Ronald, 32 jaar

Ronald, 32 jaar

Het verhaal van Ronald

Ooit met 1 onschuldig drankje begonnen, tot ik niet meer terug kon en mijn leven in een nachtmerrie veranderde.

Mezelf totaal helemaal kwijtgeraakt, mijn leven bestond alleen nog maar uit gebruiken en zakte steeds dieper weg. Overal kwamen er scheuren in mijn bestaan en raakte langzamerhand alles kwijt, zo ook mezelf. Wie ik was, een ooit zo vrolijke en behulpzame jongeman, maar uiteindelijk  afhankelijk van alcohol, medicijnen en gokte erop los.

Het was een gevecht maar uiteindelijk ben ik gaan inzien dat ik verslaafd ben

Mijn eerste drankje op 11 jarige leeftijd herinner ik me nog als de dag van gisteren, het gaf me een fijn gevoel en het verdoofde. Toen was het maar 1 drankje, maar vanaf mijn 16de begon ik meer en meer te drinken om maar het verleden achter me te laten en niets meer hoeven te voelen.

Ik heb een prima jeugd gehad in een fijn gezin. Echter zijn er periodes geweest waarin ik werkelijk onhandelbaar was, waarop ik door mijn vader regelmatig ben geslagen. Ik werd gepest in de laatste jaren van de basisschool, omdat ik anders was. Ik was ook anders omdat ik er op een gegeven moment achter kwam dat ik homoseksueel ben. Wat ik jaren lang niet heb uitgesproken uit angst voor de reacties.

Het verliezen van mijn mijn lieve dierbare oma, waar ik een enorme band mee had. Hier ligt het begin van de ontwikkeling van mijn verslaving. Uiteraard zijn er meerdere gebeurtenissen voorgevallen, maar het heeft zich langzaam maar zeker ontwikkeld en dan is er geen weg meer terug, ik had alcohol nodig om te kunnen functioneren.

Na een avondje stappen ben ik van de trap gevallen en niet veel later in het ziekenhuis beland, na een lang traject moest ik een operatie ondergaan. Tijdens die operatie ben ik verbrand en zal ik de rest van mijn leven getekend zijn en zal ik altijd pijn hebben. Dit allemaal door geen maat te kunnen houden want na 1 drankje was er geen weg meer terug. Langzaam aan veranderde ik in een monster. Ik begon fysiek geweld te uiten naar mijn partner en kreeg steeds vaker ruzie. Ik manipuleerde alles en iedereen om maar in ieder geval te kunnen drinken.

Ondertussen was mijn wereldje zo klein geworden dat ik nog maar 1 vriendin had, mijn familie en mijn partner. Ik begon me te verslapen ik was op. Op 3 februari 2020 was het wederom helemaal thuis geëscaleerd en de dag erna gebeurde er iets wat mijn leven tot nu toe enorm heeft veranderd. Het laatste stukje wat er nog van mijn echte ik over was is opgestaan en kwam in opstand. Zo kon het niet langer en ben samen met mijn vader in gesprek gegaan om te kijken hoe nu verder.

Uiteindelijk is het proces heel snel gegaan. Op 3 maart 2020 had ik een intake bij Changes en op 8 maart 2020 zat ik in het vliegtuig naar de kliniek in Zuid-Afrika. Ik was dan al wel een maand clean, maar had nog steeds enorme zucht. Ik heb me erbij neergelegd dat ik het niet alleen kon. Na een lange vlucht kon ik eindelijk naar bed. En toen begon het avontuur op the Grange.

Het was een gevecht maar uiteindelijk ben ik gaan inzien dat ik verslaafd ben en langzaamaan begon ik te begrijpen hoe het werkt en begon ik stapje voor stapje mezelf weer terug te vinden. Het is hard werken geweest en het zijn hele zware lange dagen geweest, maar ben zo blij en ondertussen zo trots op mezelf dat ik deze stap heb gezet.
Dankzij het hele team van Changes heb ik mijn leven weer terug gekregen en kan ik zijn wie ik wil zijn. Ik zat in de kliniek toen de corona pandemie kwam. Dat waren wel even enorm spannende tijden, waarop we met de hele kliniek zijn verplaatst terug naar Nederland.

Ik ben zo dankbaar dat de behandeling is doorgezet in Nederland en dat er zelfs een deel van de staf vanuit Zuid-Afrika is mee gevlogen voor mijn herstel. Die mensen hebben hun eigen leven geparkeerd omdat ze staan voor de cliënten en daar ben ik ze tot op de dag van vandaag zo dankbaar voor.
Natuurlijk was het spannend maar we hebben het als een groep gedaan en dat is toch wel iets wat ik heb geleerd dat verbinding zo belangrijk is. Eerlijk zijn naar jezelf en de stap durven zetten om je leven om te gooien. Als ik een moeilijk moment had kon ik altijd bij iemand terecht,  zo heb ik enorm veel aan de ervaringsdeskundigen gehad, ik had vaak maar een paar woorden nodig en ze begrepen me direct.

Het delen van hun verhalen en elkaar kunnen begrijpen is zo waardevol geweest voor mijn hertel. De kundigheid van de therapeuten, die je laten inzien hoe verslaving werkt. De 1 op 1 gesprekken met mijn vaste counselor Stephanie soms ook heel confronterend.  Maar zo nu en dan was er ook ruimte om even te ontspannen, een wandeling langs het strand, een sportlessen of yoga. Het was een mooi avontuur. Ik ben op dit moment 15 maanden clean, mede dankzij Changes. Ik ga naar meetings en zeg elke dag tegen mezelf vandaag drinken we niet!

Mijn leven weer teruggekregen

Zuid-Afrika

Intensieve behandeling voor verslaving. Verslavingskliniek in Kaapstad met de focus op de onderliggende problematiek van jouw verslaving.

De locatie

Ben jij op zoek naar een afkickkliniek in Zuid-Afrika? Changes GGZ biedt professionele hulp bij verslaving en helpt jou weer grip te krijgen op het leven.

Een van onze behandeltrajecten kun jij in onze verslavingskliniek in Kaapstad volgen. In deze behandeling ligt de focus op de onderliggende problematiek van jouw verslaving. Doordat je flink wat afstand van je eigen omgeving neemt, kun je hier in een rustgevende en direct aan zee grenzende wijk in alle focus werken aan je herstel.

Lees andere ervaringen

Verslaving

Ria, 66 jaar

“De behandelaars waren stuk voor stuk betrokken, bekwaam en vooral zeer geduldig.”

Lees het verhaal van Ria
Verslaving

Lisette, 42 jaar

“Mijn leven was letterlijk en figuurlijk één grote bende. Ik had alles en iedereen teleurgesteld, voorgelogen, gemanipuleerd en ontzettend veel verdriet gedaan, waaronder mezelf.”

Lees het verhaal van Lisette
Verslaving

Corina, 40 jaar

“Ik dacht eigenlijk dat het geen echte verslaving was, maar kwam er al gauw achter dat ik wel degelijk verslaafd was.”

Lees het verhaal van Corina

Gerelateerde artikelen

Afstudeeronderzoek, Veerle (Weert)

De relatie tussen verslaving en Hikikomori symptomen De enthousiaste Veerle van de Pasch werkt als psycholoog bij onze locatie voor verslavingsbehandelingen in …

Afstudeeronderzoek, Veerle (Weert) Lees artikel

Wanneer ben je verslaafd?

Waar gaat gezellig een biertje drinken met vrienden, gamen om te ontspannen of een pilletje nemen op een festival over in een verslaving? …

Wanneer ben je verslaafd? Lees artikel

Blog Achtergrond Verslaving variant 2

Help, ik heb een gokprobleem! Welke hulp is er?

Tuurlijk, af en toe een gokje wagen kan geen kwaad. Maar is gokken voor jou meer dan alleen een manier om te …

Help, ik heb een gokprobleem! Welke hulp is er? Lees artikel

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving, eetstoornis of trauma. Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie en behandelopties door te nemen. Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven