Gokverslaving symptomen

Wat zijn de symptomen bij overmatig gokken?

Symptomen van een gokverslaving

Een gokverslaving is geen financieel probleem, maar een emotioneel probleem met financiële gevolgen. De opwinding van gokken is gelinkt aan risico’s nemen, dat een soort natuurlijke high opwekt.

Het effect heeft veel overeenkomsten met die van stimulerende drugs. Voor iemand met een drugsprobleem draait alles om zijn of haar verslaving; voor een gokverslaafde draait alles om gokken.

ervaringen-changes-ggz

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

In tegenstelling tot bij een drugsverslaving of alcoholverslaving, zijn er bij een gokverslaving vaak geen zichtbare symptomen aan te wijzen. Het kan dan ook heel lastig zijn om gedragspatronen van compulsief gokken te identificeren. Een gokverslaving wordt daarom ook wel als een verborgen aandoening beschouwt. Veel mensen met een gokverslaving zullen hun probleem ontkennen of de ernst van hun probleem bagatelliseren. Er zijn echter wel subtiele symptomen die kunnen wijzen op een gokverslaving. Deze kunnen zich als volgt uiten:

 • Je kunt niet stoppen met gokken. Zoals een ervaren pokerspeler weet wanneer hij moet folden, zal iemand die af en toe voor de lol een gokje waagt weten wanneer het tijd is om te stoppen. Als je compulsief gokt, dan worstel je met zowel de tijd als het geld dat je spendeert. Uiteindelijk kan het gokken je hele leven domineren. Je probeert te stoppen, maar het lukt je niet.
 • Je gokt met geld dat je niet kunt missen. Als je op een verantwoorde manier een gokje waagt, dan doe je dat met geld dat je ‘over’ hebt en dus kunt missen. Ben je gokverslaafd, dan zet je geld in dat eigenlijk bedoeld is voor het betalen van je rekeningen, de studie van je kinderen, of als appeltje voor de dorst. Soms kan het zover gaan dat je niet alleen al je eigen geld vergokt, maar ook geleend geld.
 • Je gokt niet alleen meer voor vermaak. Als je gokverslaafd bent dan probeer je het gokken te gebruiken als een manier om ergens aan te ontsnappen. Denk bijvoorbeeld aan angsten en problemen.
 • Ondanks het feit dat je met jezelf hebt afgesproken om niet meer dan een specifiek bedrag aan gokken uit te geven, lukt het je niet om je aan je limiet te houden. Hierdoor kom je met een gokverslaving snel in financiële problemen.
 • Je zet steeds meer geld in. Net zoals bij veel andere verslavingen het geval is, kan pathologisch gokken heel onschuldig beginnen. Maar als je een gokprobleem ontwikkelt zal je steeds meer moeite hebben om grenzen te stellen voor jezelf. Je voelt de drang om steeds hoger en hoger in te zetten.
 • Je gaat extreem ver om aan geld te komen om te gokken. Als je een gokprobleem hebt dan zal je niet stoppen met gokken op het moment dat je bankrekening leeg is. Het kan zijn dat je geld van anderen gaat lenen. Maar sommige gokverslaafden gaan over tot diefstal, fraude of andere misdaden om hun verslaving te voeden.
 • Omdat je zo opgaat in het gokken, verwaarloos je je school en/of werk.
 • Omdat gokken op de eerste plaats komt, zie je je partner, vrienden en familie steeds minder. Je begint je relaties steeds meer te verwaarlozen.
 • Langzaam kom je in een sociaal isolement terecht. Dit kan gevoelens van eenzaamheid, depressiviteit en onmacht veroorzaken, waar je dan weer aan probeert te ontsnappen door meer te gaan gokken.
 • Je hebt obsessieve gedachten over waar en wanneer je weer kunt gokken. Je komt vast te zitten in een web van leugens omdat je je gokverslaving voor je omgeving verborgen wil houden.
 • Ook al zijn de nadelen van het gokken groter dan de voordelen, het lukt je niet om (zelfstandig) te stoppen.

Veelgestelde vragen

Gokgerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot gokverslaving.

Nee. Een gokverslaving is een emotioneel probleem met financiële consequenties. Zelfs als je alle schulden van een gokverslaafde zou kwijtschelden, dan heeft diegene nog altijd een gokprobleem.
Heb je jezelf ingelezen in de symptomen van een gokverslaving en de conclusie getrokken dat je een gokprobleem hebt? Dan nog kan het zijn dat je twijfelt of een behandeling wel echt noodzakelijk is. Sommige mensen lukt het om zelfstandig te stoppen, zeker als zij daarbij steun krijgen van hun omgeving. In de praktijk blijkt echter dat zelfs degenen die voldoende zelfbeheersing hebben om zelfstandig te stoppen met gokken, eerder geneigd zijn om terug te vallen wanneer zij met tegenslag te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een sterfgeval binnen de familie, het verlies van werk of het stuklopen van een relatie. Met het oog op een blijvend herstel is het daarom zeker aan te raden om professionele hulp te zoeken.
De oorzaak van een gokprobleem ligt bij het onvermogen om het gokgedrag onder controle te houden. Dat betekent dat elke vorm van gokken problematisch kan worden. Eigenlijk net zoals iemand met een alcoholprobleem dronken kan worden van elk alcoholisch drankje. Het is wel zo dat sommige gokspellen bepaalde eigenschappen hebben die hogere risicofactoren hebben. Denk bijvoorbeeld aan een hoge snelheid van het spel.
Iedereen die gokt kan een gokprobleem ontwikkelen. Dat risico is groter wanneer je je niet (volledig) bewust bent van de risico’s, of onverantwoord gokt.
De gevolgen van een gokprobleem kunnen je hele leven ruïneren. Dus in plaats van je gokprobleem te laten voortsudderen, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Neem gerust contact op met Changes GGZ voor meer informatie over een behandeling. We nodigen je graag uit voor een vrijblijvend gesprek om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.
Verslavingen ontwikkelen zich meestal niet van de ene op de andere dag. Elke verslaving, en dus ook een gokverslaving, gaat gepaard met compulsief gedrag dat ontstaat door geleidelijke veranderingen in je hersenen. Wanneer je compulsief gedrag vertoond, betekent dit dat je een sterke drang hebt om bepaalde handelingen uit te voeren (in jouw geval gokken). Wanneer je die handelingen uitvoert, voelt het alsof je angstige, gejaagde of ongemakkelijke gevoelens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Als gokken voor jou een compulsieve gewoonte is geworden om negatieve gevoelens te verlichten, dan heb je een gokverslaving ontwikkeld. Je bent dus in feite geestelijk verslaafd geraakt aan de stofjes die in je hersenen vrijkomen wanneer je gokt. Je gokverslaving doorbreken houdt meer in dan slechts stoppen met gokken.Door middel van therapie kan je hier mee om leren gaan.
Wanneer gokken een probleem wordt, hangt niet af van de hoeveelheid geld die je wint of verliest. We spreken van een gokprobleem wanneer je gokgedrag een negatieve impact heeft op een of meer aspecten van je leven, zoals je financiële situatie, je relaties, je studie of je werk.
Hoewel je geen middel consumeert, ervaart iemand met een gokprobleem min of meer hetzelfde effect van gokken als dat een drugsverslaafde ervaart met drugs en een alcoholverslaafde met alcohol. Gokken beïnvloedt je hersenen op zo’n manier dat je je gokgedrag blijft herhalen om datzelfde effect te voelen. Net zoals andere verslaafden een tolerantie kunnen ontwikkelen voor drugs of alcohol, kun je met een gokprobleem op een gegeven moment merken dat je vaker en langer moet gokken om je ‘fix’ te krijgen. Je gaat steeds heviger verlangen naar gokken, en je bent steeds minder goed in staat om je tegen die drang te verzetten.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven