Cannabisverslaving symptomen

Hoe herken je een cannabisverslaving?

Het herkennen van een cannabisverslaving

Het gebruik van cannabis heeft invloed op je lichaam. Het creëert vaak een ontspannen en vrolijk gevoel. Je begint met een hijs, wat zich kan doorontwikkelen tot het roken van meerdere joints per dag. En voor je het weet kun je niet meer zonder. Het is lastig om na te gaan of je een verslaving hebt, maar in de meeste gevallen zit er een stijgende lijn (vaak een geleidelijke toename) in je gebruik. Je gebruikt bijvoorbeeld meer dan je 1 jaar geleden deed. Je bent steeds vaker met gebruik bezig, en je gebruik gaat zelfs ten koste van andere dingen. Ook is er een bepaalde afhankelijkheid ontstaan (lichamelijke en geestelijk). Als je vóór de leeftijd van 16 jaar start met het gebruik van cannabis, dan loop je meer risico om afhankelijk te raken.

Wanneer je afhankelijk bent van cannabis, dan wordt vrijwel je hele leven door het gebruik van cannabis beheerst. We spreken dan van een cannabisverslaving. Het is belangrijk om de symptomen van een cannabisverslaving te herkennen.

ervaringen-changes-ggz

Ik wil een medewerker spreken

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Wij staan je graag te woord om jou te helpen via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Psychische symptomen

 • Je bent afhankelijk. Je denkt dat je zonder cannabis minder functioneert;
 • Je blowt om je stemming te veranderen;
 • Je bent obsessief bezig met wanneer je weer kunt gebruiken;
 • Het lukt je niet om zelfstandig te stoppen, terwijl je je dat wel hebt voorgenomen;
 • Je blowt meer dan je wilt, en vaak meerdere malen per week. Je hebt er last van;
 • Je hebt weinig motivatie om iets anders te ondernemen en weinig interesse in de omgeving;
 • Je hebt problemen met concentreren;
 • Je hebt problemen met je geheugen;
 • Je kunt niet slapen zonder te blowen.

Lichamelijke symptomen

Lichamelijke symptomen die passen bij een verslaving aan wiet, hasj of marihuana zijn:

 • Slapeloosheid. Je hebt het idee dat je zonder blowen niet kunt slapen;
 • Je voelt je ziek, zwak, angstig of gespannen als je niet gebruikt;
 • Je lichaam heeft steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Sociale symptomen cannabisverslaving

 • Je hebt ruzie met anderen over je gebruik. Je omgeving vindt dat je teveel blowt;
 • Je kunt vastzitten in een web van leugens, omdat je je verslaving verborgen wil houden;
 • Je komt afspraken niet na;
 • Je toont weinig interesse en verwaarloost jezelf en je omgeving;
 • Je belooft te stoppen, of hebt al pogingen ondernomen;
 • Ondanks dat je in de problemen komt blijf je doorgaan met blowen.

Esmeralda, 24 jaar

Voor ik bij Changes in behandeling ging kon ik niet met emoties om gaan, mijn relaties liepen keer op keer stuk, ik was 5 keer verhuist en mijn familie was ten einde raad. Blowen was mijn beste vriend ik kon geen dag zonder. Zonder de hulp van Changes GGZ weet ik niet waar ik nu had gestaan. Ik ben het hele team waanzinnig dankbaar voor de inzichten, handvatten en de nieuwe koers die ik hierdoor in heb kunnen slaan. 


Hulp bij een cannabisverslaving

Changes GGZ

Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een cannabisverslaving.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor de cannabisverslaving nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda of Weert. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of naar onze afkickkliniek in Weert gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder verslaving.

Veelgestelde vragen

Een cannabisverslaving kan veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot cannabisverslaving.

Een behandeling door Changes GGZ behoort tot wat de tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg wordt genoemd. Dit valt binnen het basispakket. Alleen je eigen risico zal, als je dat nog niet gebruikt hebt, door jou voldaan moeten worden. Je zorgverzekeraar zal je vooraf informeren over de hoogte van een eventuele bijdrage.

Let op: Wanneer er wordt gekozen voor een klinische behandeling in Zuid-Afrika, komen de kosten van de vlucht voor jouw rekening.

Het kan lastig zijn om een cannabisverslaving te herkennen. Bij de diagnose wordt gekeken naar zowel lichamelijke als psychische symptomen. Hierbij kun je denken aan:

 • Afhankelijkheid. Je bent ervan overtuigd dat je zonder cannabis minder goed functioneert;
 • Obsessief bezig zijn met wanneer je weer kunt gebruiken;
 • Wanneer het tot problemen leidt, reageert je omgeving vaak afkeurend op je blowgedrag. Dit kan ertoe leiden dat je probeert je verslaving verborgen te houden, waardoor je vast komt te zitten in een web van leugens;

De mensen die bekend zijn met de signalen van cannabisgebruik, kunnen het vaak wel degelijk zien als je gebruikt hebt. De meest voorkomende signalen zijn:

 • Rode, bloeddoorlopen ogen;
 • Lachkicks;
 • Verwarring;
 • Van de hak op de tak springen, geen (logisch) gesprek kunnen voeren;
 • ‘Munchies’ en vreetbuien;
 • Gebrek aan energie en/of motivatie;
 • Paranoia of paniekgevoelens;
 • Een slechte coördinatie;
 • Een vertraagd reactievermogen;

Anders dan de meeste drugs heeft cannabis een zeer doordringende geur die vaak blijft hangen in kleding, beddengoed, meubilair en haar. Het is voor anderen vaak ook te ruiken als je cannabis hebt gebruikt.

Het kan voorkomen dat we toch afzien van een behandeling. Dit gebeurt wanneer er sprake is van zogeheten contra-indicaties:

 • Je bent jonger dan 18 jaar;
 • Er is sprake psychiatrische problematiek die op de voorgrond staat, zoals schizofrenie, actuele suïcidaliteit of psychoses;
 • Er is sprake een verstandelijke beperking;
 • Er is sprake van dreigend of daadwerkelijk gewelddadig gedrag als gevolg van een verstoorde agressieregulatie;
 • Je bent zelf niet gemotiveerd om iets aan je verslaving te doen.

Ja, dat kan. Ongeveer 1 op de 10 cannabisgebruikers raakt verslaafd.

Cannabis staat niet bekend als een drug waarbij sprake is van lichamelijke afhankelijkheid. Toch kun je mogelijk lichamelijke ontwenningsverschijnselen ervaren. Hierbij kun je denken aan rusteloosheid, slapeloosheid, een gebrek aan eetlust en prikkelbaarheid. Deze klachten verdwijnen geleidelijk.

Cannabisverslaving is vooral een geestelijke afhankelijkheid. Dat betekent dat je een dringend verlangen naar de drug voelt en je je eigenlijk niet goed voelt als je niet gebruikt.

Voor zover bekend heeft nog nooit iemand een fatale overdosis cannabis genomen. Dat betekent echter niet dat cannabis ongevaarlijk is. Je kunt namelijk wel een slechte reactie krijgen als je te veel cannabis gebruikt. Dit kan zich uiten in extreme verwarring, angst, paranoia en paniek. Je kunt een hoge bloeddruk ervaren, evenals hartkloppingen, waandenkbeelden en hallucinaties. Ook kun je erg misselijk worden en overgeven. Een fatale overdosis is dus onwaarschijnlijk, echter leiden de reacties op overmatig cannabisgebruik soms wel indirect tot onbedoelde verwondingen met fatale afloop, zoals verkeersongelukken of vallen.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven