Speedverslaving
Kies voor hulp bij een speedverslaving
Wat is een speedverslaving?
Speed (amfetamine) is een veelgebruikt middel. Met name op feesten en festivals is het een populaire drug die gebruikt wordt om langer door te kunnen gaan.
Speed geeft energie, verhoogt de hartslag, stilt honger en verzacht pijnprikkels. De risico’s van speedgebruik worden echter vaak onderschat, evenals de geestelijke en lichamelijke verslaving die je eraan kunt overhouden. Na slechts enkele weken veelvuldig gebruiken kun je al geestelijk afhankelijk zijn.
Ik wil een medewerker spreken
Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Wij staan je graag te woord om jou te helpen via 088 - 242 6437.
Ik wil teruggebeld worden
Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.
Wat is speed?
Speed wordt, in tegenstelling tot veel andere drugs, gemaakt in een laboratorium. De werkzame stof in speed is amfetamine. Dit is een oppeppend middel dat chemisch sterk lijkt op het hormoon adrenaline en op de neurotransmitters noradrenaline en dopamine. Neurotransmitters zijn stofjes in de hersenen die voor overdracht van signalen tussen je zenuwen zorgen.
Speed wordt meestal gesnoven, maar kan ook worden geslikt of geïnjecteerd. De maximale sterkte van een amfetamine poeder (of pil) is 73%, maar meestal bevat het zo’n 30 tot 40% van de stof. Dat komt omdat het vaak wordt versneden met cafeïne. De drug beïnvloedt de adrenaline receptoren in de hersenen. Daardoor neemt onder andere de bloedstroom naar je spieren toe, gaat je hartslag omhoog en worden je pupillen groter.
Wat is de achtergrond van speed?
Amfetamine werd vanaf 1927 als medicijn voorgeschreven. Eerst als bloeddruk-verhogend middel en later tegen astma en luchtwegproblemen. Het werd ook wel gebruikt als middel om af te vallen. Omdat men destijds nog nauwelijks kennis had van de schadelijke effecten, was amfetamine gewoon te koop in de apotheek. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd amfetamine ook ingezet bij gevechtssituaties, vanwege het feit dat het de soldaten alerter en energieker maakte.
Rond 1969 ontstond er een ware ‘speedgolf’ – de drug werd razend populair onder jongeren en er was geen sprake meer van gecontroleerd gebruik. De schadelijke gevolgen hiervan werden geleidelijk zichtbaar. In 1976 werd amfetamine in Nederland bij de wet verboden. Het staat nu op Lijst 1 van de Opiumwet.
Ben ik verslaafd aan speed?
De grens tussen incidenteel gebruiken op een feestje en een speedverslaving is heel dun. De symptomen van een speedverslaving kunnen per persoon verschillen. De gevolgen zijn echter zeer ernstig, niet alleen voor verslaafden. Zelfs één keer speed gebruiken kan, als het verkeerd gaat, een fatale afloop hebben.
Zelf stoppen met speed gebruiken kan heel moeilijk zijn als je er afhankelijk van bent, vooral vanwege de afkickverschijnselen die je kunt ervaren. Als je twijfelt of je verslaafd bent aan speed, kun je onze zelf-test doen.
Blijvend herstel
Esmeralda, 24 jaar
Hulp nodig bij een speedverslaving?
Changes GGZ
Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw speedverslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een speedverslaving.
Intensief en bewezen
Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.
Persoonlijk en huiselijk
Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor de speedverslaving nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda of Weert. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of naar onze afkickkliniek in Weert gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder verslaving.
Hulp nodig?
Plan een eerste kennismakingsgesprek
Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.
Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).
Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.