Gokverslaving behandeling

Welke behandelingen bieden wij aan bij een gokverslaving?

Behandelen van een gokverslaving

Een gokverslaving kan zeer ingrijpende gevolgen hebben op alle aspecten van je leven. Compulsief gokken is 100% psychologisch. Stoppen is daarom relatief gemakkelijk.

Dat stoppen volhouden, dat is waar veel mensen moeite mee hebben. Maar met de juiste behandeling kan een gokverslaving beheersbaar worden. Tijdens een behandeling bij Changes GGZ werken we samen om jou van je gokverslaving af te helpen – en te zorgen dat je niet terugvalt in oude gewoontes.

ervaringen-changes-ggz

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Hoe ziet de behandeling van een gokverslaving eruit?

Aan elke behandeling bij Changes GGZ gaat een intakeproces vooraf. Tijdens het kennismakingsgesprek kun jij in een veilige omgeving je verhaal doen. Op basis daarvan stellen we een behandelingsplan op, waarbij we rekening houden met jouw individuele situatie en je behoeften. Afhankelijk van de ernst en aard van je gokverslaving maken we een keuze tussen een ambulante dagbehandeling of een kliniek opname.

Wat kan ik verwachten van de therapiesessies?

Zoals je hierboven al kon lezen is de behandeling er niet alleen op gericht om jou van je gokverslaving af te helpen, maar ook om te voorkomen dat je een terugval krijgt. Duurzaam herstel noemen we dat. Om dit te realiseren maken we gebruik van diverse vormen van therapie, waarvan de effectiviteit in wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond. Hierbij kun je denken aan cognitieve gedragstherapie en systeemtherapie. Dit gebeurt allemaal onder begeleiding van deskundige professionals. Zij brengen je technieken bij om de controle over je gedachten en gevoelens weer terug te vinden, zodat je op een gezondere manier met impulsieve gevoelens en stressvolle situaties om kunt gaan. Een aantal van onze specialisten zijn ook ervaringsdeskundige en weten als geen ander wat jij meemaakt. Ook zij zullen er alles aan doen om jou te helpen bij het overwinnen van je gokverslaving.

Veelgestelde vragen

Gokgerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot gokverslaving.

Nee. Een gokverslaving is een emotioneel probleem met financiële consequenties. Zelfs als je alle schulden van een gokverslaafde zou kwijtschelden, dan heeft diegene nog altijd een gokprobleem.
Heb je jezelf ingelezen in de symptomen van een gokverslaving en de conclusie getrokken dat je een gokprobleem hebt? Dan nog kan het zijn dat je twijfelt of een behandeling wel echt noodzakelijk is. Sommige mensen lukt het om zelfstandig te stoppen, zeker als zij daarbij steun krijgen van hun omgeving. In de praktijk blijkt echter dat zelfs degenen die voldoende zelfbeheersing hebben om zelfstandig te stoppen met gokken, eerder geneigd zijn om terug te vallen wanneer zij met tegenslag te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een sterfgeval binnen de familie, het verlies van werk of het stuklopen van een relatie. Met het oog op een blijvend herstel is het daarom zeker aan te raden om professionele hulp te zoeken.
De oorzaak van een gokprobleem ligt bij het onvermogen om het gokgedrag onder controle te houden. Dat betekent dat elke vorm van gokken problematisch kan worden. Eigenlijk net zoals iemand met een alcoholprobleem dronken kan worden van elk alcoholisch drankje. Het is wel zo dat sommige gokspellen bepaalde eigenschappen hebben die hogere risicofactoren hebben. Denk bijvoorbeeld aan een hoge snelheid van het spel.
Iedereen die gokt kan een gokprobleem ontwikkelen. Dat risico is groter wanneer je je niet (volledig) bewust bent van de risico’s, of onverantwoord gokt.
De gevolgen van een gokprobleem kunnen je hele leven ruïneren. Dus in plaats van je gokprobleem te laten voortsudderen, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Neem gerust contact op met Changes GGZ voor meer informatie over een behandeling. We nodigen je graag uit voor een vrijblijvend gesprek om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.
Verslavingen ontwikkelen zich meestal niet van de ene op de andere dag. Elke verslaving, en dus ook een gokverslaving, gaat gepaard met compulsief gedrag dat ontstaat door geleidelijke veranderingen in je hersenen. Wanneer je compulsief gedrag vertoond, betekent dit dat je een sterke drang hebt om bepaalde handelingen uit te voeren (in jouw geval gokken). Wanneer je die handelingen uitvoert, voelt het alsof je angstige, gejaagde of ongemakkelijke gevoelens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Als gokken voor jou een compulsieve gewoonte is geworden om negatieve gevoelens te verlichten, dan heb je een gokverslaving ontwikkeld. Je bent dus in feite geestelijk verslaafd geraakt aan de stofjes die in je hersenen vrijkomen wanneer je gokt. Je gokverslaving doorbreken houdt meer in dan slechts stoppen met gokken.Door middel van therapie kan je hier mee om leren gaan.
Wanneer gokken een probleem wordt, hangt niet af van de hoeveelheid geld die je wint of verliest. We spreken van een gokprobleem wanneer je gokgedrag een negatieve impact heeft op een of meer aspecten van je leven, zoals je financiële situatie, je relaties, je studie of je werk.
Hoewel je geen middel consumeert, ervaart iemand met een gokprobleem min of meer hetzelfde effect van gokken als dat een drugsverslaafde ervaart met drugs en een alcoholverslaafde met alcohol. Gokken beïnvloedt je hersenen op zo’n manier dat je je gokgedrag blijft herhalen om datzelfde effect te voelen. Net zoals andere verslaafden een tolerantie kunnen ontwikkelen voor drugs of alcohol, kun je met een gokprobleem op een gegeven moment merken dat je vaker en langer moet gokken om je ‘fix’ te krijgen. Je gaat steeds heviger verlangen naar gokken, en je bent steeds minder goed in staat om je tegen die drang te verzetten.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven