzaken;
 • Als cannabis verkeerd valt, voel je je ziek, gespannen en angstig. Soms leidt dit tot overgeven;
 • Je kunt een bad trip krijgen of flippen.

Lange termijn gevolgen van cannabis

Ook op de lange termijn heeft cannabisverslaving een aantal gevolgen. Zo kan een cannabisverslaving serieuze gezondheidsproblemen (mentaal en fysiek) geven. Een aantal van deze gevolgen voor je gezondheid benoemen we hieronder:

 • Verwardheid en geheugenverlies;
 • Concentratieproblemen;
 • Slapeloosheid;
 • Je wordt nerveus, paranoïde en prikkelbaar;
 • Verminderde vruchtbaarheid;
 • Je kunt somber of depressief worden, waardoor je je steeds meer gaat afzonderen van de buitenwereld. Je kunt geïsoleerd raken;
 • Door de geestelijke afhankelijkheid kun je je eigen ontwikkeling in de weg gaan zitten;
 • Cannabis kan allergieën veroorzaken;
 • Het roken van wiet en hasj is slecht voor je longen, hart- en bloedvaten – zeker wanneer je je joints met tabak draait;
 • Wanneer je meer dan twee gram per week rookt, ben je een groot gedeelte van de week niet helder of actief, zonder dat je dat zelf doorhebt;
 • Je hebt een verhoogd risico op psychische stoornissen, zoals schizofrenie en psychoses.

Sociale gevolgen van cannabis

Naast gezondheidseffecten kan een cannabisverslaving ook sociale gevolgen kan hebben die op de langere termijn nadelig kunnen uitpakken. Door een verslaving wordt het vaak steeds moeilijker om te kunnen functioneren in de maatschappij. Zo wordt bij frequente gebruiker van cannabis (of personen die al sinds jonge leeftijd blowen) het ‘amotivationeel syndroom’ vaak waargenomen. Dit is een verzamelnaam voor onder andere de afname in drijfveren, ambitie, communicerend vermogen, en vermogen om complexe plannen uit te voeren.

 • Cannabis kan leiden tot een sociaal isolement doordat je steeds minder zin hebt om dingen te ondernemen en minder energie of behoefte hebt om andere mensen te zien en te spreken;
 • Het gebruik van cannabis kan ervoor zorgen dat je je familie of vrienden steeds minder ziet. Waarschijnlijk krijg je een nieuwe vriendengroep met dezelfde type levensstijl, waardoor je verslaving onderhouden wordt;
 • Als je nog bij je ouders woont, kunnen er problemen ontstaan in de relatie met hen. Ze zullen waarschijnlijk merken dat het niet goed met je gaat, en zich wellicht zorgen gaan maken;
 • Mogelijk heb je last van vergeetachtigheid of concentratieproblemen of gewoon minder interesse in zaken, waardoor het gebruik negatieve gevolgen kan hebben op je studieprestaties of op je werk.

Esmeralda, 24 jaar

Voor ik bij Changes in behandeling ging kon ik niet met emoties om gaan, mijn relaties liepen keer op keer stuk, ik was 5 keer verhuist en mijn familie was ten einde raad. Blowen was mijn beste vriend ik kon geen dag zonder. Zonder de hulp van Changes GGZ weet ik niet waar ik nu had gestaan. Ik ben het hele team waanzinnig dankbaar voor de inzichten, handvatten en de nieuwe koers die ik hierdoor in heb kunnen slaan. 


Hulp bij een cannabisverslaving

Changes GGZ

Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een cannabisverslaving.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor de cannabisverslaving nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda of Weert. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of naar onze afkickkliniek in Weert gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder verslaving.

Veelgestelde vragen

Een cannabisverslaving kan veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot cannabisverslaving.

Een behandeling door Changes GGZ behoort tot wat de tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg wordt genoemd. Dit valt binnen het basispakket. Alleen je eigen risico zal, als je dat nog niet gebruikt hebt, door jou voldaan moeten worden. Je zorgverzekeraar zal je vooraf informeren over de hoogte van een eventuele bijdrage.

Let op: Wanneer er wordt gekozen voor een klinische behandeling in Zuid-Afrika, komen de kosten van de vlucht voor jouw rekening.

Het kan lastig zijn om een cannabisverslaving te herkennen. Bij de diagnose wordt gekeken naar zowel lichamelijke als psychische symptomen. Hierbij kun je denken aan:

 • Afhankelijkheid. Je bent ervan overtuigd dat je zonder cannabis minder goed functioneert;
 • Obsessief bezig zijn met wanneer je weer kunt gebruiken;
 • Wanneer het tot problemen leidt, reageert je omgeving vaak afkeurend op je blowgedrag. Dit kan ertoe leiden dat je probeert je verslaving verborgen te houden, waardoor je vast komt te zitten in een web van leugens;

De mensen die bekend zijn met de signalen van cannabisgebruik, kunnen het vaak wel degelijk zien als je gebruikt hebt. De meest voorkomende signalen zijn:

 • Rode, bloeddoorlopen ogen;
 • Lachkicks;
 • Verwarring;
 • Van de hak op de tak springen, geen (logisch) gesprek kunnen voeren;
 • ‘Munchies’ en vreetbuien;
 • Gebrek aan energie en/of motivatie;
 • Paranoia of paniekgevoelens;
 • Een slechte coördinatie;
 • Een vertraagd reactievermogen;

Anders dan de meeste drugs heeft cannabis een zeer doordringende geur die vaak blijft hangen in kleding, beddengoed, meubilair en haar. Het is voor anderen vaak ook te ruiken als je cannabis hebt gebruikt.

Het kan voorkomen dat we toch afzien van een behandeling. Dit gebeurt wanneer er sprake is van zogeheten contra-indicaties:

 • Je bent jonger dan 18 jaar;
 • Er is sprake psychiatrische problematiek die op de voorgrond staat, zoals schizofrenie, actuele suïcidaliteit of psychoses;
 • Er is sprake een verstandelijke beperking;
 • Er is sprake van dreigend of daadwerkelijk gewelddadig gedrag als gevolg van een verstoorde agressieregulatie;
 • Je bent zelf niet gemotiveerd om iets aan je verslaving te doen.

Ja, dat kan. Ongeveer 1 op de 10 cannabisgebruikers raakt verslaafd.

Cannabis staat niet bekend als een drug waarbij sprake is van lichamelijke afhankelijkheid. Toch kun je mogelijk lichamelijke ontwenningsverschijnselen ervaren. Hierbij kun je denken aan rusteloosheid, slapeloosheid, een gebrek aan eetlust en prikkelbaarheid. Deze klachten verdwijnen geleidelijk.

Cannabisverslaving is vooral een geestelijke afhankelijkheid. Dat betekent dat je een dringend verlangen naar de drug voelt en je je eigenlijk niet goed voelt als je niet gebruikt.

Voor zover bekend heeft nog nooit iemand een fatale overdosis cannabis genomen. Dat betekent echter niet dat cannabis ongevaarlijk is. Je kunt namelijk wel een slechte reactie krijgen als je te veel cannabis gebruikt. Dit kan zich uiten in extreme verwarring, angst, paranoia en paniek. Je kunt een hoge bloeddruk ervaren, evenals hartkloppingen, waandenkbeelden en hallucinaties. Ook kun je erg misselijk worden en overgeven. Een fatale overdosis is dus onwaarschijnlijk, echter leiden de reacties op overmatig cannabisgebruik soms wel indirect tot onbedoelde verwondingen met fatale afloop, zoals verkeersongelukken of vallen.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven