Anorexia bij kinderen
Welke impact heeft anorexia op een kind?
Anorexia bij een kind
Anorexia komt net als andere eetstoornissen ook voor bij kinderen. Het aantal kinderen met een eetstoornis blijft zelfs groeien. Vaak heeft het kind te maken met onzekerheid, angst voor afwijzing of om te falen of een traumatische ervaring. Door de focus op iets anders te leggen – in dit geval eten vermijden – gaan kinderen deze sociale en emotionele uitdagingen uit de weg.
Het is van belang te achterhalen wat de achterliggende oorzaak is om anorexia bij kinderen goed te kunnen behandelen en het risico op terugval te verlagen. Hoe herken je anorexia bij kinderen en welke behandeling is er voor anorexia bij kinderen? Lees hier wat je kunt doen.
Ik wil een medewerker spreken
Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.
Ik wil teruggebeld worden
Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.
Heeft mijn kind anorexia?
Als je kind anorexia heeft, zul je dit waarschijnlijk allereerst merken aan de eetlust van je kind. Kinderen met anorexia eten niet goed. Uiteraard kan het bij ieder kind wel eens voorkomen dat hij/zij geen eetlust heeft, maar als zich dit vaker voordoet is het raadzaam om de huisarts in te schakelen. Ook kan het zijn dat je kind achterblijft in lengte en gewicht, want goed en gezond eten zorgt ervoor dat je kind zich lichamelijk goed ontwikkelt. Een eetstoornis bij jonge kinderen wordt vaak snel opgemerkt. Bij een ouder kind kan dit lastiger zijn, omdat het kind de eetstoornis kan verbergen.
Veelvoorkomende symptomen bij een kind met anorexia zijn: snel moe zijn, mager worden, het vaak koud hebben of niet meer ongesteld worden. Of als je kind steeds vaker alleen wilt zijn of graag op andere momenten wilt eten. Kinderen met anorexia gebruiken vaak trucjes of leugens om hun eetstoornis te verbergen. Vermoed je dat je kind anorexia of een andere eetstoornis heeft? Of is hij/zij gediagnosticeerd met anorexia? Schakel professionele hulp in. Maak het allereerst bijvoorbeeld bespreekbaar met de huisarts.
Welke behandeling is er voor kinderen met anorexia?
Anorexia en andere eetstoornissen bij kinderen gaan niet vanzelf over omdat de oorzaak vaak dieper ligt. Het kan zijn dus zomaar zo zijn dat de eetstoornis van jouw kind behandeld moet worden. Ben je op zoek een behandeling voor jouw kind met anorexia? Neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen je graag verder en staan klaar voor jou en je kind. Een behandeling bij Changes GGZ bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder: groepstherapie, systeemtherapie en 1-op-1 gesprekken, waarbij de nadruk ligt op groepstherapie. Jouw kind komt in een warme omgeving terecht met ervaren behandelaren op het gebied van anorexia bij kinderen.
Ook vinden we belangrijk dat het gezin en/of de naasten bij de behandeling worden betrokken. Er is voor jouw kind voldoende ruimte om tot rust te komen. In ons programma is yoga en sport opgenomen, onder begeleiding van een deskundige instructeur. Ook hebben we een kok in huis die iedere dag zorgt voor een voedzame en verse maaltijd.
Blog tip!
Wil je graag nog meer lezen over anorexia bij kinderen? In de blog ‘Help, mijn kind heeft een eetstoornis’ lees je over wat je als ouders kunt doen om jouw kind te helpen. Maar ook hoe je jouw kind in dit herstel kunt ondersteunen. We hebben een aantal nuttige tips voor je op een rijtje gezet.
Kampt je kind met anorexia of een andere eetstoornis? En wil je graag dat je kind geholpen wordt? Neem vrijblijvend contact met ons op. We streven naar blijvend herstel en een passende levensstijl. Aanmelden voor een intake kan via het aanmeldformulier hieronder of neem direct telefonisch contact op.
"Ik vond een kracht in mezelf die zo sterk was"
Hulp bij anorexia
Changes GGZ
Changes GGZ biedt professionele behandelingen voor diverse eetstoornissen middels ambulante dagbehandeling of kliniekopname. Zij zetten hun expertise in om jouw eetstoornis en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een jouw eetstoornis.
Persoonlijk en huiselijk
Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een eetstoorniskliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je dus gewoon thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je naar onze rustgevende eetstoorniskliniek in Halsteren gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder eetstoornis.
Veelgestelde vragen
Anorexia gerelateerde problemen kunnen veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot anorexia.
Wat is anorexia?
Anorexia is een afkorting van anorexia nervosa, dat letterlijk vertaald ‘gebrek aan eetlust’ betekent.
Dat is eigenlijk een onjuiste term voor deze eetstoornis, want iemand met anorexia hoeft niet per se een gebrek aan eetlust te hebben. Anorexia wordt vaak geassocieerd met een intense angst om aan te komen en dik te worden. Je houdt je constant bezig met (niet) eten en beperkt je voedselinname, zelfs als je al heel slank bent. Anorexia wordt gekenmerkt door ongezonde methodes om af te vallen. Hierbij kun je denken aan overmatig bewegen, het nemen van dieetpillen of laxeermiddelen en vasten.
Het controleren van je voedselinname en jezelf uithongeren is vaak (bewust of onbewust) een manier om het gevoel te krijgen dat je meer controle hebt over je leven.
Wat veroorzaakt anorexia?
Er is geen specifieke oorzaak aan te wijzen voor waarom iemand anorexia ontwikkelt. De volgende factoren kunnen van invloed zijn:
- Biologische factoren. Onderzoeken hebben uitgewezen dat eetstoornissen vaak in de familie zitten; genetische kwetsbaarheid kan ook het gevolg zijn van een specifiek persoonlijkheidstype of een algemene vatbaarheid voor psychiatrische stoornissen.
- Ontwikkelingsfactoren. In veel gevallen treedt anorexia op in de tienerjaren; sommige wetenschappers denken dat de oorzaken gerelateerd zijn aan ontwikkelingsproblemen.
- Gezinsgerelateerde factoren. Kinderen die opgroeien in een ontwricht gezin of een onveilige thuissituatie hebben (bijvoorbeeld vanwege misbruik door een gezinslid), lopen een groter risico om een eetstoornis zoals anorexia te ontwikkelen.
- Socioculturele factoren. Adolescenten, en dan met name jonge vrouwen, hebben de neiging om actrices, zangeressen en modellen te idealiseren. Deze celebrities worden door de media neergezet als het toonbeeld van perfectie, waarbij ze middels speciale effecten vaak slanker en mooier worden gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn. Dit zorgt ervoor dat adolescenten gaan streven naar een onrealistisch uiterlijk. Ook kwetsende opmerkingen van leeftijdsgenoten over het uiterlijk of gewicht kunnen een trigger zijn voor anorexia.
Hoe weet ik of ik anorexia heb?
Anorexia nervosa gaat in de meeste gevallen gepaard met de volgende symptomen:
- Een intense angst om aan te komen
- Een verstoord zelfbeeld (je denkt dat je dik bent terwijl je dat in werkelijkheid niet bent)
- Ondergewicht
- Niet in staat zijn om op een gezond gewicht te blijven
- Jezelf uithongeren
- Overmatig bewegen
- Dieetpillen of laxeermiddelen gebruiken
- Je vinger in je keel steken om te braken
- Obsessief calorieën tellen of voedsel wegen
- Liegen over je eetgedrag
Anorexia heeft zeer ernstige gevolgen welke mogelijk tot een fatale afloop kunnen leiden. Als je jezelf herkent in de symptomen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag wat we voor jou kunnen betekenen.
Welke behandelmethodes zijn effectief bij anorexia?
Cognitieve gedragstherapie wordt vaak toegepast om irrationele gedachten over je gewicht en zelfbeeld aan te pakken. Onder begeleiding van een voedingsdeskundige streeft men ernaar om je op een verantwoorde manier weer op een gezond gewicht te krijgen.
Afhankelijk van onder andere hoeveel ondergewicht je hebt en de ernst van de door anorexia veroorzaakte lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen, kan een kliniekopname soms noodzakelijk zijn. Daar worden therapie en nutritionele revalidatie gecombineerd met gedragsmonitoring.
Dit soort programma’s blijken zeer effectief bij patiënten die bij ambulante behandelprogramma’s niet in staat zijn om aan te komen of snel een terugval krijgen.
Kunnen mannen ook anorexia krijgen?
Wat is het verschil tussen anorexia en boulimia?
Waar iemand die worstelt met anorexia zijn of haar voedselinname zoveel mogelijk beperkt (vaak door zichzelf uit te hongeren), probeer je met boulimia het voedsel dat je hebt gegeten tijdens een eetbui weer kwijt te raken door het toepassen van ongezond compensatiegedrag.
Boulimia is vaak lastiger te herkennen dan anorexia, omdat er bij boulimia niet per se sprake hoeft te zijn van ondergewicht. Daarbij zijn mensen met boulimia vaak heel goed in het verbergen van hun compensatiegedrag.
Er zijn overigens ook mensen die symptomen van beide eetstoornissen vertonen; hierbij worden periodes van uithongeren (anorexia) vaak afgewisseld met periodes van eetbuien en braken (boulimia).
Hulp nodig?
Plan een eerste kennismakingsgesprek
Heb jij, of een dierbare van jou, hulp nodig? Wij helpen je bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Vul het online aanmeldformulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding en vervolgstappen met je te bespreken.
Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).
Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.