Anorexia
Professionele begeleiding om anorexia te overwinnen
Anorexia
Anorexia is een eetstoornis waarbij je dagelijks obsessief bezig bent met eten en gewicht. Vaak verschuilt er een onderliggend probleem onder anorexia die de eetstoornis veroorzaakt en in stand houdt.
Met de juiste deskundige begeleiding kan je anorexia overwinnen. Wat is anorexia precies? En hoe kan je het behandelen? Lees hier alles over anorexia nervosa.
Ik wil een medewerker spreken
Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.
Ik wil teruggebeld worden
Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.
Wat is anorexia nervosa?
De letterlijke definitie van anorexia nervosa is ‘een gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak’.
Bij Changes GGZ zijn we het echter niet helemaal eens met deze definitie. Bij anorexia heb je namelijk wel eetlust, maar wil je deze onderdrukken. Je hebt een obsessie voor alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Als je aan deze eetstoornis lijdt, dan eet je extreem weinig. Daardoor val je steeds meer af, wat vaak leidt tot ondergewicht en ernstige ondervoeding.
Mensen met anorexia denken vaak negatief over zichzelf en hebben weinig zelfvertrouwen. Zelfs al val je heel veel af, je blijft denken dat je te dik bent. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt anorexia nervosa bij zowel mannen als vrouwen voor. Wanneer anorexia niet tijdig behandeld wordt, heeft dit zeer ernstige lichamelijke en psychische gevolgen.
De onderzoekers van Nature Genetics ontdekten dat mensen met anorexia mutaties in hun DNA hebben die voor verandering in de spijsvertering zorgen, vooral met betrekking tot hun bloedsuikerniveau en lichaamsvet. Met dit onderzoek worden de eerste conclusies gesteld dat anorexia ook een lichamelijke grondslag heeft. Als de ziekte eenmaal de kop op heeft gestoken zijn het vaak mentale aspecten die de ziekte in stand houden en herstel belemmeren.
Wat is de achtergrond van anorexia?
Anorexia nervosa werd voor het eerst vastgesteld bij de in 1542 geboren Koningin Mary van Schotland. Ondanks het feit dat anorexia al heel lang voorkomt en er veel onderzoek naar is gedaan, is er geen eenduidige oorzaak aanwijsbaar. Waarom ontwikkelt iemand deze eetstoornis?
Net als bij boulimia, BED en andere gespecificeerde voedings- of eetstoornissen zijn verschillende factoren van invloed op mensen met anorexia. Hierbij kun je denken aan:
- Erfelijkheid;
- Opvoeding;
- Levensloop;
- Cultuur;
- (Social) media.
In de meeste gevallen komt anorexia tot uiting wanneer er een ingrijpende gebeurtenis in je leven heeft plaatsgevonden. Vaak wordt er gezocht naar één verklaring voor anorexia, maar die is er simpelweg niet. Wel zijn deskundigen het er over eens dat de belangrijkste factoren biologische, psychische en omgevingsfactoren zijn.
Verschil anorexia en boulimia
Anorexia nervosa en boulimia zijn twee veelvoorkomende eetstoornissen, die veel gelijkenissen hebben. Maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee eetstoornissen.
Anorexia
Mensen met anorexia proberen op allerlei manieren zo min mogelijk voedsel binnen te krijgen. Niet omdat je geen honger hebt, maar omdat de angst om aan te komen nog groter is.
Boulimia
Het verschil bij boulimia zit er in dat deze persoon ook structureel last heeft van ongecontroleerde eetbuien, die vervolgens op allerlei manieren gecompenseerd moeten worden.
Heb ik anorexia?
In het begin lijken de symptomen van anorexia nervosa nog vrij onschuldig. Je vind je zelf te dik en besluit af te vallen. Dat streven om af te vallen kan echter al snel een obsessie worden. Mensen met anorexia voelen een allesoverheersende angst om aan te komen. Je dieet begint steeds ongezondere vormen aan te nemen; in plaats van gezonde keuzes te maken, probeer je je voedselinname zoveel mogelijk te beperken en te controleren. Bij elke hap die je neemt tel je in paniek de calorieën die je binnenkrijgt, die je vervolgens weer wanhopig probeert te verbranden door meer te sporten en te bewegen.
Bewegingsdrang
Met anorexia nervosa heb je vooral na het eten heb last van bewegingsdrang. Je staat dagelijks op de weegschaal of meet je lichaamsmaten op. Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf als dikker dan je in werkelijkheid bent. Ondanks opmerkingen van mensen uit je omgeving dat je te dun bent en niet meer moet afvallen, ben je niet tevreden. Mensen met anorexia vinden altijd dat ze dunner moeten zijn. Je idealiseert (te) dunne modellen. Mogelijk compenseer je je voedselinname door te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken. Je lichaamsgewicht is inmiddels zo laag dat het niet meer gezond is. Doordat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, heb je nauwelijks weerstand meer en krijg je allerlei fysieke klachten. Ook je mentale gezondheid heeft onder je eetstoornis te leiden.
Waar anorexia dus kan starten met een onschuldige gedachten om af te vallen, kan het bij sommigen leiden tot een obsessie. Een ziekte waar grote gevolgen aan verbonden zijn.
Kan ik anorexia overwinnen?
Ja, je kunt anorexia nervosa overwinnen.
Zodra je weer op een gezond gewicht komt, zal je lichaam zich geleidelijk herstellen. Je haar wordt weer voller, de menstruatie komt na verloop van tijd vaak weer terug. De meeste lichamelijke klachten verdwijnen.
Tijdige professionele behandeling
Alleen na een lange periode van hevig ondergewicht is er een kans op blijvende onvruchtbaarheid bij vrouwen en impotentie bij mannen. Er kunnen chronische darmklachten ontstaan na een lange periode van laxeren. Bovendien is er kans op botontkalking en onherstelbare schade aan het tandglazuur. Een tijdige én professionele behandeling is dus van essentieel belang bij mensen met anorexia. Changes GGZ biedt behandeltrajecten via onze dagbehandeling of in onze anorexia kliniek in Halsteren.
“Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was”
“Blijvend herstel van anorexia is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Met professionele hulp bij anorexia en een individuele aanpak helpen we jou om anorexia te overwinnen. Zet de eerste stap naar echt herstel.”
Hulp bij anorexia
Changes GGZ
Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.
Persoonlijk en huiselijk
Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.
Veelgestelde vragen
Anorexia gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot anorexia.
Wat is anorexia?
Anorexia is een afkorting van anorexia nervosa, dat letterlijk vertaald ‘gebrek aan eetlust’ betekent.
Dat is eigenlijk een onjuiste term voor deze eetstoornis, want iemand met anorexia hoeft niet per se een gebrek aan eetlust te hebben. Anorexia wordt vaak geassocieerd met een intense angst om aan te komen en dik te worden. Je houdt je constant bezig met (niet) eten en beperkt je voedselinname, zelfs als je al heel slank bent. Anorexia wordt gekenmerkt door ongezonde methodes om af te vallen. Hierbij kun je denken aan overmatig bewegen, het nemen van dieetpillen of laxeermiddelen en vasten.
Het controleren van je voedselinname en jezelf uithongeren is vaak (bewust of onbewust) een manier om het gevoel te krijgen dat je meer controle hebt over je leven.
Wat veroorzaakt anorexia?
Er is geen specifieke oorzaak aan te wijzen voor waarom iemand anorexia ontwikkelt. De volgende factoren kunnen van invloed zijn:
- Biologische factoren. Onderzoeken hebben uitgewezen dat eetstoornissen vaak in de familie zitten; genetische kwetsbaarheid kan ook het gevolg zijn van een specifiek persoonlijkheidstype of een algemene vatbaarheid voor psychiatrische stoornissen.
- Ontwikkelingsfactoren. In veel gevallen treedt anorexia op in de tienerjaren; sommige wetenschappers denken dat de oorzaken gerelateerd zijn aan ontwikkelingsproblemen.
- Gezinsgerelateerde factoren. Kinderen die opgroeien in een ontwricht gezin of een onveilige thuissituatie hebben (bijvoorbeeld vanwege misbruik door een gezinslid), lopen een groter risico om een eetstoornis zoals anorexia te ontwikkelen.
- Socioculturele factoren. Adolescenten, en dan met name jonge vrouwen, hebben de neiging om actrices, zangeressen en modellen te idealiseren. Deze celebrities worden door de media neergezet als het toonbeeld van perfectie, waarbij ze middels speciale effecten vaak slanker en mooier worden gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn. Dit zorgt ervoor dat adolescenten gaan streven naar een onrealistisch uiterlijk. Ook kwetsende opmerkingen van leeftijdsgenoten over het uiterlijk of gewicht kunnen een trigger zijn voor anorexia.
Hoe weet ik of ik anorexia heb?
Anorexia nervosa gaat in de meeste gevallen gepaard met de volgende symptomen:
- Een intense angst om aan te komen
- Een verstoord zelfbeeld (je denkt dat je dik bent terwijl je dat in werkelijkheid niet bent)
- Ondergewicht
- Niet in staat zijn om op een gezond gewicht te blijven
- Jezelf uithongeren
- Overmatig bewegen
- Dieetpillen of laxeermiddelen gebruiken
- Je vinger in je keel steken om te braken
- Obsessief calorieën tellen of voedsel wegen
- Liegen over je eetgedrag
Anorexia heeft zeer ernstige gevolgen welke mogelijk tot een fatale afloop kunnen leiden. Als je jezelf herkent in de symptomen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag wat we voor jou kunnen betekenen.
Welke behandelmethodes zijn effectief bij anorexia?
Cognitieve gedragstherapie wordt vaak toegepast om irrationele gedachten over je gewicht en zelfbeeld aan te pakken. Onder begeleiding van een voedingsdeskundige streeft men ernaar om je op een verantwoorde manier weer op een gezond gewicht te krijgen.
Afhankelijk van onder andere hoeveel ondergewicht je hebt en de ernst van de door anorexia veroorzaakte lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen, kan een kliniekopname soms noodzakelijk zijn. Daar worden therapie en nutritionele revalidatie gecombineerd met gedragsmonitoring.
Dit soort programma’s blijken zeer effectief bij patiënten die bij ambulante behandelprogramma’s niet in staat zijn om aan te komen of snel een terugval krijgen.
Kunnen mannen ook anorexia krijgen?
Wat is het verschil tussen anorexia en boulimia?
Waar iemand die worstelt met anorexia zijn of haar voedselinname zoveel mogelijk beperkt (vaak door zichzelf uit te hongeren), probeer je met boulimia het voedsel dat je hebt gegeten tijdens een eetbui weer kwijt te raken door het toepassen van ongezond compensatiegedrag.
Boulimia is vaak lastiger te herkennen dan anorexia, omdat er bij boulimia niet per se sprake hoeft te zijn van ondergewicht. Daarbij zijn mensen met boulimia vaak heel goed in het verbergen van hun compensatiegedrag.
Er zijn overigens ook mensen die symptomen van beide eetstoornissen vertonen; hierbij worden periodes van uithongeren (anorexia) vaak afgewisseld met periodes van eetbuien en braken (boulimia).
Hulp nodig?
Plan een eerste kennismakingsgesprek
Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.
Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).
Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.